Saliga är de som vandrar i fullkomlighet, som lever efter Herrens undervisning.
Psaltaren 119:1

Världen idag

EFK-församlingar tysta om Immanuelskyrkans beslut

En EFK-församling övergav nyligen samfundets vigselordning. Trots detta historiska avsteg från klassisk bibelsyn är få av de EFK-pastorer som Världen idag talat med villiga att torgföra någon åsikt i ärendet.

– Men om EFK som samfund väljer att bejaka dubbel äktenskapssyn, då lämnar vi, säger en pastor.

Nyheter · Publicerad 10:00, 22 nov 2022

Drygt en månad har gått sedan Immanuelskyrkan i Örebro blev första församling inom Evangeliska frikyrkan att säga ja till vigsel av samkönade par. Några dagar senare blev det offentligt att Korskyrkan i Gävle väljer att lämna EFK eftersom Gävleförsamlingen anser att samfundet avsätter alldeles för mycket tid och energi till processen om äktenskapssyn.

– Vi älskar alla och Gud älskar alla, men vi ska inte lägga enorma resurser och tid på frågor där Bibeln är tydlig och klar, sade pastorn Samuel Forsblom till Världen idag.

Forsblom sade vidare att han haft kontakt med flera andra pastorer som även de funderar över sin församlings framtid inom EFK. Men hittills har ingen församling meddelat att man vill följa i Kors­kyrkans fotspår.

Flera av de EFK-pastorer som Världen idag nyligen talat med vill över huvud taget inte kommentera det faktum att Immanuelskyrkan i Örebro övergett samfundets gällande vigselordning. De flesta väljer att, i nuläget, ligga lågt.

– Så länge rörelsen i sig står för en klassisk biblisk syn på äktenskapet står vi kvar. Men om EFK som samfund väljer att bejaka dubbel äktenskapssyn, då lämnar vi, säger en pastor.

En annan pastor som Världen idag talat med vill i dagsläget inte kommentera den pågående processen, men tillägger att ”det är ingen hemlighet att vi står för en klassisk kristen syn på äktenskapet”.

En tredje pastor anser att Immanuelskyrkan borde ha väntat in den gemensamma EFK-processen som berör frågan.

– Din fråga är för tidigt ställd och jag avvaktar rapporten och det vidare samtal som följer på den, säger pastorn.

Rapporten som pastorn talar om är processens arbetsgrupps slutliga rapport som kommer att presenteras i samband med EFK:s representantskapsmöte den 12–13 maj 2023.

En av pastorerna menar dock att EFK bör agera.

– Vår församling känner oro för en eventuell utveckling. Till syvende och sist handlar det om bibelsyn, vilket gör att jag höjer på ögonbrynen över det som sker, säger pastorn.

Samfundets ledning har dock inga planer på att agera mot någon församling.

– Det finns ingenting i EFK:s stadgar som gör att någon måste agera just nu, utan därför fortsätter vi den gemensamma process som vi är inne i och litar på att Anden kommer att leda oss tillsammans, säger EFK:s missionsdirektor Linalie Newman på samfundets webbsida.

Hos en stor majoritet av jordens kristna samfund och församlingar är Bibelns undervisning om äktenskapet mellan en man och en kvinna obestridlig fakta. Inom EFK planeras processen om samkönade äktenskap, vars ursprung är en motion som lämnades in till kongressen 2020, att fortsätta en bra bit in i 2023.

Vår församling känner oro för en eventuell utveckling.

Sanningen om universums orsak och moralens källa finns i Bibeln

Ledare Vad är sanning? Finns det en objektiv sanning, eller är sanningen flytande och temporär? Eftersom... lördag 26/11 00:10

Tre skäl till Kinas hårda covidregler

Covid. Som en annan planet. Så beskriver kineser fotbolls-VM som pågår i Qatar och som visas på statliga... måndag 28/11 12:50

Dubblad ISK-skatt – trots löfte från regeringen

Budget. Skatten på ISK-sparande blir dubbelt så hög nästa år på grund av att statslåneräntan höjs.... måndag 28/11 10:00