Om än min kropp och min själ tynar bort, så är Gud mitt hjärtas klippa och min del för evigt.
Psaltaren 73:26

Världen idag

Efter kritiken – SVT följde upp Marockomorden

Strax före årsskiftet kontaktade Världen idag SVT för att höra varför det brutala dådet mot två skandinaver i Marocko benämndes som ”knivskador på halsen”. Nu har SVT sänt ett längre reportage om händelsen, och beskrivit vad som de facto skedde.

Nyheter · Publicerad 13:18, 8 jan 2019

Det var den 17 december som en dansk och en norsk kvinna hittades mördade vid sitt tält i ett populärt vandringsområde i Atlasbergen i Marocko. Kvinnorna hade, enligt vittnesuppgifter och en video som cirkulerade i sociala medier, fått sina halsar avskurna. De som misstänktes för dådet var framför allt fyra personer som uttryckt sympatier med Islamiska staten.

För en vecka sedan skrev Världen idag om den kritik som framkommit mot SVT för att ha ”förminskat” morden. Bland annat lyftes det faktum fram att SVT benämnde dåden som ”knivskador på halsen”. När Världen idag kontaktade SVT svarade bolagets presstjänst att man valt att använda den formulering som myndigheterna i Marocko använde. Att man skulle ha förminskat morden eller gett händelsen för lite utrymme avvisades bestämt.

Nu har SVT:s Aktuelltredaktion gjort ett längre inslag om händelsen. I måndagens sändning avsattes 5 minuter och 30 sekunder åt de brutala morden. I inslaget beskrevs minnesstunder som hållits för kvinnorna, hur reaktionerna i Marocko varit, hur stor risk det är för fler terrordåd i landet och på vilket sätt kvinnohat kan ha bidraget till morden. Men även själva händelseförloppet beskrevs.

”Deras huvuden – avskurna”, sade korrespondenten då hon beskrev hur kvinnorna hittats. Inslaget går att se på SVT Play.

Vad är Palestina och vilka är palestinierna?

Israelkommentar Ofta talas det om ”palestinierna” som om de vore ursprungsbefolkningen i det som är dagens Israel. Men detta, som så mycket annat när det gäller...

Ger miljoner för ökad judisk säkerhet i Malmö

Samhälle. Judiska församlingen i Malmö får 40 miljoner kronor av företagsledarna Lennart Blecher och Dan Olofsson för att kunna öka säkerheten, rapporterar...