Om än min kropp och min själ tynar bort, så är Gud mitt hjärtas klippa och min del för evigt.
Psaltaren 73:26

Världen idag

Malaysia står fast vid förbudet mot att låta israeliska simmare delta i Parasim-VM. Det meddelade här ordförande för Malaysias BDS-rörelse, Mohd Mazarin Bin Ismail (till vänster) och landets utrikesminister Saifuddin Abdullah för en tid sedan. Som ett resultat fråntas Malaysia nu värdskapet för Parasim-VM. Foto: Yam G-Jun / AP Photo / TT

Efter Israelbojkott – Malaysia fråntas VM-värdskap

Den internationella paralympiska kommittén fråntar nu Malaysia värdskapet för Parasim-VM i simning. Anledningen: Malaysia ville inte tillåta simmare från Israel att delta.

Nyheter · Publicerad 07:30, 30 jan 2019

Världen idag skrev tidigare denna månad om att Israels simtrupp förvägrats visum till Parasim-VM i Malaysia, som inte har diplomatiska band med Israel.

Den internationella paralympiska kommittén, IPC, trodde in i det sista att konflikten skulle få en lösning. Men i söndags satte IPC:s ordförande Andrew Parsons ner foten.

– När en värdnation exkluderar idrottare från en specifik nation av politiska skäl, då har vi absolut inget annat alternativ än att leta efter en ny mästerskapsvärd, säger han i ett uttalande.

Världsmästerskapen i parasimning skulle hållits i Kuching mellan den 29 juli och 4 augusti, med deltagande av cirka 600 simmare från ett 60-tal länder. Tävlingen är kvalificerande till de paralympiska spelen i Tokyo 2020.

Enligt Andrew Parsons skulle IPC ha fattat samma beslut oavsett vilka länder det handlat om.

– Den paralympiska rörelsen har och kommer alltid att vara motiverad av en längtan att inkludera, inte exkludera. Oavsett länderna som är involverade i detta fall, skulle IPC fatta samma beslut igen om det var en liknande situation med andra länder involverade, säger han.

Andrew Parsons förklarar att Malaysia i september 2017 försäkrade IPC om att alla kvalificerade idrottare och länder skulle tillåtas att delta i evenemanget, med sin säkerhet garanterad.

– Sedan dess har det skett en förändring i det politiska ledarskapet och den nya malaysiska regeringen har andra tankar. Politik och sport är aldrig en bra kombination och vi är besvikna över att de israeliska idrottarna inte skulle ha tillåtits tävla i Malaysia, säger han, och tillägger att IPC söker en ny värd för mästerskapet.

Den malaysiska regeringen förklarar att IPC:s beslut inte påverkar dess inställning till Israel.

Idrottsminister Syed Saddiq Syed Abdul Rahman säger enligt nyhetsbyrån AP att landet inte kan backa från sitt beslut, ”utifrån medmänsklighet och medkänsla med det palestinska lidandet”.

Den paralympiska rörelsen har och kommer alltid att vara motiverad av en längtan att inkludera, inte exkludera.

Rätt ska vara rätt om mänskliga rättigheter

Ledare Det talas mycket om mänskliga rättigheter i dag. Det är bra. FN:s förklaring om de mänskliga rättigheterna har precis firat 70 år, och de 30 punkter...