Men var nu starka och låt inte modet falla, för ert arbete ska få sin lön.
2 Krönikeboken 15:7

Världen idag

Drottning Silvias pappa kan ha varit motståndsman

2002 avslöjade tidningen Arbetaren att drottning Silvias pappa, Walther Sommerlath, varit medlem i det tyska nazistpartiet. Men nu har nya uppgifter framkommit, som kopplar honom till den motståndsrörelse som ville störta Adolf Hitler.

Nyheter · Publicerad 16:05, 24 feb 2020

Faderns nazistbakgrund har beskrivits som Drottning Silvias mörka familjehemlighet. Men nu avslöjar Expressen uppgifter som kan ändra den bilden.

Enligt hittills okända dokument ska Walther Sommerlath ha stått bakom en hemlig tågtransport av judar och tyska motståndsmän till Sverige 1944. Den genomfördes mitt under Hitlers jakt på förrädare efter ett sprängdåd mot honom, arrangerat av motståndsrörelsen.

Dokumenten hittades i slutet av 1960-talet i ett dolt vindsutrymme i it-konsulten Tomas Sielskis barndomshem i Polen. Sielski ärvde handlingarna, men började först under senare år kartlägga dem i detalj tillsammans med historikern Sven Rosborn och journalisten Paul Minakowsky.

Sielski understryker att hans efterforskningar är oberoende och uppger att de ger en ny bild av Walther Sommerlaths roll inom nazistpartiet. Han tolkar medlemskapet som en skenmanöver, där det enda syftet var att kunna genomföra en bytesaffär med den judiske affärsmannen Efim Wechsler. En affär som krävde medlemskap i nazistpartiet.

– Allt tyder på att Sommerlaths medlemskap var mycket kortvarigt och enbart arrangerades i syfte att kunna genomföra affären med Wechsler. Det upphävdes efter endast ett par månader, säger Sielski till Expressen. 

I granskningen ingår även en lista över personer som var med i nazistpartiet men hade kopplingar till motståndsrörelsen. Det var bland dessa Walther Sommerlaths namn först dök upp.

Låt inte USA-politik söndra Andens enhet

Ledare Den senaste tidens händelser i USA har skapat nya konfliktlinjer inom kristenheten. Även här i... torsdag 21/1 00:00

Fokus på klimat och corona väntas under Bidens styre

USA. Det så kallade murbygget mot Mexiko stoppas. USA återinträder i såväl Parisavtalet som... torsdag 21/1 08:00

Expansionen av ditt hjärta och glädjen i din själ går tillbaka till vad du ser.

Ledarkrönika Jag har en gps i bilen, en sådan där som är integrerad i instrumentbrädan. Många av mina bilfärder... torsdag 21/1 00:00