Herrenavskyr falsk våg, full vikt behagar honom. När högfärd kommer följer förakt, men vishet finns hos de ödmjuka.
Ordspråksboken 11:1–2

Världen idag

Efter KD-bojkott - Svenska kyrkan ställer in mångfaldsdagen

På lördag skulle Svenska kyrkan i Karlstad ha arrangerat en mångfaldsdag. Den ställs nu in efter att KD riktat hård kritik mot att bandet Kartellen bjudits in.

Nyheter · Publicerad 00:00, 2 sep 2014

Världen idag skrev på tisdagsförmiddagen om Kristdemokraternas bojkott av mångfaldsdagen som Svenska kyrkan är med och arrangerar i Karlstad. 
– Svenska Kyrkan tar på sig ett väldigt stort ansvar när man bjuder in en artist som Sebbe Staxx och hans Kartellen. Det handlar om människor som själva har dömts för olaga hot, som förespråkar politiskt våld och som stödjer grupper som Revolutionära Fronten. Om Svenska Kyrkan tror att Revolutionära Fronten är någon söndagsskoleklass så behöver de verkligen studera saken lite närmare, sa KD:s Charlie Weimers till Värmlands Folkblad.

Först gick ansvariga i Karlstad pastorat ut och försvarade inbjudan. Men på tisdagseftermiddagen kom beskedet att man nu väljer att ställa in hela arrangemanget.
-Ett politiskt parti har valt att gå ut och bojkotta arrangemanget med hänvisning till ett av de band som skulle ha spelat och dessutom uppmanat andra partier att inte heller komma och tala. Därmed blir inte Mångfaldsdagen vad den var tänkt att vara, och vi kände oss tyvärr tvungna att ta detta mycket tråkiga beslut, säger Harald Cohén, domprost i Karlstads pastorat, i ett pressmeddelande. 

Harald Cohén säger till Världen idag att det finns två olika bilder av Sebbe Staxx. Den som handlar om våldsförhärligande tar kyrkan tydligt avstånd ifrån.

- Det finns en annan bild där han som person blivit kristen och tagit avstånd från droger och lever ett nyktert liv med regelbundna gudstjänster och bibelstudier. Det var utifrån det och att han brinner för mångfald som vi tänkte att han skulle passa i det här sammanhanget.

Han menar att det tidigare funnits åsikter som är förfärliga men att det som kyrkan fått förmedlat är att man i dag står för något annat.
- Som kyrka tar vi avstånd från all form av politiskt våld. Samtidigt bör en person som ändrat sig och börjat ett nytt liv kunna finna förlåtelse och en andra chans i kyrkan, säger Harald Cohén som inte tycker att det var ett alternativ att dra tillbaka inbjudan till Kartellen och därefter arrangera mångfaldsdagen som planerat. Det hade känts fel inför bandet menar han.

- Det var inget lätt beslut, det drabbar ungdomar som hade sett fram emot arrangemanget och det känns väldigt ledsamt. Men när det inte blir vad det var tänkt utan politiseras och blir en del i valrörelsen, då är det bättre att ställa in, säger han.

Kartellen och Sebbe Staxx har kritiserats för våldsromantik och så sent som i maj drog sig Svenska kyrkan i Kungälv utanför Göteborg ur ett ungdomsarrangemang där Kartellen skulle medverka med motiveringen att man inte ville kopplas ihop med våld och hat.

Hbtq-frågan kommer att splittra många frikyrkor

Ledare Det råder religionsfrihet i Sverige. Det gäller även enskilda pastorers syn på hur Skriftens texter... fredag 31/3 00:10

Svenska städer i topp när EU gör stor knarkmätning

Droger. EU har sammanställt en rekordstor undersökning av avloppsvatten i jakt på lärdomar om européers... lördag 1/4 18:00

Hockeyn borde ta lärdom av fotbollen

Nyhetskommentar Hällevik, ett gammalt fiskeläge som förvandlats till badort, är en tätort på Listerlandet i... fredag 31/3 00:00