Stor frid har de som älskar din undervisning, inget kan få dem på fall.
Psaltaren 119:165

Världen idag

Egyptiska islamister brände ner kristnas hus

Radikala muslimer försöker med våld tvinga bort hela den kristna befolkningen från en by utanför staden Alexandria. Utan att hindras av myndigheterna har salafister tänt eld på kristnas hem och butiker och tvingat flera familjer att lämna byn. Allt efter falska anklagelser om komprometterande bilder på en muslimsk kvinna.

Nyheter · Publicerad 00:00, 10 feb 2012

De våldsamma angreppen mot kopterna i byn Kobry-el Sharbat började 27 januari, efter att den kristne skräddaren Samy Mourad Guirgis anklagats för att ha "illegala" bilder av en muslimsk kvinna på sin mobiltelefon. Av fruktan för islamisterna överlämnade Guirgis sig till polisen.
Anklagelsen ledde till att de kristna i byn angreps av flera tusen muslimer som satte eld på kopters hus och butiker. Hela Guirgis familj tvingades lämna byn, men själv hålls han fortfarande i polisförvar för sin egen säkerhet, rapporterar Asia News.
Flera "försoningsmöten" har därefter hållit i polishögkvarteret i el-Amerya, där både kopter, salafister och muslimska brödraskapet deltagit. Enligt Asia News har polisen förklarat att den kvinna som skulle ha fotograferats förnekat att det hänt och inga som helst komprometterande bilder har hittats på Guirgis telefon. Men salafisterna hävdar att "den muslimska hedern" blivit kränkt, och har vägrat kompensera kopterna för den förstörda egendomen. Kopterna hade begärt två miljoner pund i ersättning, uppger assyriska nyhetsbyrån AINA.

Den 30 januari attackerade muslimer på nytt byn och tände eld på tre kristna hem. Säkerhetsstyrkor på plats gjorde inget för att förhindra attackerna.
De var bara åskådare och gjorde ingen insats för att stoppa våldet, säger Joseph Malak, advokat för den koptiska kyrkan i Alexandria till AINA.
Efteråt har en representant för islamisterna krävt att den förmögne koptiske handelsmannen Abeskhayroun Soliman ska kastas ut från byn, tillsammans med sina söner och deras familjer. Han anklagas för att ha avlossat skott i luften när hans hus brändes ned.
Efter att deras hus bränts ned sökte familjen Soliman skydd hos en muslimsk familj, som gett dem beskydd.
Vid ett nytt så kallat försoningsmöte 1 februari krävde salafisterna att åtta koptiska familjer skulle slängas ut från byn och att Solimans tillgångar skulle säljas ut. Annars skulle byn attackeras på nytt och alla kopters hus brännas ned. Efter hotelserna gick Soliman med på kraven.

Enligt AINA är kopter i byn chockade efter beskedet om att familjen Soliman tvingas lämna byn.
– Det finns en känsla av förödmjukelse och att vara helt utlämnade till de radikala muslimerna. De är terroriserade och rädda för framtiden. Kopter i grannbyarna är också rädda, säger Rami Khashfa, en företrädare för ett koptiskt ungdomsförbund i Alexandria.
Magdy Khalil, ledare för Middle East Freedom Forum, konstaterar att dessa försoningsmöten är illegala och att vräkningarna är ett brott mot internationell lag. I en intervju på kristna tv-stationen Al-Karma uppmanar Khalil de koptiska ledarna att protestera.
– Om vi accepterar det här kommer det att öppna dörren för en lavin av påtvingade vräkningar, säger Magdy Khalil, uppger AINA.

DAVID HÖGFELDT

Dominansen från vänster hämmar det öppna samtalet

Ledare Alla invånare i en kultur påverkas av dess centrala värderingar. Eftersom vi dagligen andas samma... onsdag 5/8 00:00

Merzek Botros

Hallå där. ... pastor i den arabiska församlingen i Centrumkyrkan i Sundbyberg, som i dag inleder Europeiska... onsdag 5/8 00:00

Förblindad woke-kultur trasar sönder kultur

Ledare Med nya tider kommer nya ord, som det importerade ordet woke. Det har sin bakgrund i... tisdag 4/8 00:00

Var nära döden – rasar mot planer på dödshjälp

Eutanasi. När han var liten sade hans läkare att ”det var lika bra att han fick somna in”. Nu är Eric... tisdag 4/8 21:00

Basketstjärna tror på Jesus mer än på symbolhandlingar

USA. När alla andra spelare i Orlando Magics böjde knä i sympati för BLM-rörelsen valde basketspelaren... tisdag 4/8 20:00

Sven var svårt coronasjuk – ”Gud botade mig mirakulöst”

Covid-19. I mars insjuknade Sven Almkvist i covid-19 med kraftig värk och hög feber. Bönegruppen kom överens...

Varför visar sig inte Gud tydligare?

Mot väggen Varför visar sig inte Gud tydligare?/Bengt