Överge inte visheten och den kommer att bevara dig. Älska den och den skall beskydda dig.
Ordspråksboken 4:6

Världen idag

Egyptens förste demokratiskt valde president, Mohammad Mursi, kan innebära att Egypten hamnar under ledning av islamisk ideologi, fruktar kopter. Foto: Fredrik Persson / AP

Egypten riskerar bli styrt av islamistisk ideologi

- Resultatet var det väntade, men inte det jag önskade. Kortsiktigt tror jag på politisk smekmånad, men förr eller senare tar Brödaskapets islamistiska ideologi över, säger George Guirguis, Älvsjö.

Nyheter · Publicerad 16:29, 26 jun 2012

I sin kommentar till valet av Muhammad Mursi som Egyptens president har ordföranden i Föreningen för kopter och kristna i Mellanöstern inga större problem med att dölja sin bristande entusiasm. 
Att det blev Mursi som kom att efterträda den för halvtannat år sedan störtade Mubarak var för honom ingen överraskning och valet fyller honom med onda aningar.
– Brödraskapet har haft en kraftfull propagandamaskin och massor med pengar. Men varifrån kommer dessa? frågar han sig.
Hans uppfattning är att Brödraskapet egentligen siktar in sig på en långt större godbit än bara själva Egypten.
– De har proklamerat Den islamistiska unionen, och vill lägga hela världen under sig, säger han.

Att Mursi har sagt att han ska vara hela Eygptens president tar George Guirguis med en stor nypa salt.
– Det kommer att bli en smekmånad nu, men hur lång den blir är omöjligt att säga. Kanske en månad, kanske några år. Men sedan kommer Brödraskapet att ta över till hundra procent. Och fortfarande, måndag eftermiddag (när detta skrivs. Red), hör vi Brödraskapet tala om vad ”vi” ska göra – inte Mursi som säger ”jag ska” – vilket bevisar att det är Brödraskapet som bestämmer.

Frågan om militärregimens kandidat, Ahmed Shafiq, hade varit bättre som president besvarar George Guirguis så här:
– I alla fall bättre än islamisterna och bättre än Mubarak. Han hade i alla fall försökt att göra någonting.

Sedan Mubarak föll i fjol har, säger George Guirguis, situationen inte förbättrats för landets kristna befolkning, som diskrimineras svårt på olika sätt.
– De får inga jobb. De betraktas som andra klassens medborgare. Deras affärer bränns ner och rånas. På 1960-talet var det helt annorlunda. Då ägdes till exempel de flesta guldsmedsaffärer av kristna. I dag är majoriteten ägda av islamister, som helt enkelt stulit butikerna från kopterna.

Helst av allt hade han själv sett att Egypten hade blivit en sekulariserad stat, icke-religiös, icke-miltär. Men nu är situationen som den är och de reaktioner George Guiriguis har fått från andra kopter i Sverige, tyder på en stark tro på att Gud, trots allt, kommer att ställa allt till rätta.
– Det är Guds vilja att Mursi har kommit till makten. Om folket har valt fel, ska Gud ändå vända det till det bästa. Hur Gud verkar vet vi ju från bland annat Gamla testamentet; Josef kastades i en brunn av sina bröder, men han blev ändå finansminister i Egypten, säger han.

Stå upp mot terrorn – över hela linjen

Ledare Dådet i Christchurch Fredagens terrordåd i Nya Zeeland var en stor tragedi, då 50 människor mördades i två moskéer. Massmedier och beslutsfattare har reagerat på rimligt...

Rapport: Rättsosäker prövning av konvertiter

Kyrkornas konvertitutredning Asylprövningen för afghaner som konverterat till kristendom är rättsosäker och godtycklig, enligt en kartläggning som omfattar 619 afghanska...