Detta är slutsatsen, när allt blivit hört: Frukta Gud och håll hans bud, det gäller alla människor.
Predikaren 12:13

Världen idag

Drottning Elizabeths förre kaplan varnar för synkretism

Drottning Elizabeths förre hovkaplan, Gavin Ashenden, varnar för att kung Charles ”mångreligiositet” skulle kunna innebära slutet för den brittiska monarkin.

– Om du inte försvarar kristendomen i dag kommer vi att förlora den från det här landet, säger han till CBN News.

Nyheter · Publicerad 20:00, 19 jan 2023

Det brittiska kungahusets tidigare hovkaplan, Gavin Ashenden, slår larm efter kung Charles första jultal.

”Kung Charles kan just ha sått fröna till kungahuset Windsors undergång”, skriver han i en debattartikel i Catholic Herald.

Ashenden menar att talet snarare definierar konungen som en försvarare av olika trosuppfattningar än som en försvarare av den kristna tron, till skillnad från sin mor, drottning Elizabeth.

– Ljusets kraft som övervinner mörkret firas i olika trosuppfattningar, sade kungen bland annat i sitt tal på juldagen.

Den brittiska monarken fungerar som den engelska kyrkans överhuvud och utser ärkebiskopar, biskopar och dekaner på inrådan av premiärministern. Vid sin kröning i maj förväntas kung Charles också lova att bevara den protestantiska reformerade religionen i Storbritannien, skriver CBN News.

En av de frågor ärkebiskopen då kommer att ställa till honom handlar om att göra allt han kan för att ”upprätthålla Guds lagar och evangeliets sanna bekännelse”. Kungen ska också svära att ”upprätthålla och okränkbart bevara” kyrkans doktrin, tillbedjan och ordning.

Men Gavin Ashenden jämför det brittiska kungahuset med ett sjunkande skepp.

– Och jag tror inte att monarkin kan flyta om den blir en mångkulturell, mångreligiös monarki, säger han till CBN News.

Den tidigare hovkaplanen talar om att kristendomen är under attack och att den håller på att förpassas ut ur det offentliga rummet. Vi står inför en allvarlig konflikt mellan kristna värderingar och världens syn, särskilt på frågor om ”sexualitet och individens värde”, konstaterar han.

– Om du inte försvarar kristendomen i dag kommer vi att förlora den från det här landet.

Ashenden lämnade sin tjänst som drottningens kaplan 2017, efter att ha blivit konfronterad av tjänstemän vid Buckingham Palace för sin kritik mot att muslimska böner sjöngs under en interreligiös trettondagsgudstjänst i S:t Marys katedral, Skottland. Då hade han under en tid varnat för islams inflytande.

Ljusets kraft som övervinner mörkret firas i olika trosuppfattningar.

Danska S tappar stöd – och kritiseras för slopad bönedag

Danmark. Den danska regeringen har mött stor kritik från framför allt fackrörelsen för ett beslut om att... torsdag 2/2 20:00

Hbtq och medlemskap blir en nyckelfråga för svenska frikyrkor

Ledare Vi står inför ett viktigt och kanske även avgörande år för våra stora kristna samfund. Det gäller... torsdag 2/2 00:10

Tidigare våldtäktsman bytte kön – sattes i kvinnofängelse

Skottland. Det stormar kring Skottlands försteminister Nicola Sturgeon vars nationalistparti driver på för en... torsdag 2/2 17:00

Visst är en tvåstatslösning möjlig – om vissa kriterier uppfylls …

Israelkommentar ”En tvåstatslösning skulle lösa konflikten mellan Israel och palestinier, för om det fanns två... torsdag 2/2 00:00