Under rubriken ”Om den Europeiska Unionens framtid – Ungerns förslag” riktar Viktor Orbán skarp kritik mot EU:s politik på sju punkter, bland annat när det gäller migration och integration.
”Bryssel bygger en europeisk superstat som ingen gett sitt medgivande till. Vi säger nej till ett europeiskt imperium”, lyder den första punkten.
Flera stora tidningar, som franska Le Figaro, spanska ABC, danska Jyllands-Posten och svenska Dagens Industri, tog in annonsen förra veckan. Andra, som Dagens Nyheter och belgiska De Morgen, avstod.
Annonsen ses som ett svar på kritiken från flera EU-stater mot Ungerns nyklubbade lag, som bland annat förbjuder medier att under dagtid visa ”avvikelser från någons biologiska kön och könsbyten” och att ”sprida eller porträttera homosexualitet”.
Moderaternas EU-parlamenta-riker Tomas Tobé ser annonsen som ett sätt att bedriva inhemsk valkampanj inför det kommande ungerska parlamentsvalet.
– Han försöker sätta sig själv i centrum och måla upp Bryssel som den stora fienden. Jag tror att det är fel väg att gå. Vi behöver fler europeiska lösningar och Viktor Orbán vill ha färre, säger han.
EU-kommissionen har hotat med rättstliga åtgärder mot Ungern på grund av lagen. Och när frågan lades in som en extrafråga på EU-toppmötet, som ägde rum nyligen, gick debatten het – både Portugals och Nederländernas ledare ifrågasatte om Ungern ens borde vara kvar i EU.
Det många reagerar på är att lagändringen om hbtq-frågor antogs i samma paket som skärpningar mot pedofili.
Ungerns utrikesminister Peter Szijjarto underströk förra veckan att lagen inte säger något om vuxna och deras relationer, utan syftar till att ge föräldrarna ansvar att upplysa sina barn i frågor om sexualitet.
Viktor Orban sade till den tyska nyhetsbyrån DPA att dagens Ungern i själva verket är ett säkert land för hbtq-personer.
– I det kommunistska Ungern förföljdes homosexuella. I dag inte bara garanterar staten homosexuellas rättigheter, utan skyddar dem aktivt, sade han.
Inför EU-toppmötet skrev ledare för 17 EU-länder, däribland Sverige, ett brev där de bland annat uttryckte oro för ”hot mot grundläggande rättigheter och i synnerhet mot principen om icke-diskriminering utifrån sexuell läggning”.
Den nederländska statvedaren Cas Mudde påpekar dock i nättidningen Voxeurop att flera av de 17 länderna själva inte erkänner samkönade äktenskap, så som Cypern och Italien, och att Lettland inte godkänner samkönade partnerskap.