Tag på er hela Guds vapenrustning, så att ni kan stå emot djävulens listiga angrepp.
Efesierbrevet 6:11

Världen idag

Efter Einármordet – SR fortsätter spela gangstermusiken

Rapparna Yasin och Haval är dömda för förberedelse och inblandning i kidnappningen av rappartisten Einár förra året. Mordet på Einár förra veckan förändrar inte Sveriges Radios beslut att fortsätta spela Yasins och Havals musik.

– Som jag har förklarat tidigare spelar vi musik baserat på det musikaliska, säger Anna-Karin Larsson, musikchef på P3, till Världen idag.

Nyheter · Publicerad 08:00, 26 okt 2021

Rappartisten Nils Grönberg, mer känd under sitt artistnamn Einár, var Sveriges mest spelade artist på Spotify 2019 och belönades med två Grammisar 2020. Förra veckan mördades han vid en skjutning i Hammarby sjöstad.

Artisten levde under hot och var kallad att vittna i en rättegång mot det kriminella Vårbynätverket, angående en kidnappning han utsattes för förra året.

I juli i år dömdes rapparna Haval Khalil och Yasin Mahamoud båda till fängelsestraff för inblandning i kidnappningen av Einár.

Trots att han satt häktad, misstänkt för stämpling till människorov, fick Yasin pris som årets artist och årets hiphop vid P3 Guld-galan tidigare i år. Sveriges Radio fick då kritik för att han fått stå kvar som nominerad, även efter att brottsmisstankarna blev kända.

Kristdemokraternas kulturpolitiska talesperson Roland Utbult sade till SVT att han tyckte det var olämpligt av SR att ”ge legitimitet åt artister som sprider glorifierade budskap om kriminalitet”.

Även Socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi (S) och tidigare socialförsäkringsminister Annika Strandhäll (S) kritiserade SR.

När domen fallit förklarade P3:s musikchef Anna-Karin Larsson för SVT Nyheter att kanalen skulle fortsätta spela Yasins musik, med motiveringen att det är ”viktigt med den konstnärliga friheten”.

Efter Einárs död meddelar hon Världen idag att beslutet inte kommer att ändras.

– Det är oerhört tragiskt att en ung människa mördas på det vis som har hänt, det tycker vi alla. Som jag har förklarat tidigare spelar vi musik baserat på det musikaliska. Vi har många lyssnare som uppskattar rapp och hip-hop som genre och därför finns det i vår musikmix, svarar Anna-Karin Larsson i ett mejl. 

Hur ser ni på låttexter som glorifierar våld och kriminalitet generellt?

– Att vi spelar denna genre betyder att vi uppmärksammar musiken, men hyllar inte någons enskilda gärningar och definitivt inte våld i någon form. I vårt publicistiska innehåll finns både musiken och nyhets- och dokumentära granskningar av den brottslighet där artister förekommit, skriver Anna-Karin Larsson.

Etablissemanget är inte tillfreds förrän kyrkan sjunger med

Ledare I en kommersialiserad och mediedriven tid råder förenklingar och polarisering. Högt röstläge,... lördag 3/6 00:10

Därför bör vi fira Sveriges 500 år som nationalstat

Ledare Den 6 juni väntar en stor minnesdag för konungariket Sverige. Det är dock slående hur svagt... fredag 2/6 00:10