Det är Herrens nåd att det inte är ute med oss, att det inte är slut med hans barmhärtighet. Den är ny varje morgon, stor är din trofasthet.
Klagovisorna 3:22-23

Världen idag

”I den här kampen om USA:s själ har demokratin segrat”, sade Joe Biden i sitt segertal. Foto: Patrick Semansky/AP/TT

Elektorer slår fast: Joe Biden blir USA:s näste president

På måndagen röstade USA:s delstatselektorer för att utse näste president. När Kalifornien hade räknat klart hade Biden fått fler än de nödvändiga 270 rösterna.

Donald Trump hävdar fortfarande att omfattande valfusk ägt rum i viktiga vågmästarstater.

Nyheter · Publicerad 15:37, 15 dec 2020

Väljarna i varje delstat röstar inte på en president, utan på elektorer som i sin tur röstar fram USA:s ledare. I årets val den 3 november krävdes det att den vinnande kandidaten fick minst 270 elektorsröster.

Biden var så säker på att få de nödvändiga elektorsrösterna att hans stab gav ut ett segertal i förväg: ”Demokratin har segrat. Vi, folket har röstat. Integriteten är intakt” stod det i förhandsexemplaret av Bidens tal som nyhetsbyrån AFP publicerade.

Vanligtvis är räknandet av elektorsrösterna en ren formalitet, dessa ska sedan lämnas över till USA:s kongress som formellt fattar beslutet om näste president den 6 januari.

Men ingenting är sig likt i årets amerikanska val, och Donald Trump använder alla möjligheter för att ifrågasätta utgången. Ett har varit att få delstaternas elektorer att rösta på honom, trots valresultatet. Formellt kunde detta ha skett.

Taktiken lyckades inte, och när rösträkningen var i full gång på måndagen säkrade Biden elektorsrösterna i avgörande delstater. Sedan kom rösträkningen i Kalifornien på USA:s västkust. När den var klar fanns ingen återvändo. Biden hade fått de nödvändiga 270 rösterna.

I slutändan fick Biden 306 elektorsröster, precis så många som han enligt valresultatet skulle få. Trump fick därmed nöja sig med 232. Nu återstår bara kongressens formella godkännande av elektorernas röster, som sker den 6 januari – först då blir Biden slutligen den formelle segraren i presidentvalet.

Den enda teoretiska möjlighet som återstår för Donald Trump är nu att kongressen skulle rösta emot resultatet. Men flera republikanska senatorer gick under natten svensk tid ut och erkände Bidens seger – därmed finns det inte något stöd i kongressen för att omkullkasta valresultatet.

Delstaten Texas justitieminister väckte nyligen uppståndelse när han ville stämma fyra delstater – Georgia, Michigan, Pennsylvania och Wisconsin – och ogiltigförklara de totalt över 20 miljoner röster som där lagts i presidentvalet. I detta fick han med sig ytterligare 17 delstater varav tre med demokratiska guvernörer.

Ansökan lämnades direkt till HD, som i fredags dock meddelade att man inte tänker ta upp fallet.

”Texas har inte visat något juridiskt godtagbart skäl” att ha åsikter om hur andra delstater genomför sina val, menade Högsta domstolen.

Trump fortsätter att vägra erkänna sig besegrad. Medan elektorsrösterna räknades förkastade Trump hela systemet:

”Vågmästarstater där massivt valfusk förekommit ... kan inte legalt godkänna rösterna utan att begå allvarliga brott”, skrev Trump.

Två timmar efter det att Joe Biden officiellt hade fått majoriteten av elektorernas röster höll han ett segertal i hemstaden Wilmington i Delaware.

– I den här kampen om USA:s själ har demokratin segrat, sade han.

Franska styrkor lämnar Niger

Niger. Frankrike drar tillbaka sina styrkor från Niger. Även ambassadören kallas hem från landet, som... måndag 25/9 22:00

Lång process väntar för att laga avklippta E6:an: ”En pulsåder”

Olycka. Den avklippta E6:an är en ”pulsåder som gått av”, enligt Stenungsunds kommun. Att reparera vägen... måndag 25/9 19:00

Belgisk kvinna kvävdes med kudde under dödshjälp

Belgien. En belgisk kvinna som begärt dödshjälp kvävdes till döds med en kudde när den dödliga dosen... måndag 25/9 16:00