Salig är den som håller ut i prövningen, för när han har bestått provet ska han få livets krona.
Jakobs brev 1:12

Världen idag

Egyptiska islamister brände ner kristnas hus

Radikala muslimer försöker med våld tvinga bort hela den kristna befolkningen från en by utanför staden Alexandria. Utan att hindras av myndigheterna har salafister tänt eld på kristnas hem och butiker och tvingat flera familjer att lämna byn. Allt efter falska anklagelser om komprometterande bilder på en muslimsk kvinna.

Nyheter · Publicerad 00:00, 10 feb 2012

De våldsamma angreppen mot kopterna i byn Kobry-el Sharbat började 27 januari, efter att den kristne skräddaren Samy Mourad Guirgis anklagats för att ha "illegala" bilder av en muslimsk kvinna på sin mobiltelefon. Av fruktan för islamisterna överlämnade Guirgis sig till polisen.
Anklagelsen ledde till att de kristna i byn angreps av flera tusen muslimer som satte eld på kopters hus och butiker. Hela Guirgis familj tvingades lämna byn, men själv hålls han fortfarande i polisförvar för sin egen säkerhet, rapporterar Asia News.
Flera "försoningsmöten" har därefter hållit i polishögkvarteret i el-Amerya, där både kopter, salafister och muslimska brödraskapet deltagit. Enligt Asia News har polisen förklarat att den kvinna som skulle ha fotograferats förnekat att det hänt och inga som helst komprometterande bilder har hittats på Guirgis telefon. Men salafisterna hävdar att "den muslimska hedern" blivit kränkt, och har vägrat kompensera kopterna för den förstörda egendomen. Kopterna hade begärt två miljoner pund i ersättning, uppger assyriska nyhetsbyrån AINA.

Den 30 januari attackerade muslimer på nytt byn och tände eld på tre kristna hem. Säkerhetsstyrkor på plats gjorde inget för att förhindra attackerna.
De var bara åskådare och gjorde ingen insats för att stoppa våldet, säger Joseph Malak, advokat för den koptiska kyrkan i Alexandria till AINA.
Efteråt har en representant för islamisterna krävt att den förmögne koptiske handelsmannen Abeskhayroun Soliman ska kastas ut från byn, tillsammans med sina söner och deras familjer. Han anklagas för att ha avlossat skott i luften när hans hus brändes ned.
Efter att deras hus bränts ned sökte familjen Soliman skydd hos en muslimsk familj, som gett dem beskydd.
Vid ett nytt så kallat försoningsmöte 1 februari krävde salafisterna att åtta koptiska familjer skulle slängas ut från byn och att Solimans tillgångar skulle säljas ut. Annars skulle byn attackeras på nytt och alla kopters hus brännas ned. Efter hotelserna gick Soliman med på kraven.

Enligt AINA är kopter i byn chockade efter beskedet om att familjen Soliman tvingas lämna byn.
– Det finns en känsla av förödmjukelse och att vara helt utlämnade till de radikala muslimerna. De är terroriserade och rädda för framtiden. Kopter i grannbyarna är också rädda, säger Rami Khashfa, en företrädare för ett koptiskt ungdomsförbund i Alexandria.
Magdy Khalil, ledare för Middle East Freedom Forum, konstaterar att dessa försoningsmöten är illegala och att vräkningarna är ett brott mot internationell lag. I en intervju på kristna tv-stationen Al-Karma uppmanar Khalil de koptiska ledarna att protestera.
– Om vi accepterar det här kommer det att öppna dörren för en lavin av påtvingade vräkningar, säger Magdy Khalil, uppger AINA.

DAVID HÖGFELDT

När vetenskapen blir ideologisk är den farlig

Ledare Vetenskapens betydelse för vår civilisation går inte att överskatta. På område efter område... onsdag 23/9 00:00

Kristen familjefar dömd till döden

Pakistan. Han greps och arresterades samma dag som hans hustru födde parets tvillingar. Nu har den... onsdag 23/9 17:04

Hur blir jag bättre på att lyssna på min fru?

Familjefrågan Jag har ett problem. Min fru och flera andra blir lätt irriterade på mig för att de upplever att... onsdag 23/9 00:00

Hur blir jag bättre på att lyssna på min fru?

Familjefrågan. Jag har ett problem. Min fru och flera andra blir lätt irriterade på mig för att de upplever att...

Kampsport för att skada eller för självförsvar – det är frågan

Mot väggen Hur ska man som kristen förälder se på sitt barns önskan att börja någon våldsam kampsport såsom...