Herren har sin glädje i dem som vördar honom, som hoppas på hans nåd.
Psaltaren 147:11

Världen idag

Efter Einármordet – SR fortsätter spela gangstermusiken

Rapparna Yasin och Haval är dömda för förberedelse och inblandning i kidnappningen av rappartisten Einár förra året. Mordet på Einár förra veckan förändrar inte Sveriges Radios beslut att fortsätta spela Yasins och Havals musik.

– Som jag har förklarat tidigare spelar vi musik baserat på det musikaliska, säger Anna-Karin Larsson, musikchef på P3, till Världen idag.

Nyheter · Publicerad 08:00, 26 okt 2021

Rappartisten Nils Grönberg, mer känd under sitt artistnamn Einár, var Sveriges mest spelade artist på Spotify 2019 och belönades med två Grammisar 2020. Förra veckan mördades han vid en skjutning i Hammarby sjöstad.

Artisten levde under hot och var kallad att vittna i en rättegång mot det kriminella Vårbynätverket, angående en kidnappning han utsattes för förra året.

I juli i år dömdes rapparna Haval Khalil och Yasin Mahamoud båda till fängelsestraff för inblandning i kidnappningen av Einár.

Trots att han satt häktad, misstänkt för stämpling till människorov, fick Yasin pris som årets artist och årets hiphop vid P3 Guld-galan tidigare i år. Sveriges Radio fick då kritik för att han fått stå kvar som nominerad, även efter att brottsmisstankarna blev kända.

Kristdemokraternas kulturpolitiska talesperson Roland Utbult sade till SVT att han tyckte det var olämpligt av SR att ”ge legitimitet åt artister som sprider glorifierade budskap om kriminalitet”.

Även Socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi (S) och tidigare socialförsäkringsminister Annika Strandhäll (S) kritiserade SR.

När domen fallit förklarade P3:s musikchef Anna-Karin Larsson för SVT Nyheter att kanalen skulle fortsätta spela Yasins musik, med motiveringen att det är ”viktigt med den konstnärliga friheten”.

Efter Einárs död meddelar hon Världen idag att beslutet inte kommer att ändras.

– Det är oerhört tragiskt att en ung människa mördas på det vis som har hänt, det tycker vi alla. Som jag har förklarat tidigare spelar vi musik baserat på det musikaliska. Vi har många lyssnare som uppskattar rapp och hip-hop som genre och därför finns det i vår musikmix, svarar Anna-Karin Larsson i ett mejl. 

Hur ser ni på låttexter som glorifierar våld och kriminalitet generellt?

– Att vi spelar denna genre betyder att vi uppmärksammar musiken, men hyllar inte någons enskilda gärningar och definitivt inte våld i någon form. I vårt publicistiska innehåll finns både musiken och nyhets- och dokumentära granskningar av den brottslighet där artister förekommit, skriver Anna-Karin Larsson.

Stigmatisering av Polen drivs av ideologiska särintressen

Ledare EU-kommissionen fortsätter att rasa mot medlemslandet Polen som anses bryta mot grundläggande... lördag 27/11 00:10

Första Advent en kontrast till politiskt kaos

Ledare Veckan mellan Domsöndagen och Första Advent, alltså vid skiftet från ett gammalt kyrkoår till ett... lördag 27/11 00:00

Grönt ljus för att ge vaccin till mindre barn

Covid-19. EU:s läkemedelsmyndighet EMA gör som väntat tummen upp för vaccin mot covid-19 för barn i åldrarna... söndag 28/11 05:00

Tomas Sjödins författarskap prisas igen

Kultur. Författaren och pastorn Tomas Sjödin har tilldelats året Birger Norman-pris.   Priset vill... lördag 27/11 18:00

Mission på sociala medier i en onådd folkgrupp

Missionsglimten Det plingar till i min telefon. Ett meddelande kommer in på en säker chatt-app från en medarbetare... lördag 27/11 00:00

Hela havet stormar i riksdagen efter den historiska onsdagen

Ledare Hela havet stormar. Så beskrev Sveriges radios Tomas Ramberg situationen efter att MP deklarerat... fredag 26/11 00:10

Därför terrorstämplade Israel sex så kallade ”humanitära” organisationer

Israelkommentar I oktober terrorstämplade Israel sex humanitära icke-statliga organisationer, så kallade NGO:s....
Podcasts
Följ Världen idag i sociala medier