Sök Herren medan han låter sig finnas, åkalla honom medan han är nära.
Jesaja 55:6

Världen idag

”En normalisering av relationer, en uppskattning av varandras gåvor och en längtan efter djupare samband. Det vore kul om det kom ut av den här boken, och inte bara hätska bloggdiskussioner om Maria", säger Ulf Ekman, som nu vill skriva "ett antal böcker" om katolsk tro. Foto: Eva Janzon

Ekmans vill berätta om sin nya tro

I veckan kom Ulf och Birgitta Ekmans bok om deras gemensamma väg in i Katolska kyrkan. På sikt hoppas de båda återfå en "varm och vänskaplig" relation med den församling som de grundade för 30 år sedan, Livets ord.

Nyheter · Publicerad 09:35, 6 nov 2015

I "Den stora upptäckten – vår väg till Katolska kyrkan" beskriver paret en 15 år lång väg, vindlande och ofta ifrågasättande, mot en allt större uppskattning av den romersk-katolska kyrka som de från början inte vetat så mycket om.

Framför allt var det under resor och vistelser utanför Sverige som paret, genom möten och litteratur, kom bortom det de i dag beskriver som schablonbilder av en kyrka stöpt i helgondyrkan och stela strukturer. Mycket skedde i Israel, där paret bodde i början av 2000-talet för att starta ett utbildningscentrum för Livets ord.

– Vi åkte inte till Israel för att träffa katoliker, utan vi åkte till Israel för att vi hade ett arbete att göra, och som vi var väldigt aktiva i, säger Ulf Ekman när Världen idag träffar paret i deras hem i Storvreta utanför Uppsala.

– Men i det sammanhanget kom vi i kontakt med inte minst nunnor och också en klosterorden som blev viktig för oss. Och då hade vi egentligen noll erfarenhet med oss.

Just detta, att paret hade så liten kunskap om Katolska kyrkan, är något som Ulf Ekman återkommer till när han beskriver sin egen inställning till katoliker när han grundade Livets ord.

– Vi var skeptiska som alla andra, och hade schabloner med oss, som en del av all pentekostal teologi egentligen. Och jag uttryckte stark kritik mot Katolska kyrkan i några artiklar och i en del av min undervisning på bibelskolan.
– Men som jag sa till en präst på Newmaninstitutet en gång så låg jag inte i närheten av den kritik mot katolska kyrkan som John Henry Newman själv leverade mot
Katolska kyrkan nästan dagarna innan han blev katolik.

Närmandet till katolska sammanhang och katolsk teologi – alltifrån nattvardssyn till synen på ämbetet och relationen mellan Bibeln och traditionen – gjorde att större avtryck i Ulf Ekmans predikningar och undervisning, och i det han skrev.
Ändå kom det för många som en blixt från klar himmel när när han i mars 2014 meddelade församlingen att han och Birgitta skulle bli katoliker.

Hur ser du på kritiken om att ni förde en process i det fördolda så pass länge innan beslutet kungjordes?
– Även när jag kom till en punkt då jag visste att "detta är sant och detta är något jag faktiskt skulle vilja", så kunde jag inte ta steget, för församlingens skull och för det arbete vi stod i, berättar han.
– Så då bar jag frågan med mig ett tag och gjorde ingenting, eftersom jag inte var helt övertygad. Och det var först när jag blev övertygad, och fick hjälp av Herren med detta, vilket var ganska sent, som jag fattade beslutet.

Hade ni kunnat agera annorlunda för att ta udden av den upprördhet och de frågor som följde?
– En del menar att vi skulle ha lagt fram [vår önskan att konvertera] för en massa äldstebröder, som sedan skulle ha värderat det. Men det skulle blivit absurt. För de skulle inte ha gjort vår resa, och så skulle vi ha behövt vänta tio år till kanske. Och då hade jag varit 75 år.

– Jag vill inte vara kritisk mot dem som är ledsna och arga, för jag kan förstå det, absolut, men jag tänker så här: om du inte har gått den här vägen så kan du kanske inte helt förstå hur brännande och brinnande det blev för oss. Och då är det enda logiska att man kliver ner som pastor, och att man så småningom förenar sig. Och själva beslutet kan man inte ta i småbitar, man kan inte lägga upp det så att man tar en åttondel varje gång.

Varför är Maria, som är en sådan teologisk stötesten för protestanter, så viktig för er i dag?
– Maria var verkligen ett stort hinder för oss som bara grusades, säger Ulf Ekman.
– Men vi såg Guds plan för människans frälsning och Maria som hans villiga tjänarinna i detta. Och det betydde jättemycket.

Samtidigt menar han att protestanter har en benägenhet att överbetona Marias roll för katoliker.
– Om man vill misstänkliggöra vår resa, vilket en del vill göra, då plockar man fram Maria som beviset. Och när vi då svarar på det, ja då blir det ännu ett bevis på vilka villolärare vi har blivit och på hur vi tillber henne. Så det är problematiskt.

Att paret anser att Katolska kyrkan har en fullhet som alla kan få del av innebär inte att de inte har respekt och kärlek för andra kristna, säger de. Räddningen på sikt ser de i "den synliga enhet som alla måste sträva mot".
– Vi går in i den kyrka som funnits från begynnelsen. Det har varit viktigt för mig – att den katolska kyrkan är grundad av Jesus på apostlarna, och har vuxit sedan den dagen. Varför skulle jag inte vilja tillhöra den? säger Birgitta Ekman.

Samtidigt sörjer hon de vänner och sammanhang som paret fått lägga bakom sig inom trosrörelsen och Livets ord.
– Alla dessa livetsordare, både i Uppsala och över landet, de var inte bara en grå massa av kyrkofolk, utan de var våra vänner. Så naturligtvis skulle det vara förskräckligt tråkigt om inte den vänskapen fick överleva det här. Vi tycker fortfarande lika mycket om dem, säger hon.

– För naturligtvis vill vi ha en varm och vänskaplig relation. Vi vill inte att förtroendet ska vara sänkt och borta. Men jag inser att för många försvann förtroendet, eftersom de blev alldeles för förskräckta.

Upprördheten och debatten efter deras konversion var något som stärkte beslutet att skriva en bok om processen.
– Eftersom det blev ett sånt rabalder förra våren, och så mycket missförstånd och felaktiga tolkningar – som vi upplevde det – så tänkte vi: "Låt oss försöka berätta det här så att människor kan hänga med i hur det har gått till och hur vi har tänkt", säger Birgitta Ekman.

Ulf Ekman sticker inte under stol med att det känns angeläget att berätta om den sanning de själva kommit fram till.
– Så är det ju, att har man hittat något underbart är det klart att man vill dela det. Och det finns människor som frågar oss om detta hela tiden och på något sätt är attraherade av Katolska kyrkan, säger han.

– Grundfrågan för en del är att detta är fel, alltså får vi inte säga något om det. Men eftersom det här är ett fritt samhälle måste vi få säga "nej, det här är inte fel, det här är skälen till att det inte är fel och låt oss tala om det". Därför skriver vi boken och därför kommer vi naturligtvis att tala om det här.

Eva Janzon
eva.janzon@varldenidag.se 

Läs också:

Centerns besked kan rulla ut samtliga partier ur kyrkan

Ledare Beslut av slaget ”Partistyrelsen får i uppdrag att utreda …” känns sällan som någon revolution på... tisdag 28/9 00:10

Schweiz och San Marino om familj och fosterrätt

Ledare Förskjutningen i värdeliberal riktning, bort från klassiska kristna hållningar, fortsätter i... tisdag 28/9 00:00

Långsam återhämtning för museerna efter pandemin

Kultur. Allt fler börjar besöka museer igen, efter det stora publiktappet under pandemisommaren 2020. Men... tisdag 28/9 05:00

S partistyrelse vill fortsätta styra över Svenska kyrkan

Kyrkopolitik. Banden mellan S och Svenska kyrkan ska inte luckras upp. Det slår Socialdemokraternas partistyrelse... måndag 27/9 13:29
Podcasts
Följ Världen idag i sociala medier