Nej, sök först Guds rike och hans rättfärdighet, så ska ni få allt det andra också.
Matteus 6:33

Världen idag

Drottning Silvias pappa kan ha varit motståndsman

2002 avslöjade tidningen Arbetaren att drottning Silvias pappa, Walther Sommerlath, varit medlem i det tyska nazistpartiet. Men nu har nya uppgifter framkommit, som kopplar honom till den motståndsrörelse som ville störta Adolf Hitler.

Nyheter · Publicerad 16:05, 24 feb 2020

Faderns nazistbakgrund har beskrivits som Drottning Silvias mörka familjehemlighet. Men nu avslöjar Expressen uppgifter som kan ändra den bilden.

Enligt hittills okända dokument ska Walther Sommerlath ha stått bakom en hemlig tågtransport av judar och tyska motståndsmän till Sverige 1944. Den genomfördes mitt under Hitlers jakt på förrädare efter ett sprängdåd mot honom, arrangerat av motståndsrörelsen.

Dokumenten hittades i slutet av 1960-talet i ett dolt vindsutrymme i it-konsulten Tomas Sielskis barndomshem i Polen. Sielski ärvde handlingarna, men började först under senare år kartlägga dem i detalj tillsammans med historikern Sven Rosborn och journalisten Paul Minakowsky.

Sielski understryker att hans efterforskningar är oberoende och uppger att de ger en ny bild av Walther Sommerlaths roll inom nazistpartiet. Han tolkar medlemskapet som en skenmanöver, där det enda syftet var att kunna genomföra en bytesaffär med den judiske affärsmannen Efim Wechsler. En affär som krävde medlemskap i nazistpartiet.

– Allt tyder på att Sommerlaths medlemskap var mycket kortvarigt och enbart arrangerades i syfte att kunna genomföra affären med Wechsler. Det upphävdes efter endast ett par månader, säger Sielski till Expressen. 

I granskningen ingår även en lista över personer som var med i nazistpartiet men hade kopplingar till motståndsrörelsen. Det var bland dessa Walther Sommerlaths namn först dök upp.

Jordskred och våldsvåg kan väcka Sverige till bön

Ledare När Sveriges kristna i söndags bad och fastade skedde det mot fonden av lördagens stora katastrof i... torsdag 28/9 00:10

Akta dig för andlig skräpmat

Ledarkrönika Både samhället och kristenheten är splittrade. Auktoriteter undergrävs, inflationen drabbar vanliga... torsdag 28/9 00:00