Frukta Herren, ni hans heliga, de som fruktar honom lider ingen brist.
Psaltaren 34:10

Världen idag

Medieintresset var stort när Ebba Busch meddelade att hon erkänner förtal men inte anser att hon har gjort något fel. Foto: Stina Stjernkvist/TT

Ebba Busch får kritik och stöd efter att ha erkänt förtal

Efter att Ebba Busch under fredagen erkände grovt förtal men sade sig vara oskyldig har reaktionerna inte låtit vänta på sig. En del debattörer håller med henne om att det är lagstiftningen det är fel på. Andra menar att hon försöker förminska frågans allvar.

Nyheter · Publicerad 19:00, 5 jul 2021

KD-ledaren Ebba Buschs husaffär med en äldre man har blivit långdragen och besvärlig för henne. Mannen hade skrivit kontrakt på att Ebba Busch fick köpa ett hus av honom men ångrade sig sedan.

Under rättstvisten som har följt har Ebba Busch i sociala medier skrivit om att mannens rättsliga ombud tidigare är straffad för brott. För det blev hon polisanmäld för grovt förtal och befann sig därmed i två rättsprocesser.

För att avsluta den senare erkände hon i fredags grovt förtal och godtar dagsböter, som Världen idag kunde rapportera i lördagens tidning. Trots sitt erkännande vidhåller Ebba Busch att hon egentligen är oskyldig eftersom det hon har spridit på nätet är sant, något som väckt många reaktioner på nätet och i medier.

De kritiska reaktionerna har varit många.

– Hon erkänner ett brott men säger att hon är oskyldig. Hon underkänner rättssystemet och gör det till att det är fel på lagen och inte det hon har gjort. Det är inte särskilt förtroendeingivande, säger Sydsvenskans politiska chefredaktör Heidi Avellan i Sveriges Radios God Morgon Världen.

Hon påpekar även att beskedet kommer en fredagseftermiddag mitt i semestertider och menar att detta är en taktik för att frågan att frågan ska få så lite utrymme som möjligt.

– Formellt erkänner hon att hon har gjort fel, men det försöker hon i stort sett vifta bort genom att påstå att hon inte har tid för någon rättegång, säger Aftonbladets politiska kommentator Lena Mellin i tidningens tv-kanal och menar att detta är en strategi för att slippa få saken prövad.

Ebba Busch får samtidigt medhåll från flera håll.

”Sjukt att se fler sossar som rasar mot Ebba Busch så kallade förtal än mot polismördaren som enbart riskerar maximalt 4 års ungdomsanstalt”, skriver affärsjuristen och moderaten Delmon Haffo på Twitter.

Dick Erixon, chefredaktör för Samtiden, tycker det är problematiskt att svensk lagstiftning skiljer sig från exempelvis den i Tyskland, Storbritannien och USA där man måste ha farit med osanning för att straffas för förtal.

Martin Klepke på tidningen Arbetet påpekar dock att det Ebba Busch döms för är att ha använt uppgifter i syfte att ”förklena, ringakta eller smäda en annan människa”, inte för att ha talat osanning.

Internt har kritiken i princip uteblivit helt, skriver Svenska Dagbladet.

Chatrine Pålsson Ahlgren, som tidigare var ordförande för KD:s valberedning, anser inte att förtroendet för Busch är skadat.

– Var och en får ju ta ansvar för hur man agerar. Men utifrån Ebbas egen berättelse, att hon har sagt sanningen, har hon ett så enormt starkt stöd. Jag tycker hon har gjort rätt, säger hon till SvD.

Utifrån Ebbas egen berättelse, att hon har sagt sanningen, har hon ett så enormt starkt stöd.

Centerpartiet vill skära i föräldraledigheten

Politik. Centerpartiet vill ha en bred översyn av föräldraförsäkringen. Den nuvarande är för generös och... måndag 27/9 09:00

Kristen illusionist vann amerikanska Talang

Tv. Med budskap om att bry sig om andra vann den kristna illusionisten Dustin Tavella i helgen den... söndag 26/9 12:00

Sjukhusfartyg har anlänt till Europa

Mercyships. Efter fem års byggnation på ett varv i Kina har världens största civila sjukhusfartyg, Global... söndag 26/9 08:00

Det är i misstrons mylla som alla broar bränns.

Gästkrönika Skandinavien har varit hela världens lilla Bullerby. Ett handslag har räckt, ett löfte har hållits.... lördag 25/9 00:00

Glädjeämnen mitt i fattigdomen

Missionsglimten Gå ut mission samarbetar sedan ett par år med inhemska missionärer på Madagaskar. Det är helt... lördag 25/9 00:00

Tro och solidaritet kan tappa tung roll inom S

Politik. Tro och solidaritet, tidigare Broderskapsrörelsen, är en av fyra så kallade sidoorganisationer inom... lördag 25/9 17:00
Podcasts
Följ Världen idag i sociala medier