Det var i samband med att eleven började på Waldorfskolan Solvikskolan i Järna i Sörmland, som dess vårdnadshavare informerade en lärare och en lärarassistent om att elevens pronomen var ”hen”.
När läraren, Selma Gamaleldin, förklarade att hon inte kunde tillmötesgå kravet att använda pronomenet ”hen” om eleven, vände sig föräldrarna till skolans rektor, som i sin tur ska ha lovat att tala med läraren.
Trots detta ska dock eleven i stället ha blivit kallat för det pronomen som associeras med elevens biologiska kön under mer än en termin, varpå läraren fick sparken.
Enligt DO:s pressmeddelande har nu myndigheten utrett saken och kommit fram till att utbildningsanordnaren som driver skolan har diskriminerat eleven, brustit i sin utrednings- och åtgärdsskyldighet, och därmed ska betala 150 000 kronor i kränkingsersättning till eleven senast den 1 mars.
Ifall detta inte sker tänker DO lämna in en stämningsansökan till tingsrätten.
– Att en lärare, mot en elevs uttryckliga vilja, medvetet låter bli att använda det pronomen som eleven identifierar sig med är en allvarlig form av trakasseri och något som en rektor omgående måste se till upphör, säger DO:s processförare Isabelle Arsova.
Medan myndighetens beslut tas emot med glädje av elevens föräldrar, enligt en artikel i Aftonbladet, finns det också de som är mycket kritiska till det, som till exempel den moderate riksdagledamoten Jan Ericson, som i ett Twitter-inlägg menar att det snarare borde ha varit läraren Selma Gamaleldin som borde ha fått ett skadestånd med tanke på att hon förlorade sitt jobb.
Kriminologen och polisen Fredrik Kärrholm kritiserar å sin sida, också i ett Twitter-inlägg, nivån på det skadestånd som DO kräver i sammanhanget.
”Schablonersättningen för kränkningen vid uppsåtlig våldtäkt uppgår till 100 000 kronor. Att en lärare inte tilltalar en elev med elevens önskade pronomen medför 150 000 kronor i diskrimineringsersättning, enligt nytt beslut från DO. Ersättningsnivåer behöver bli mer rättvisa.”, skriver han.
Nyheten blev också snabbt omdiskuterad på Facebook, där både tidningen Expressens inlägg om saken och Aftonbladets dito kom upp i över tusen kommentarer vardera på mindre än ett dygn.
I kommentarsfälten blir det också tydligt hur olika läsarna tänker och tycker om Diskrimineringsombudsmannens resonemang.
”Helt sanslöst att en lärare 2022 inte visar mer respekt för en elevs önskan att bli kallad hen. Hur svårt kan det vara?”, skriver en användare som kommentar till Aftonbladets inlägg.
”Men man kan väl inte kräva att bli kallad för hen? Man kan be om det, men det är väl ändå upp till mig om jag vill använda det ordet eller inte? Jag kanske väljer att använda individens namn istället.”, skriver en användare som kommentar till Expressens inlägg.