Ropa till mig, så ska jag svara dig och låta dig höra om stora och ofattbara ting som du inte känner till.
Jeremia 33:3

Världen idag

Efter Centerpartiets dåliga val: Intern kritik mot Annie Lööf

Tomas Zander, ordförande för Centerpartiet i Borgholms kommun, anser att partiledaren Annie Lööf borde avgå före nästa val.

Men partisekreterare Michael Arthursson säger att Lööf har ”stort stöd bland väljare”.

Nyheter · Publicerad 23:00, 14 sep 2022

Tomas Zanders uttalande följer på att C ser ut att ha tappat stort på landsbygden. Efter valdagen har det inom partiet riktats kritik mot Lööfs öppning för att ingå i en S-ledd regering.

– Jag har förtroende för Annie, men tror att vi till nästa val måste ha en ny partiledare, säger Tomas Zander till Svenska Dagbladet.

– Hon har haft en väldigt stark och målande retorik, och många har nu förknippat henne med S-blocket. Ska vi lyckas med någonting annat krävs det nog en ny partiledare, säger Zander.

En annan person som är kritisk till utvecklingen inom partiet är Helena Lundgren, centerpartist i Vindeln.

– Jag vaknar upp nu till ett parti som är något helt annat än vad jag försökt att få det till att vara, säger hon och kallar valet för ett ”fiasko”.

– Är Centerpartiet ett liberalt storstadsparti som gärna jobbar på vänstersidan i svensk politik? Då är det inte längre ett parti för oss som vill jobba med landsbygdsfrågor, säger hon till TT.

C:s partisekreterare Michael Arthursson säger till SVT att partistyrelsen ska tillsätta en valanalysgrupp som ska titta på varför man har tappat så många väljare. Tappet är ”bekymmersamt”, enligt Arthursson.

Partisekreteraren fick också frågor om den interna kritiken där C-politiker anser att partiet övergett landsbygden och att Lööf bör lämna partiledarposten.

– Det är inte jag som ska utse vilka som ska sitta i ledningen i Centerpartiet. Men min bild är att Annie Lööf har stort stöd bland våra väljare och att många är imponerade av den valrörelse hon fört, säger Arthursson.

Bönefrukost i Bryssel ger inspiration för Sverige

Ledare 480 politiker och andra kristna ledare – därav även ett antal från Sverige – var i onsdags morse... fredag 9/12 00:10

Tågkaos och samhällets skörhet

Ledare Tågresandet från Uppsala och söderut i landet slogs helt ut under onsdagskvällen, detta till följd... fredag 9/12 00:00