Det var sent på onsdagskvällen som en polisman sköts till döds i Biskopsgården i västra Göteborg. Polismannen stod, tillsammans med en kollega, och pratade med några boende i området när det började skjutas mot dem från ett förbikörande fordon, rapporterar Göteborgs-Posten.
– Det viktigaste här är att kollegan blev påskjuten med uppsåt, då han patrullerade med moped. Dessutom i uniform så det kan absolut inte ha undgått någon att han var polis, säger en källa inom polisen till tidningen.
Polisområdeschefen i Storgöteborg, Erik Nord, säger på torsdagseftermiddagen dock att det mest sannolika är att skjutningen inte var riktad mot polisen, utan att han troligtvis ”kommit i skottgluggen”.
De politiska reaktionerna har varit starka efter dödsskjutningen.
KD-ledaren Ebba Busch talar exempelvis om ”angrepp på demokratin” och M-ledaren Ulf Kristersson skriver om ”inhemska terrorister”.
Även från regeringen, och de partier som de har samarbetat med, kommer starka reaktioner.
– Vi kommer aldrig backa i kampen mot den organiserade brottsligheten, sade statsminister Stefan Löfven under torsdagens presskonferens om skjutningen.
”Vi måste göra mer för att trycka tillbaka gängvåldet och lagföra de skyldiga”, skriver C-ledaren Annie Lööf på Twitter.
”Polisen måste ges alla förutsättningar att stoppa våldet”, skriver MP-ledaren Märta Stenevi på Twitter.
Både politiker och debattörer uttrycker kondoleanser till den ihjälskjutna polismannens familj. Samtidigt kommer massiv kritik mot styrande politiker för den uppkomna situationen.
”Frågan är hur den alls kunde växa sig till denna omfattning?” skriver skribenten Alice Teodorescu Måwe på Twitter angående Löfvens ord om att inte backa för brottsligheten.
”Det stora problemet är att den svenska politiken inte riktigt förstår vad det är som har skett i vårt land och därför inte agerar på rätt sätt. Man duttar med lite satsningar här, och lite där. […] Men man står handfallen inför den miljö av total segregation och gängkultur som uppstått i Sverige”, skriver GP-ledarskribent Adam Cwejman och frågar sig hur många gånger politiker sagt ”oacceptabelt” och sedan gått vidare.
Världen idag hör av sig till inrikesminister Mikael Damberg för att höra vilket ansvar han anser att regeringen har för situationen, men hans pressekreterare meddelar att han inte har tid att svara utan hänvisar till uttalanden som gjordes på torsdagens presskonferens.
På denna konferens idkade regeringen inte någon större självkritik.
– Sedan vi tillträdde, hösten 2014, har vi arbetat mycket målmedvetet för att öka tryggheten och sett till att polisens resurser förstärks hela tiden, sade Stefan Löfven då GP:s reporter frågade om regeringen gjort tillräckligt för att komma till rätta med problemen i utsatta områden.
– Vi skärper lagar och har 1 000 fler brottslingar bakom lås och bom sedan en offensiv påbörjades … Sedan kan man alltid göra mer, och det man kan göra mer kommer vi att göra, fortsatte Löfven.
Inte heller inrikesminister Mikael Damberg var särskilt självkritisk.
– Vårt fokus är att fortsätta utveckla och stärka den svenska polisen, men mer kommer behöva göras för att trycka tillbaka roten och orsakerna till att kriminaliteten gror i vissa delar av vårt samhälle, sade han.