Tag på er hela Guds vapenrustning, så att ni kan stå emot djävulens listiga angrepp.
Efesierbrevet 6:11

Världen idag

EFK-förkunnare om hbtq-rapporten: Ologisk

Att både bevara klassisk äktenskapssyn och bejaka medlemmar som lever i samkönade relationer är inkonsekvent. Det menar den välkände EFK-pastorn Bo Wettéus apropå EFK:s rapport om samkönade relationer.

Evangelisten Ingemar Helmner reagerar på att rapportförfattarna hänvisar till ”Andens verk” i sina slutsatser. Skulle Guds Ande tala i strid med Bibelns undervisning? frågar han sig.

Nyheter · Publicerad 07:00, 25 maj 2023

EFK-rapporten om samkönade relationer, som Världen idag rapporterade om den 16 maj, väcker starka reaktioner. En som reagerar på innehållet är den mångårige EFK-pastorn Bo Wettéus.

Han betonar att han inte hunnit ta del av rapporten i sin helhet, men säger till Världen idag att han noterat att rapportförfattarna vill ha kvar en klassisk kristen syn på äktenskapet samtidigt som de rekommenderar församlingarna att bejaka medlemmar som lever i en samkönad relation.

– Jag tycker det är jättesvårt att få ihop. Om samfundet tar det steget bör man också säga att man ställer upp och viger samkönade, för annars blir det inkonsekvent.

Wettéus påminner om varje människas personliga kamp och anser att en kristen församling ska ha en öppen famn mot var och en som på olika sätt kämpar med sin sexualitet, oavsett om det handlar om heterosexuella eller homosexuella känslor.

– Men att gå därifrån till att säga att vi ska acceptera att medlemmar lever i samkönade relationer är en annan sak. Gränserna flyttas hela tiden, det gör mig bekymrad, säger Wettéus.

Han menar att det hela till syvende och sist bottnar i att med mun och hjärta bekänna Jesus som enda vägen till Gud samt att Bibeln är Guds ord – förkunnelse som många nutidsmänniskor uppfattar som stötande och provocerande.

Pastorn och evangelisten Ingemar Helmner, som är medlem i en EFK-församling, uppfattar också rapportens resonemang som ologiskt.

”Man konstaterar att utlevd homosexualitet är fel enligt Bibeln. Samtidigt avråder man kyrkorna att genom samtal och förbön försöka hjälpa människor till rätta”, skriver Helmner på Facebook.

”Det som gjorde mig mest konfunderad då jag läste missionsledarnas kommentarer var att, trots att de vet att denna livsstil är emot det Gud sagt i sitt ord, känner de Andens sanktion och välbehag i sina beslut. Nu blir det riktigt förvirrat, anser jag. Guds Ande talar alltså i strid med Bibelns undervisning”, fortsätter Ingemar Helmner.

Ingemar Helmner uppger att han känner sorg när teologer plötsligt säger sig se tvåtusenåriga bibelord i ett nytt ljus.

”Jag konstaterar att en kristenhet som tappat initiativkraft och helig glöd mer och mer formas till svans i stället för huvud”, skriver Helmner.

David Axelsson, pastor och föreståndare i EFK-församlingen Kungsportskyrkan i Huskvarna, säger att han tycker att rapporten är gediget gjord. Samtidigt betonar han att han står för en klassisk kristen syn på äktenskapet.

– Jag tror att man och kvinna är skapade för varandra och att Gud på ett särskilt sätt välsignar äktenskapet mellan en man och en kvinna. Det motsäger inte att vi också behöver lyssna på personers berättelser och erfarenhet samt ta del av det forskningen säger. Vår värld är på alla plan påverkad av syndafallet, även vår sexualitet, säger David Axelsson i ett mejl­svar till Världen idag.

– Den viktiga frågan är kanske om vi tror att evangelium är beständigt och har förvandlande kraft med sig, fortsätter Axelsson.

Inom EFK hörs även röster som är positivt inställda till rapportens slutsatser. I en debattartikel i Dagen beskriver Niclas Öjebrandt, Björn Cedersjö och Jonatan Arenius, samtliga tillhörande Immanuelskyrkan i Örebro, EFK:s samtal samt rapporten som ”ett exempel på hur god teologi formas”.

”Vi samtalar för att vi bär på en tro som är kulturoberoende och relevant i alla tider. Därmed följer också det nödvändiga i att tolka och tillämpa trons innehåll in i varje ny tid”, skriver de.

Världen idag har varit i kontakt med flera andra pastorer i EFK-församlingar, men de uppger att de vill avvakta med att uttala sig tills de tagit del av rapporten i sin helhet.

Jag konstaterar att en kristenhet som tappat initiativkraft och helig glöd mer och mer formas till svans i stället för huvud.

Etablissemanget är inte tillfreds förrän kyrkan sjunger med

Ledare I en kommersialiserad och mediedriven tid råder förenklingar och polarisering. Högt röstläge,... lördag 3/6 00:10

Därför bör vi fira Sveriges 500 år som nationalstat

Ledare Den 6 juni väntar en stor minnesdag för konungariket Sverige. Det är dock slående hur svagt... fredag 2/6 00:10