Nyheter

Efter kritiken – domstol skärper regler om jäv

Världen idag 22 april 2020
Världen idag 22 april 2020

Det svenska barnmorskemålet är bara ett av flera fall som Europadomstolen haft på sitt bord där det funnits omfattande ifrågasättanden av oberoende och anklagelser om jäv. En rapport förra året visade att många domare i rättsinstansen har kopplingar till grupper som bland annat arbetar för liberala abortlagar. Nu skärper Europadomstolen sina riktlinjer mot jäv.

Publicerad Uppdaterad

Det var organisationen European Centre for Law and Justice (ECLJ) som i en rapport kunde visa att många av domarna inom Europadomstolen har band till olika påverkans- och lobbygrupper.

Särskilt stack ”Open Society Foundation” ut, en global aktör som finansieras av miljardären George Soros och som bland annat arbetar för att liberalisera abortlagar runt om i världen.

”Situationen är allvarlig eftersom man kan ifrågasätta domstolens oberoende och domarnas opartiskhet”, skrev ECLJ och betonade att detta är extra problematiskt med tanke på den stora makt Europadomstolen har och de långtgående konsekvenser domstolens utslag får i länderna.

Vill du läsa vidare?

Teckna en prenumeration för att ta del av denna artikel och mer på varldenidag.se.

ERBJUDANDE!
Världen idag DIGITAL

2 månader för 10 kr!

KÖP

Världen idag
DIGITAL

129,-

kr/månad ​​​​​​

KÖP

Världen idag
HELG

159,-

kr/månad ​​​​​​

KÖP

Världen idag
PAPPER

189,-

kr/månad ​​​​​​

KÖP

Powered by Labrador CMS