Mellanöstern

Eftersökt Hamastopp uppges ha dödats av Israel i Libanon

Saleh al-Arouri.
Saleh al-Arouri var inte bara eftersökt av Israel, utan även av USA.

Den högt uppsatte Hamasledaren Saleh al-Arouri har dödats i en attack i en förort till Beirut, uppger Hamas. Om det är Israel som ligger bakom attacken är det ”en skalp” för landet, bedömer Mellanösternexperten Anders Persson.

Saleh al-Arouri har, på grund av bland annat koppling till terrordåd, varit eftersökt av USA.

Publicerad

Hamas tv-kanal meddelade på tisdagen att Saleh al-Arouri, en av de högsta ledarna i den islamistiska terrorrörelsen, har dödats av Israel i en attack.

En högt uppsatt tjänsteman i Beirut säger till AFP att al-Arouri dödades i den israeliska attacken tillsammans med sina livvakter. Libanesiska medier rapporterar att sex personer dödades.

Libanesiska nyhetsbyrån NNA rapporterar att Israel använde sig av en attackdrönare för att bomba en Hamaslokal.

Israel har inte kommenterat attacken, men landets militär uppger att den är redo för ”alla scenarier”.

– Militären har mycket hög beredskap på alla områden, i försvar och anfall. Vi är mycket förberedda på alla scenarier, säger talespersonen Daniel Hagari utan att direkt kommentera al-Arouri.

Saleh al-Arouri var en av grundarna av Hamas väpnade gren och har ansvarat för rörelsens närvaro i Samarien/Judeen (Västbanken). Israels premiärminister Benjamin Netanyahu hotade med att döda al-Arouri innan kriget bröt ut den 7 oktober.

2018 utfärdade USA en belöning på 5 miljoner dollar till den som gav information som ledde till identifiering eller lokalisering av Saleh al-Arouri. 

USA:s utrikesdepartement skrev då att Saleh al-Arouri haft koppling till flera terrorattacker och kidnappningar och att landet sett honom som ”global terrorist” sedan 2015. 

I slutet av oktober förra året gjorde Israel en attack mot Saleh al-Arouris hem i Ramallah.

Mellanösternexperten Anders Persson kallar Hamasledaren Saleh al-Arouri för en ”stor fisk”. Om det stämmer att Israel har dödat ledaren kommer det att ses som en stor framgång i Israel, enligt Persson.

– Han är en i ledarskiktet, strax under både de politiska och militära ledarna. Det här är en skalp för Israel, utan tvekan. Om det nu är Israel som ligger bakom, men allting tyder på det, säger Persson, docent i statsvetenskap vid Linnéuniversitetet, till TT.

Enligt Persson var al-Arouri även ett av Hamas viktigaste ansikten utåt som regelbundet dykt upp på Al Jazeera och liknande medier.

Persson säger att det återstår att se om händelsen kommer att påverka kriget i Gaza på något sätt. Kommer det till exempel att ske hämndaktioner, eller är det början på en serie av riktade attacker mot Hamastoppar från Israels sida? Persson konstaterar ändå att attacken är viktig för Israel.

– Ett av målen för Israels krig i Gaza är ju att döda Hamas ledarskap. Det här är den första personen från toppskiktet som man har lyckats döda.

Libanons premiärminister Najib Mikati fördömer attacken och uppger att den kommer ”dra in Libanon i en ny fas av konfrontationer” med Israel.

Powered by Labrador CMS