Så finns nu ingen fördömelse för dem som är i Kristus Jesus.
Romarbrevet 8:1

Världen idag

Efter flaggannonsen: ”Pride-rörelsen är inte neutral”

Försvarsmakten lade nyligen 400 000 kronor på att marknadsföra sitt stöd för Pride. Det väckte på nytt debatten om det offentliga bör promota regnbågsflaggan. En som inte tycker det är opinionsbildaren Ivar Arpi.

”Priderörelsen innefattar inte bara acceptans och mänskliga rättigheter som alla kan skriva under på, utan rymmer mycket annat också”, skriver han i SvD.

Nyheter · Publicerad 06:00, 19 aug 2021

”En flagga värd att försvara.” Så stod det på den annons som föreställde soldater som bar regnbågsflaggan och som täckte hela Svenska Dagbladets förstasida den 1 augusti.

Försvarsmaktens annons delades gillande på sociala medier av många inflytelserika opinionsbildare och tunga politiker, bland andra utrikesminister Ann Linde (S).

Men kampanjen har samtidigt satt nytt ljus på frågan huruvida skattefinansierad verksamhet bör ta ställning för rörelser som Pride.

Ivar Arpi tillhör dem som vill problematisera Försvarsmaktens prioritering.

”Exempelvis tillåter inte Stockholm Pride SD eller Medborgerlig samling att delta. Å ena sidan tar man politisk ställning, å andra sidan påstår man att flaggan saknar politisk sprängkraft, att den enbart står för tolerans och inkludering”, skriver han i Svenska Dagbladet.

Han menar att det är fullt möjligt att exempelvis förespråka inkludering av hbtq-personer i Försvarsmakten utan att tycka att de ska hissa regnbågsflaggan i stället för den svenska.

”Myndigheter ska inte politiseras, utan bör vara neutrala, opolitiska och opartiska. Även om syftet är gott – att vara välkomnande mot grupper som historiskt kanske inte känt sig hemma i Försvarsmakten – bör prideflaggan vara något som människor själva får välja om de vill hissa.”

Johan Landeström, marknadschef på Försvarsmakten, säger till nättidningen Bulletin att man spenderat ungefär 400 000 kronor på pridekampanjen.

– Det är många som anklagar oss för att vara politisk aktivism med det här men för oss så är det väldigt enkelt. Det handlar bara om demokrati och mänskliga rättigheter. Sedan om andra gör andra tolkningar utifrån sina referenser, det får de svara för egentligen, säger Landeström.

Myndigheter ska inte politiseras, utan bör vara neutrala, opolitiska och opartiska.

Abortfrågan handlar om det ofödda barnets rätt till sin kropp

Ledare I fredags kom så beslutet från USA:s Högsta domstol gällande aborträtten. Det gamla beslutet från... tisdag 28/6 00:10

OS-vinnaren Jonny Nilsson har avlidit

Dödsfall. Jonny Nilsson, OS-guldmedaljör i skridskor, har lämnat jordelivet. I en intervju med Världen idag... måndag 27/6 20:00

Attacker mot prolife-grupper och kristna på grund av beslutet

Abort Både före och efter beslutet att upphäva abortprejudikatet Roe mot Wade i USA:s högsta domstol har... måndag 27/6 14:30

Signe Strålin: Visdom från en nioårig flicka i Uganda

Ungkrönika Jag kom häromveckan hem från en fantastisk, lite galen missionsresa med min bibelskoleklass i ett... tisdag 28/6 00:00

Hur missionerar vi i världens mest sekulära land?

Gästkrönika Den har naturligtvis sina brister och förklarar inte verkligheten fullödigt, men sedan resultatet... tisdag 28/6 00:00

Ny vapenlag redo att klubbas i USA

USA. Tuffare bakgrundskontroller och större möjlighet att neka personer som dömts för våld i nära... måndag 27/6 10:00

Kommer vi att känna igen varandra i himlen?

Mot väggen I Bibeln står det ju att vi i himlen kommer att vara som änglarna (Matt 22:30). Betyder det att vi...

Gärna blomsterkrans – men spola nubben i slasken

Andakter av Carl-Erik Sahlberg. Midsommarhelgen närmar sig och därmed den ljusaste tiden och den ljusaste natten på året. Nu sitter...
Följ Världen idag i sociala medier