Kom till mig, alla ni som arbetar och är tyngda av bördor, så ska jag ge er vila.
Matteus 11:28

Världen idag

Ebba Busch vill sparka sina regionpolitiker

Ebba Busch vill sparka alla regionråd och regionpolitiker, inklusive sina partikamrater Desiree Pethrus och Juha Frondelius.

– De måste bort och vårdprofessionen in, säger partiledaren till Aftonbladet.

Nyheter · Publicerad 08:00, 25 aug 2022

Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch har länge velat avveckla regionerna. I en intervju med Aftonbladet efter tidningens partiledardebatt deklarerar hon att hon vill avskeda alla regionråd och regionpolitiker och lägga deras löner på att anställa 800 läkare och 2 000 sjuksköterskor.

– 1,7 miljarder kronor kostar Sveriges regionpolitiker sammanlagt. Och vi vill sparka allihop, säger hon till tidningen.

Sedan nämner Busch bland annat sina egna regionpolitiker vid namn.

– Vi behöver både sparka Iréne Svenonius (M) och Aida Hadžialić (S) i Stockholm, sparka Monica Johansson (S) och Magnus Leivik (M) i Sörmland och Desiree Pethrus (KD) och Juha Frondelius (KD). De måste bort och vårdprofessionen in.

Problemet i Sverige är att människor har svårt att släppa taget om makten, menar hon.

– En stor anledning är makt och pengar. Det är över 5 000 regionpolitiker som har makt över sina partier, makt över vem som blir partiledare och som får arvoden för det här, säger hon.

Ebba Busch vill i stället se sex regionala utförarorgansationer med personal som är experter på att styra vården, en kostnad som hon inte tagit med i beräkningen.

– Det kommer självklart att kosta, men det här handlar om att folk ska förstå exakt hur mycket våra regionpolitiker kostar, trots att de inte är tillräckligt bra arbetsgivare, säger Ebba Busch.

Hon hänvisar till Norge och Danmark som har genomfört liknande omorganisationer.

Regionerna styr inte bara över sjukvården, utan även över områdets utveckling och kollektivtrafiken.

– Vi kommer behöva utreda var man ska lägga ansvar för annan regional utveckling och kollektivtrafiken. Det är vi beredda att förhandla med andra partier.

1,7 miljarder kronor kostar Sveriges regionpolitiker sammanlagt. Och vi vill sparka allihopa.

Sex tänkvärda citat

Jag gillar att samla och skriva ner minnesvärda citat och tankar som någon predikat eller sagt. Jag... onsdag 31/5 00:00

Nya dykningar vid Estonia ska ge kunskap om bildäcket

Estonia. I mitten av juli planeras för nya dykningar vid Estonias vrak. Målet är att filma på bildäck och... tisdag 30/5 20:00

När den egentlige angriparen går fri

Israelkrönika Så hände det igen. En stor sak, men det är rätt säkert att få skandinaver eller européer har hört... onsdag 31/5 00:00