Vem har jag i himlen utom dig? Och har jag dig, söker jag inget på jorden.
Psaltaren 73:25

Världen idag

Efter hbtq-kritiken – Orbán slog tillbaka med annonser

Under EU-toppmötet kritiserades Ungern kraftigt för sitt nya förbud mot hbtq-information till barn under 18 år. I dag, onsdag, diskuteras situationen i Europaparlamentet.

Själv slog premiärminister Viktor Orbán tillbaka genom helsidesannonser i flera europeiska tidningar.

Nyheter · Publicerad 10:00, 7 jul 2021

Under rubriken ”Om den Europeiska Unionens framtid – Ungerns förslag” riktar Viktor Orbán skarp kritik mot EU:s politik på sju punkter, bland annat när det gäller migration och integration.

”Bryssel bygger en europeisk superstat som ingen gett sitt medgivande till. Vi säger nej till ett europeiskt imperium”, lyder den första punkten.

Flera stora tidningar, som franska Le Figaro, spanska ABC, danska Jyllands-Posten och svenska Dagens Industri, tog in annonsen förra veckan. Andra, som Dagens Nyheter och belgiska De Morgen, avstod.

Annonsen ses som ett svar på kritiken från flera EU-stater mot Ungerns nyklubbade lag, som bland annat förbjuder medier att under dagtid visa ”avvikelser från någons biologiska kön och könsbyten” och att ”sprida eller porträttera homosexualitet”.

Moderaternas EU-parlamenta-riker Tomas Tobé ser annonsen som ett sätt att bedriva inhemsk valkampanj inför det kommande ungerska parlamentsvalet.

– Han försöker sätta sig själv i centrum och måla upp Bryssel som den stora fienden. Jag tror att det är fel väg att gå. Vi behöver fler europeiska lösningar och Viktor Orbán vill ha färre, säger han.

EU-kommissionen har hotat med rättstliga åtgärder mot Ungern på grund av lagen. Och när frågan lades in som en extrafråga på EU-toppmötet, som ägde rum nyligen, gick debatten het – både Portugals och Nederländernas ledare ifrågasatte om Ungern ens borde vara kvar i EU.

Det många reagerar på är att lagändringen om hbtq-frågor antogs i samma paket som skärpningar mot pedofili.

Ungerns utrikesminister Peter Szijjarto underströk förra veckan att lagen inte säger något om vuxna och deras relationer, utan syftar till att ge föräldrarna ansvar att upplysa sina barn i frågor om sexualitet.

Viktor Orban sade till den tyska nyhetsbyrån DPA att dagens Ungern i själva verket är ett säkert land för hbtq-personer.

– I det kommunistska Ungern förföljdes homosexuella. I dag inte bara garanterar staten homosexuellas rättigheter, utan skyddar dem aktivt, sade han. 

Inför EU-toppmötet skrev ledare för 17 EU-länder, däribland Sverige, ett brev där de bland annat uttryckte oro för ”hot mot grundläggande rättigheter och i synnerhet mot principen om icke-diskriminering utifrån sexuell läggning”.

Den nederländska statvedaren Cas Mudde påpekar dock i nättidningen Voxeurop att flera av de 17 länderna själva inte erkänner samkönade äktenskap, så som Cypern och Italien, och att Lettland inte godkänner samkönade partnerskap.

Han försöker sätta sig själv i centrum och måla upp Bryssel som den stora fienden.

Natobeslut kan få oväntad effekt på riksdagsvalet

Ledare Medborgarna har fått en lektion i hur den politiska makten fungerar i Sverige. Efter en sluten... onsdag 18/5 00:10

Krav på abort för ukrainska kvinnor – väcker motstånd

Abort. Ukrainska kvinnors tillgång till abort har seglat upp som en prioriterad fråga för flera... onsdag 18/5 07:00

Terrorister dödade journalisten

Israelkrönika Något som alla insatta och sanningssökande personer borde kunna enas om är att den... onsdag 18/5 00:10

Nyhems förkunnare bör stå för bibeltrohet

Ledare Samtal är bättre än stängda dörrar. Att lyssna med respekt på motståndarens argument är viktigt.... onsdag 18/5 00:00

Skytt slogs ner av pastor

USA. Sex personer har skjutits vid en kyrka i Laguna Woods i Kalifornien, USA. Kyrkobesökare övermannade... tisdag 17/5 19:00

Reaktionerna på Paludan illustrerar värderingsglapp

Nyhetskommentar När jag satt på en parkbänk i Stadsparken i Borås ett par timmar innan Rasmus Paludan skulle dyka...
Följ Världen idag i sociala medier