Prisa vår Gud, ni folk, låt hans lov ljuda högt, för han gav liv åt vår själ och lät inte vår fot vackla.
Psaltaren 66:8–9

Världen idag

Från vänster Asia Bibis dotter, tolken Nadeem Joseph, Asia Bibis make Ashiq Masih och Wilson Chowdhry. Foto: British Pakistani Christian Association

Efter Bibis frigivning: ”Enormt modigt beslut av domare”

Modiga domare i Högsta domstolen och hotet om minskat bistånd från väst. Det är två faktorer som enligt en brittisk organisation för kristna pakistanier, BPCA, möjliggjorde frikännandet av dödsdömda Asia Bibi. – Nu hoppas och ber vi för att Asia Bibi och hennes familj ska kunna lämna Pakistan så snart som möjligt, säger BPCA:s ordförande Wilson Chowdhry.

Nyheter · Publicerad 11:11, 1 nov 2018

BPCA är en av många organisationer runt om i världen som sedan 2009 kämpat för att rikta omvärldens blickar mot Asia Bibi och Pakistans behandling av religiösa minoriteter, och Wilson Chowdhrys röst skakar när han talar om fallet.

– Det här är fantastiskt. Och förhoppningsvis är det bara början för rättvisa för hädelseanklagade kristna i Pakistan, säger han till Världen idag och nämner flera kristna ungdomar som gripits för hädelse för att de skrivit något på Facebook som uppfattats som en förolämpning av islam.

BPCA har startat en insamling för att få ihop till de medel som man menar krävs för att ge Asia Bibi, hennes make och barn en nystart utanför Pakistans gränser.

– Det här är en kvinna som utsatts för mental tortyr och tillbringat flera år i isolering i fängelse bara för att hon drack vatten från samma källa som byns muslimska kvinnor, och för att hon sa orden "Jesus dog på korset för våra synder. Vad har Muhammed gjort för att rädda mänskligheten?", säger Wilson Chowdhry.

– Nu måste hon få läka. Vi hoppas att det land dit hon vill resa, som troligen blir USA eller Storbritannien, gör allt för att underlätta hennes asylförfarande.

Wilson Chowdhry tror inte att Pakistans premiärminister Imran Khan, som innan han valdes i somras uttalade sitt stöd för landets hårda hädelselagar, har något att göra med Asia Bibis frikännande.

– Snarare handlar det om starka påtryckningar från väst, och hot om minskat bistånd, säger han, och påminner om att Europarparlamentets president Antonio Tajani vädjade om rättvisa för Asia Bibi så sent som förra veckan.

– Dessutom var det ett enormt modigt beslut av överdomare Mian Saqib Nisar, som går i pension nästa år och som jag hoppas flyr utomlands efter detta.

Håll ett vakande öga på nya enpartiregeringen

Ledare Så har då Magdalena Andersson till slut tillträtt ämbetet som statsminister, och står för första... lördag 4/12 00:00

Viktig markering när Sveriges biskopar tog Israel i försvar

Ledare Kyrkomötets beslut att utreda folkrättsbrott i Israel och den palestinska myndigheten (PA) speglar... fredag 3/12 00:10

Känsligt vaccinkrav föreslås i Tyskland

Pandemin. Obligatoriskt krav på vaccinering mot covid-19 och förbud för ickevaccinerade att gå i affär eller... söndag 5/12 13:00

Pingst i Norden samarbetar om Afrikamission

Mission. Susanne och Bengt Klingberg får ett nytt missionsuppdrag när Pingströrelserna i Sverige, Norge och... söndag 5/12 10:00

Ser regeringen hoten mot landsbygden?

Ledare Det blev en ny minister med ansvar för landsbygdsfrågor: Anna-Caren Sätherberg, tidigare... fredag 3/12 00:00

Finns lösningen på dagens politiska kaos på Sinai berg?

Israelkommentar Dagens samhällskris och ökade polarisering har gett det mosaiska förbundet på berget Sinai ny...
Podcasts
Följ Världen idag i sociala medier