Ett nytt bud ger jag er: att ni ska älska varandra. Så som jag har älskat er ska också ni älska varandra.
Johannesevangeliet 13:34

Världen idag

Egyptiska islamister brände ner kristnas hus

Radikala muslimer försöker med våld tvinga bort hela den kristna befolkningen från en by utanför staden Alexandria. Utan att hindras av myndigheterna har salafister tänt eld på kristnas hem och butiker och tvingat flera familjer att lämna byn. Allt efter falska anklagelser om komprometterande bilder på en muslimsk kvinna.

Nyheter · Publicerad 00:00, 10 feb 2012

De våldsamma angreppen mot kopterna i byn Kobry-el Sharbat började 27 januari, efter att den kristne skräddaren Samy Mourad Guirgis anklagats för att ha "illegala" bilder av en muslimsk kvinna på sin mobiltelefon. Av fruktan för islamisterna överlämnade Guirgis sig till polisen.
Anklagelsen ledde till att de kristna i byn angreps av flera tusen muslimer som satte eld på kopters hus och butiker. Hela Guirgis familj tvingades lämna byn, men själv hålls han fortfarande i polisförvar för sin egen säkerhet, rapporterar Asia News.
Flera "försoningsmöten" har därefter hållit i polishögkvarteret i el-Amerya, där både kopter, salafister och muslimska brödraskapet deltagit. Enligt Asia News har polisen förklarat att den kvinna som skulle ha fotograferats förnekat att det hänt och inga som helst komprometterande bilder har hittats på Guirgis telefon. Men salafisterna hävdar att "den muslimska hedern" blivit kränkt, och har vägrat kompensera kopterna för den förstörda egendomen. Kopterna hade begärt två miljoner pund i ersättning, uppger assyriska nyhetsbyrån AINA.

Den 30 januari attackerade muslimer på nytt byn och tände eld på tre kristna hem. Säkerhetsstyrkor på plats gjorde inget för att förhindra attackerna.
De var bara åskådare och gjorde ingen insats för att stoppa våldet, säger Joseph Malak, advokat för den koptiska kyrkan i Alexandria till AINA.
Efteråt har en representant för islamisterna krävt att den förmögne koptiske handelsmannen Abeskhayroun Soliman ska kastas ut från byn, tillsammans med sina söner och deras familjer. Han anklagas för att ha avlossat skott i luften när hans hus brändes ned.
Efter att deras hus bränts ned sökte familjen Soliman skydd hos en muslimsk familj, som gett dem beskydd.
Vid ett nytt så kallat försoningsmöte 1 februari krävde salafisterna att åtta koptiska familjer skulle slängas ut från byn och att Solimans tillgångar skulle säljas ut. Annars skulle byn attackeras på nytt och alla kopters hus brännas ned. Efter hotelserna gick Soliman med på kraven.

Enligt AINA är kopter i byn chockade efter beskedet om att familjen Soliman tvingas lämna byn.
– Det finns en känsla av förödmjukelse och att vara helt utlämnade till de radikala muslimerna. De är terroriserade och rädda för framtiden. Kopter i grannbyarna är också rädda, säger Rami Khashfa, en företrädare för ett koptiskt ungdomsförbund i Alexandria.
Magdy Khalil, ledare för Middle East Freedom Forum, konstaterar att dessa försoningsmöten är illegala och att vräkningarna är ett brott mot internationell lag. I en intervju på kristna tv-stationen Al-Karma uppmanar Khalil de koptiska ledarna att protestera.
– Om vi accepterar det här kommer det att öppna dörren för en lavin av påtvingade vräkningar, säger Magdy Khalil, uppger AINA.

DAVID HÖGFELDT

Renhetskultur är något helt annat än hederskultur

Ledare De senaste månaderna har man från flera håll försökt att kleta begreppet ”hederskultur” på Sveriges... lördag 10/4 00:00

Inflytelserik fransk filosof anklagas för pedofili i ny bok

Frankrike. Var den franska filosofen Michel Foucault, som är känd för sina reflektioner kring maktstrukturer... söndag 11/4 12:00

Ett osannolikt men avslöjande samtal med en jordansk chaufför

Israelkommentar Att verkligheten och rapporterna från Israel sällan stämmer är vi här i Israel vana vid, men ibland...

Liberalteologin urholkar bibelns gudomliga inspiration

Bibeltro eller bibelkritik (del 2/4). Utifrån bibliskt perspektiv kan man knappast betrakta liberalteologin som kristen, eftersom den...
Podcasts
Följ Världen idag i sociala medier