Kom till mig, alla ni som arbetar och är tyngda av bördor, så ska jag ge er vila.
Matteus 11:28

Världen idag

Stefan Hector, tillförordnad chef för Noa, uppmanar vittnen att lämna information. Foto: Naina Helén Jåma/TT

Efter mord på 12-åring: Vittnen måste träda fram

Personer som har uppgifter om mordet på en tolvårig flickan i Botkyrka måste träda fram för att polisen ska komma vidare i sin utredning, enligt Noa-chefen Stefan Hector.

Nyheter · Publicerad 17:00, 4 aug 2020

Polisen jobbar på bred front med att utreda mordet på flickan som sköts ihjäl natten mot söndag. Det handlar bland annat om förhör och tekniska undersökningar.

Stefan Hector, chef för operativa enheten vid polisens nationella operativa avdelning (Noa) och kommenderingschef för nu avslutade insatsen Operation rimfrost, uppger att man gjort flera beslag men vill inte kommentera vad dessa består av.

Han säger också att det är av vikt att vittnen nu träder fram och ger polisen information. Bland annat om den vita bil av kombimodell som är intressant i utredningen. Enligt Expressens uppgifter är det den bilen det ska ha avlossats två serier av skott ifrån innan den lämnade platsen.

– Det finns människor som vet vem som sköt, vem som körde bilen och vet var bilen står. Samhällets säkerhet bygger på att människor berättar för polisen vad de vet. Det är vårt enda sätt att säkra Sveriges ordning och säkerhet och ge den mördade flickan upprättelse, säger Stefan Hector.

Varför träder inte de personerna fram?

– Jag vill inte spekulera i varför de inte träder fram. Rädsla kan absolut vara en faktor som ligger bakom, men vi måste vara modiga för att ha ett säkert Sverige, säger Stefan Hector.

Med största sannolikhet var den tolvåriga flickan inte måltavla när skotten avlossades utanför macken i Botkyrka, uppger Stefan Hector.

Han påpekar att problemet ligger i det stora antalet våldsverkare som inte tvekar i att använda grovt våld i sina konflikter. I Stockholm handlar det om ett 30-tal extrema våldsverkare och att punktmarka dem i ett dygn kräver enligt Noa-chefen 30–40 polisanställda.

Är det här ett misslyckande för polisen?

– Det är inte ett misslyckande för polisen, möjligen är det ett misslyckande för samhället. Kärnfrågan är att vi har kriminella med en låg tröskel för att använda grovt våld.

Det här har hänt

Natten till söndag larmades polisen om höga smällar och att en person skottskadats vid en bensinmack i Botkyrka, sydväst om Stockholm. Personen förs till sjukhus men under söndagsmorgonen meddelar polisen att en flicka under 15 år dött av skottskadorna.

Enligt flera mediers uppgifter ska skotten ha avlossats från den vita bil som polisen nu söker uppgifter om.

Enligt uppgifter till SVT och Aftonbladet ska flickan ha varit ute med hunden när hon sköts. Expressen skriver att de egentliga måltavlorna var två män med gängkopplingar och att det under söndagen gjordes husrannsakan hos männen.

Ingen misstänkt är ännu gripen för mordet.

Utredning: Utbildade barnmorskor väljer bort sjukvården

Vård. Det råder inte brist på utbildade barnmorskor i Sverige – men de saknas inom sjukvården, inte minst... onsdag 31/5 10:00

När den egentlige angriparen går fri

Israelkrönika Så hände det igen. En stor sak, men det är rätt säkert att få skandinaver eller européer har hört... onsdag 31/5 00:00