Kom till mig, alla ni som arbetar och är tyngda av bördor, så ska jag ge er vila.
Matteus 11:28

Världen idag

Ebba Östlin förlorade striden om S i Botkyrka

Emanuel Ksiazkiewicz har valts till ny gruppledare för Socialdemokraterna i Botkyrka efter den infekterade striden inom partiet. Samtidigt rapporterar Aftonbladet att släkt till gängkriminella ska ha varit med i den tidigare omröstningen där Östlin föll.

Nyheter · Publicerad 18:00, 20 mar 2023

35-årige Ksiazkiewicz som nominerats av styrelsen vinner omröstningen mot den förra gruppledaren Ebba Östlin, som petades i en uppmärksammad omröstning i januari.

Resultatet vid omröstningen under årsmötet i Hallunda folkets hus blev 121 för Ksiazkiewicz mot 80 för Östlin, bekräftar Socialdemokraterna för TT. Ksiazkiewicz säger efter omröstningen att hans förhoppning är att det kommer vara ”början på någonting nytt”.

– Jag har fått styrelsens nominering, bland annat för att de tror att jag kan läka såren som finns i vårt parti som den här personkonflikten ändå har skapat. Det är min absoluta ambition att göra det, jag tänker göra allt jag kan för att vi ska kunna komma samman, säger Ksiazkiewicz.

Valet av Ksiazkiewicz till ny gruppledare innebär att han troligtvis blir kommunstyrelsens ordförande i Botkyrka, men kommunfullmäktige måste först fatta ett formellt beslut i frågan.

Ksiazkiewicz utmanades av den tidigare gruppledaren Ebba Östlin som petades vid en uppmärksammad omröstning den 28 januari. Östlin avgick några veckor senare som kommunstyrelsens ordförande.

De som ställt sig bakom Ebba Östlin har hävdat att hon avsattes på kuppartat manér och att det grundar sig i att hon var med och stoppade ABF i kommunen att driva fritidsgårdar efter en rapport om allvarliga missförhållanden där. Det har förekommit uppgifter från flera håll om att Östlin avsattes med hjälp av personer med kopplingar till gängkriminalitet.

De som röstade ner Östlin har avfärdat det och hänvisar i stället till kritik mot hennes ledarstil och att hon inte längre har majoritetens förtroende.

Emanuel Ksiazkiewicz säger att han inte har sett gängkriminella på de möten som han deltagit på.

– Jag har varit på alla de här mötena, och jag har sett socialdemokratiska medlemmar. Jag har inte sett gängkriminella, jag har inte känt av en kupp utan tvärtom har det varit demokratiska val på varje sammanträde. Partidistriktet har genomfört en utredning som visade att det inte fanns fog för de ryktena, och jag hoppas att ryktena kan sluta, för det skadar inte bara Socialdemokraterna utan alla politiska partier i Sverige.

Men det Ksiazkiewicz beskriver som rykten anses nu av allt fler vara faktiska uppgifter. I helgen rapporterade Aftonbladets krönikör Oisín Cantwell att en 28-årig kriminell man med kopplingar till det kända Vårbynätverket deltog i den förra omröstningen där Ebba Östlin föll.

Enligt Aftonbladet fanns också 16 släktingar och andra närstående till honom med bland de som då röstade. Tillsammans ska de ha utgjort nästan tio procent av de röstande.

Tidigare i veckan meddelade Socialdemokraternas partisekreterare Tobias Baudin att beslutet från partidistriktet för Stockholms län, om att neka 98 personer att bli medlemmar i partiet i Botkyrka, skulle stå fast. Personerna fick därmed inte delta vid omröstningen på årsmötet. Många av dessa tros ha varit personer som skulle ha backat upp Östlin.

I samband med det första mötet då Östlin röstades bort godtogs dock ett större antal medlemsansökningar nära inpå mötet.

Låt oss be om den helige Andes gåvor och kraft

Ledare Vi har nyligen firat pingst, och traditionellt har detta varit en konferenshelg i Sveriges... torsdag 1/6 00:10

Guds kraft okänd för många

Ledare TV4:s succéserie ”Det okända” sändes i 25 säsonger mellan 2004 och 2019. Temat för serien var... torsdag 1/6 00:00