Det var år 1998 som utställningen Ecce homo visades runt om i Sverige. Bildkonstnären Elisabeth Ohlson Wallin hade gjort en fotoserie som skulle föreställa Jesus omgiven av homosexuella och transpersoner. Varje bild var kopplad till ett bibelställe och en av bilderna skulle bland annat föreställa den sista måltiden.
Utställningen, som visades på museer runt om i landet – men även i Uppsala domkyrka – väckte hård kritik. Bilderna ansågs bland annat sexualisera Jesus och framställa honom som homosexuell.
Nu har utställningen återuppstått. Elisabeth Ohlson Wallin sätter upp en ny version av konstellationen under Stockholms Pridevecka. De kontroversiella bilderna omges nu av dokumentära skildringar, som visar hur våldet mot hbtq-personer kan se ut i världen.
En som är djupt kritisk till utställningen är förkunnaren Stanley Sjöberg.
– Det allvarliga med Ecce homo är att man stjäl bilden av Jesus vid nattvarden och, i en erotisk kontext, framställer honom som en transvestit. Det är ett angrepp mot allt som vi kristna tror på – mot hela den kristna kyrkans kärlek till Jesus, säger han.
Stanley Sjöberg anser att Pride, och den kultur som ligger till grund för festivalen, är en kamp för en ny religion.
– Det är som om den religion som fanns på Bibelns tid – tillbedjan av den sexuella gudinnan Astarte – har återuppstått. Det är en religion där Jesus inte längre är frälsare.
Vad anser du att vi kristna ska göra?
– Vårt enda starka svar är att stå upp för det vi tror på – förkunna och förklara vem Jesus är. Jag kanske är gammalmodig, men jag tror inte att vi bara kan sitta i våra kyrkor och ha lovsång och uppbyggelseundervisning. Vi måste ut! Vi kan inte vinna det här genom att klaga på mörkret, vi måste tända ljuset.