Därför ska allt som ni sagt i mörkret höras i ljuset, och det som ni viskat i örat i enrum ska ropas ut på taken.
Lukas 12:3

Världen idag

Efter Einármordet – SR fortsätter spela gangstermusiken

Rapparna Yasin och Haval är dömda för förberedelse och inblandning i kidnappningen av rappartisten Einár förra året. Mordet på Einár förra veckan förändrar inte Sveriges Radios beslut att fortsätta spela Yasins och Havals musik.

– Som jag har förklarat tidigare spelar vi musik baserat på det musikaliska, säger Anna-Karin Larsson, musikchef på P3, till Världen idag.

Nyheter · Publicerad 08:00, 26 okt 2021

Rappartisten Nils Grönberg, mer känd under sitt artistnamn Einár, var Sveriges mest spelade artist på Spotify 2019 och belönades med två Grammisar 2020. Förra veckan mördades han vid en skjutning i Hammarby sjöstad.

Artisten levde under hot och var kallad att vittna i en rättegång mot det kriminella Vårbynätverket, angående en kidnappning han utsattes för förra året.

I juli i år dömdes rapparna Haval Khalil och Yasin Mahamoud båda till fängelsestraff för inblandning i kidnappningen av Einár.

Trots att han satt häktad, misstänkt för stämpling till människorov, fick Yasin pris som årets artist och årets hiphop vid P3 Guld-galan tidigare i år. Sveriges Radio fick då kritik för att han fått stå kvar som nominerad, även efter att brottsmisstankarna blev kända.

Kristdemokraternas kulturpolitiska talesperson Roland Utbult sade till SVT att han tyckte det var olämpligt av SR att ”ge legitimitet åt artister som sprider glorifierade budskap om kriminalitet”.

Även Socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi (S) och tidigare socialförsäkringsminister Annika Strandhäll (S) kritiserade SR.

När domen fallit förklarade P3:s musikchef Anna-Karin Larsson för SVT Nyheter att kanalen skulle fortsätta spela Yasins musik, med motiveringen att det är ”viktigt med den konstnärliga friheten”.

Efter Einárs död meddelar hon Världen idag att beslutet inte kommer att ändras.

– Det är oerhört tragiskt att en ung människa mördas på det vis som har hänt, det tycker vi alla. Som jag har förklarat tidigare spelar vi musik baserat på det musikaliska. Vi har många lyssnare som uppskattar rapp och hip-hop som genre och därför finns det i vår musikmix, svarar Anna-Karin Larsson i ett mejl. 

Hur ser ni på låttexter som glorifierar våld och kriminalitet generellt?

– Att vi spelar denna genre betyder att vi uppmärksammar musiken, men hyllar inte någons enskilda gärningar och definitivt inte våld i någon form. I vårt publicistiska innehåll finns både musiken och nyhets- och dokumentära granskningar av den brottslighet där artister förekommit, skriver Anna-Karin Larsson.

En skridskolegend har fått gå hem

Ledare Skridskolegenden Jonny Nilsson berättade i ett reportage i Världen idag (våren 2021) om hur hans... fredag 24/6 00:00

Skolor ska få hjälp att förebygga våld

Våldsdåd. På kort tid har Sverige skakats av flera våldsdåd i skolmiljö. Nu vill regeringen stärka säkerheten... söndag 26/6 18:00

WHO i krismöte om apkoppor

Smitta. Med anledning av den snabba spridningen av apkoppor kommer Världshälsoorganisationen WHO under... söndag 26/6 12:00

Svaret på vår djupaste längtan finns hos en enda person

Krönikor För några år sedan satt jag på tunnelbanan på väg till bibelskolan där jag studerade. I varje... torsdag 23/6 00:10

Tryck från hbtq-grupper kräver vaksamhet hos församlingen

Ledare Slutna grupper på Facebook arbetar aktivt för att undergräva den bibliska synen på homosexualitet.... torsdag 23/6 00:10

Snart hålls årlig gudstjänst för Sveriges ofödda barn

Prolife. Den 3 juli hålls en gudstjänst i Holmstrand till minne av de barn som inte fått födas i vårt land.... lördag 25/6 18:00

Kommer vi att känna igen varandra i himlen?

Mot väggen I Bibeln står det ju att vi i himlen kommer att vara som änglarna (Matt 22:30). Betyder det att vi...

Gärna blomsterkrans – men spola nubben i slasken

Andakter av Carl-Erik Sahlberg. Midsommarhelgen närmar sig och därmed den ljusaste tiden och den ljusaste natten på året. Nu sitter...
Följ Världen idag i sociala medier