Mellanöstern

Efter brutna eld­upphöret – striderna mellan Hamas och Israel fortsätter

Skadorna efter ett raketanfall från Hamas.
Israels försvarssystem Iron Dome lyckas skjuta ner många av raketerna från Hamas, men inte alla. Här ses en soldat som inspekterar skadorna på sin mammas hus, som träffats av en raket.

Hamas raketattacker mot Israel fortsätter och Israels flyganfall mot Gaza har intensifierats. Under söndagen riktade Israel, enligt ett uttalande, in sig på bland annat tunnelschakt, kommandocentraler och vapenlager.

Publicerad Uppdaterad

I fredags kom uppgifter från Israel om att Hamas brutit mot eldupphöret och tvingat israeliskt luftvärn att skjuta ner raketer som avfyrats från Gazaremsan. Det innebar att sjudagarspausen i striderna tog slut och att gisslan slutade att släppas. Nu syns inga tecken på nytt uppehåll.

Raketer fortsätter att komma från Gaza mot Israel, och Israel har utfört flygräder mot Gaza. 

På söndagen utökade den israeliska militären sin uppmaning om evakuering, som riktas till invånare i och omkring Gazas näst största stad Khan Yunis samt ytterligare fem områden. Efter maningen fortsatte Israel med sina flyganfall i såväl norra som södra Gaza.

Israels luftförsvarssystem Iron Dome skjuter ner en raket från Gaza.
På fredagen bröts stridspausen. En raket från Gaza skjuts när ner av luftförsvarssystemet Iron Dome.

På lördagen bröt gisslanförhandlingarna mellan Israel och Hamas samman. En källa med insyn i samtalen uppger för CNN att anledningen var att Israel insisterade på att Hamas skulle släppa kvinnor i gisslan, men att Hamas vägrade.

Premiärminister Benjamin Netanyahu säger enligt Times of Israel att bombningarna nu är en slags ny gisslan­förhandling.

– Vi fortsätter att prata med fienden om frisläppande av gisslan – vi låter vapnen tala.

På söndagskvällen uppgav militären IDF:s talesperson Daniel Hagari att man har inlett en markoffensiv i Gaza, strax norr om Khan Younis, med mål att utvidga insatsen ”till varje del av Gaza där Hamas finns”.

Stabschefen Herzl Halevy säger enligt Haaretz att styrkorna ska agera ”lika kraftfullt och noggrant som i norra Gaza”.

Israel har utfört flyganfall mot mål i staden Khan Younis i Gaza. Den israeliska militären uppger att man riktat in sig på tunnlar, vapenlager och kommandocentraler.
Israel har utfört flyganfall mot mål i staden Khan Younis i Gaza. Den israeliska militären uppger att man riktat in sig på tunnlar, vapenlager och kommandocentraler.

Under söndagen riktade man enligt ett uttalande in sig på bland annat tunnel­schakt, kommandocentraler och vapenlager. IDF säger att man sedan den 27 oktober har hittat sammanlagt 800 nedgångar till de tunnlar som man uppger att Hamas använder för sin krigföring i Gaza.

”Tunnelschakten fanns i civila områden, varav flera i eller nära civila hus och strukturer, som skolor, lekskolor, moskéer och lekplatser”, skriver IDF i ett uttalande, där man säger sig ha förstört mer än hälften av ingångarna.

Samtidigt trycker amerikanska företrädare gång på gång på vikten av att Israel i den fortsatta offensiven måste gör allt vad dess militär förmår för att skydda civila palestinier.

FN varnar för att de säkerhetszoner dit Israel uppmanar Gazaborna att ta sig är överfulla. Enligt FN:s humanitära organ Ochas senaste beräkningar är runt 1,8 miljoner – mer än tre fjärdedelar av Gazas befolkning – internflyktingar.

Hamas och andra grupper tros fortfarande hålla omkring 150 personer som togs som gisslan i samband med den blodiga massakern den 7 oktober då cirka 1 200 personer i Israel mördades.

Powered by Labrador CMS