Nyheter

Dykare hittade 900-årigt svärd på Israels havsbotten

En dykare fann det 900 år gamla svärdet på havsbottnen utanför den israeliska staden Haifa.
En dykare fann det 900 år gamla svärdet på havsbottnen utanför den israeliska staden Haifa.

En dykare har funnit ett 900-årigt svärd på havsbottnen utanför den israeliska Medelhavskusten.– Det är spännande med föremål som tar oss tillbaka till en annan era med riddare, rustningar och svärd, säger Nir Distelfeld på israeliska arkeologiska myndigheten IAA, enligt CBN News.

Publicerad Uppdaterad

”Svärdet är ett vackert och sällsynt fynd”

Nir Distelfeld

Dykaren Shlomi Katzin gjorde en högst oväntad upptäckt i samband med en simtur under vattenytan utanför den israeliska staden Haifa. Katzin fann ett 900 år gammalt svärd, liggande på bottnen tillsammans med gamla ankare samt fragment av keramik. Svärdet, som tros vara tillverkat av järn, har en meter lång klinga samt ett 30 centimeter långt skaft. Vid upptäckten var svärdet täckt av havstulpaner.

IAA uppger att fyndet är i mycket gott skick, trots alla år på havets botten.

– Svärdet är ett vackert och sällsynt fynd som uppenbarligen tillhörde en korsfararriddare, säger Nir Distelfeld enligt Times of Israel.

Svärdet ska först rengöras och därefter genomgå undersökning i laboratorium. Med tiden kommer fyndet att ställas ut till allmän beskådan. IAA uppger att det blivit allt vanligare att dykare gör antika fynd. Stormar rör om sandbottnar och prylar som legat fördolda blir synliga, uppger CBN News.

– Varje fynd hjälper oss att sammanställa Israels historiska pussel, säger IAA:s chef Eli Escosido, enligt CBN News.

Powered by Labrador CMS