När stormen kommer är det slut med den gudlöse, men den rättfärdige har en evig grund.
Ordspråksboken 10:25

Världen idag

Efter flaggannonsen: ”Pride-rörelsen är inte neutral”

Försvarsmakten lade nyligen 400 000 kronor på att marknadsföra sitt stöd för Pride. Det väckte på nytt debatten om det offentliga bör promota regnbågsflaggan. En som inte tycker det är opinionsbildaren Ivar Arpi.

”Priderörelsen innefattar inte bara acceptans och mänskliga rättigheter som alla kan skriva under på, utan rymmer mycket annat också”, skriver han i SvD.

Nyheter · Publicerad 06:00, 19 aug 2021

”En flagga värd att försvara.” Så stod det på den annons som föreställde soldater som bar regnbågsflaggan och som täckte hela Svenska Dagbladets förstasida den 1 augusti.

Försvarsmaktens annons delades gillande på sociala medier av många inflytelserika opinionsbildare och tunga politiker, bland andra utrikesminister Ann Linde (S).

Men kampanjen har samtidigt satt nytt ljus på frågan huruvida skattefinansierad verksamhet bör ta ställning för rörelser som Pride.

Ivar Arpi tillhör dem som vill problematisera Försvarsmaktens prioritering.

”Exempelvis tillåter inte Stockholm Pride SD eller Medborgerlig samling att delta. Å ena sidan tar man politisk ställning, å andra sidan påstår man att flaggan saknar politisk sprängkraft, att den enbart står för tolerans och inkludering”, skriver han i Svenska Dagbladet.

Han menar att det är fullt möjligt att exempelvis förespråka inkludering av hbtq-personer i Försvarsmakten utan att tycka att de ska hissa regnbågsflaggan i stället för den svenska.

”Myndigheter ska inte politiseras, utan bör vara neutrala, opolitiska och opartiska. Även om syftet är gott – att vara välkomnande mot grupper som historiskt kanske inte känt sig hemma i Försvarsmakten – bör prideflaggan vara något som människor själva får välja om de vill hissa.”

Johan Landeström, marknadschef på Försvarsmakten, säger till nättidningen Bulletin att man spenderat ungefär 400 000 kronor på pridekampanjen.

– Det är många som anklagar oss för att vara politisk aktivism med det här men för oss så är det väldigt enkelt. Det handlar bara om demokrati och mänskliga rättigheter. Sedan om andra gör andra tolkningar utifrån sina referenser, det får de svara för egentligen, säger Landeström.

Myndigheter ska inte politiseras, utan bör vara neutrala, opolitiska och opartiska.

Det ryska krigshotet är värt att ta på allvar

Ledare Europa står för första gången på länge inför omedelbart krigshot. De senaste dagarna har Sverige... tisdag 18/1 00:10

Bön är en andlig disciplin

Bönekrönika All disciplin kostar något och kräver vår medvetenhet. Nu närmar sig vinter-OS i Kina och de... tisdag 18/1 00:00

Barnmorska efter varje abort: ”Du fick inte leva”

Vården. Hon är för abort och brinner för kvinnovård, men varje gång barnmorskan Shirin* står i sköljrummet...

Sångerna om landet Israel som formar generationer

Israelkrönika Alla som tillbringar en längre period i Israel och rör sig i olika miljöer upptäcker ganska fort...
Följ Världen idag i sociala medier