Låt Herren din Gud tala om för oss vilken väg vi ska gå och vad vi ska göra.
Jeremiah 42:3

Världen idag

Efter Obama: "Det kan inte bli sämre"

Ökade spänningar i världen, flyktingvågen till Europa och ökad osäkerhet för Israel. 
Så beskrivs arvet efter USA:s president Barack Obama av Mats Tunehag, konservativ omvärldsanalytiker.

Nyheter · Publicerad 10:41, 30 dec 2016

– Förväntningarna var skyhöga på Obama. Han red ju på dem, och fick till och med Nobelpris innan han ens uträttat någonting, säger Mats Tunehag i en intervju på telefon från Singapore. 


I Sverige är Mats Tunehag bland annat känd som mångårig ledarskribent på Världen idag. Han är värdekonservativ och välkomnar slutet på eran Obama.  


– Det var en politisk bedrift av Obama att bli omvald, säger han, och har därmed tömt ut alla sina lovord för presidenten.Åren med Obamastyre beskriver han som närmast en katastrof. Han nämner relationen till Ryssland och påminner om hur Barack Obama sände sin utrikesminister, Hillary Clinton, till Moskva för att träffa Vladimir Putin.

– Relationen skulle bli bra med Ryssland, det talades om omstart, säger Mats Tunehag men menar att omstarten uteblev. 


– Det har aldrig varit så frostiga relationer de senaste 25 åren som i dag mellan Ryssland och USA. Och i relationen till Kina är det i dag militära skärmytslingar mellan USA och Kina ute i Kinesiska sjön, tillägger han som ytterligare ett exempel på USA:s dåliga relationer med omvärlden. Men är detta nödvändigtvis ett resultat av Barack Obamas politik?

Ja, det menar jag. Självklart är inte allt som sker Obamas fel, men ledarskap är att ta itu med problemen, att ta itu med internationella relationer. Obama kan inte längre skylla på sin företrädare [Geroge W] Bush; det är under Obamas egen tid som många av dessa relationer gått utför.


– Hans bristande ledarskap är också en stor orsak till att vi har delvis kollapsade stater i Libyen och i delar av Irak, och ett krig i Jemen. Och sällan har väl USA haft så dålig relation med Turkiet – en Natoallierad – som i dag.Vidare pekar Mats Tunehag på kriget i Syrien, på hur Obama ställde ultimatum och lovade att straffa president Bashar al-Assad om han använde kemiska vapen. 


Men när Assad använde sådana vapen gjorde USA ingenting. I och med att Assad, [Turkiets president Recep Tayyip] Erdogan, Putin och IS visste att Obama och Amerika inte skulle ingripa, så var Obama med att skapa det enorma lidande som vi sett i Syrien med miljontals människor på flykt. 


– Den flyktingkris vi ser i Europa och Sverige går tillbaka till Obama, hävdar Mats Tunehag tveklöst.


– Obama har också orsakat försämrade relationer med Israel och Egypten, med Saudiarabien, EU, Storbritannien och Tyskland. Alltså forna allierade. Och han har i stället blivit vän med Iran och Kuba, tillägger han och skrattar åt eländet men påpekar att detta är fakta.


– Sedan kan man ha olika åsikter om vad detta innebär.

En spik i kistan – i Mats Tunehags analys av Barack Obamas utrikespolitiska eftermäle – var resolutionen i FN:s säkerhetsråd nyligen som USA släppte fram och som, enligt honom, allvarligt kommer att försvåra fredssamtal. 


Varför tror du att Obama-administrationen valde att göra denna markering mot Israel just nu?

Jag tror det finns en desperation hos Obama. Världen står i brand och detta är vad han har åstadkommit. På hemmaplan är Obamacare ett katastrofalt misslyckande – det hävdade till och med Bill Clinton under årets presidentvalskampanj. Andelen amerikaner som är beroende av statliga matkuponger har ökat och rasrelationerna är sämre än på åratal. Obama vill få något gjort, han söker något positivt eftermäle.Ett land som hotar att förinta Israel har samtidigt, genom Obamas försorg, blivit befriade från sanktioner och fått ekonomiskt stöd från USA, nämligen Iran. Detta som en del av ett nytt kärnvapenavtal.


– Dessa pengar har använts av Iran till att öka övervakningen av sin egen befolkning, till militär upprustning och inte minst till att krossa Israel. 
Att som Obama samtidigt påstå att man är Israelvän går inte ihop. Det är en fyrkantig cirkel, säger Mats Tunehag.

Ett verkligt mardrömsscenario enligt Mats Tunehag vore om Obama, före sin avgång 20 januari, beslutar sig för att erkänna en palestinsk stat. 
Men oavsett så kommer Obama att gå till historien som en av USA:s absolut värsta presidenter när det gäller utrikespolitik, menar han.

– Världen står i brand och ingen förnekar det. Men under vems ledarskap har det skett? Och vem har agerat och vem har inte agerat? Obama har lyckats bli ovän med demokratin Israel, men samtidigt lyft fram diktaturerna Iran och Cuba och gett dem fördelar.


Barack Obama har ju velat minska den konfrontationslinje som ofta präglat amerikansk utrikespolitik. Är inte det begripligt?

Jo, det stämmer att USA ofta varit allt för snabba med att ingripa militärt och bomba. Här har Obama gjort rätt i att inte reflexmässigt upprepa detta, men fredspristagaren för faktiskt krig i flera länder i dag. Samtidigt har han svängt över till en annan extrem: han vågar inte sätta ner foten och ta ställning. Obama är säkert intelligent, och han är därtill en fruktansvärt rolig person med härlig humor. Men han är en väldigt svag ledare.

Nu åker Barack Obama ut och Donald Trump in i Vita huset. Vad kommer det att innebära?


– Det kan inte bli sämre, men det finns möjligheter att det kan bli bättre. (Mats Tunehag är dock försiktig på den punkten). 


Samtidigt betonar han att den svenska allmänheten genom media fått en mycket skev bild av läget i USA. Han jämför med valkampanjen 1980, då Jimmy Carter ställdes mot Ronald Reagan.


– Då var hela mediebilden i Sverige att Reagan är en B-skådespelare och en okunnig och ärkekonservativ person etcetera. Men Jimmy Carter däremot fantastisk etcetera. 


– Men hur ser man på detta i USA i dag och internationellt? frågar Mats Tunehag retoriskt.

– Jo, Reagan ses som en av de bästa presidenterna i USA:s historia, som en stor statsman. Och hur ser man på Carter? Jo, som en misslyckad parentes.


– Vi borde lära oss mycket av hur det lät 1980. Man sade då att Reagan var det värsta som hänt. Men det var det inte, och det behöver det inte bli med Trump heller. Vi får se.

Självklart är inte allt som sker Obamas fel, men ledarskap är att ta itu med problemen, att ta itu med internationella relationer.
Världen står i brand och ingen förnekar det. Men under vems ledarskap har det skett? Och vem har agerat och vem har inte agerat?

Kanal 10 vädjar om ökat ekonomiskt stöd

Media. Den svenska tv-kanalen Kanal 10 står inför en tuff ekonomisk utmaning och behöver få in... lördag 28/1 18:00

Dags att tänka till kring våra församlingsstrukturer

Ledare Debatten som pågår gällande kyrkans förhållningssätt till samkönade relationer rymmer många... fredag 27/1 00:10