Prisa vår Gud, ni folk, låt hans lov ljuda högt, för han gav liv åt vår själ och lät inte vår fot vackla.
Psaltaren 66:8–9

Världen idag

Droger och bråk fick Göteborgskyrka att stänga

Masthuggskyrkan i Göteborg brukar locka busslaster av turister och är känd för att alltid stå öppen. Men de senaste åren har det varit stökigt utanför kyrkan, en situation som förvärrats under sommaren. Nu har församlingsherden valt att låsa portarna, efter att droger gömts i kyrkan och personalen hittat en spruta på en toalett.

Nyheter · Publicerad 08:00, 28 aug 2020

Med sin storslagna utsikt över Göteborgs hamninlopp är Masthuggskyrkan en välbesökt turistattraktion. Många kyrkor hålls stängda dygnet runt, men inte Masthuggskyrkan. Inte förrän nu.

Sedan i torsdags förra veckan är kyrkan låst även dagtid på grund av skadegörelse, småstölder och drogproblematik, vilket flera tidningar skrivit om.

– Väldigt ofta så har det här fungerat bra, men när besökare upplever det obehagligt att vara här och vi inte kan garantera personalens säkerhet får vi tyvärr göra så här tillfälligt, säger församlingsherden Marika Palmdahl till Världen idag.

Under pandemin har turismen minskat och den stökiga situationen förvärrats. Hemlösa har sovit utanför kyrkan och flyttat in så fort portarna öppnats.

Palmdahl berättar att man hittat en kniv utanför kyrkan och en spruta inne på en toalett.

– Det blev också uppenbart att någon förvarat sina droger inne i kyrkan, något vi inte varit med om förut, säger hon.

Det var när en person avbröt ett dopsamtal för att diskutera att hans droger försvunnit inne i kyrkan, som Marika Palmdahl förstod att något måste göras.

– Vi har ofta skolbarn som besöker oss, tänder ljus och skriver i gästboken. Då vill vi inte att de ska hitta droger här inne.

Nu verkar det som om de missbrukare som uppehållit sig i och omkring kyrkan har flyttat vidare någon annanstans.

– Det är tragiskt men problematiskt och farligt för oss att hantera. Men vi tänker att vi ska öppna igen när vi hittat rutiner för om det skulle hända igen, säger Marika Palmdahl.

Håll ett vakande öga på nya enpartiregeringen

Ledare Så har då Magdalena Andersson till slut tillträtt ämbetet som statsminister, och står för första... lördag 4/12 00:00

Viktig markering när Sveriges biskopar tog Israel i försvar

Ledare Kyrkomötets beslut att utreda folkrättsbrott i Israel och den palestinska myndigheten (PA) speglar... fredag 3/12 00:10

Ser regeringen hoten mot landsbygden?

Ledare Det blev en ny minister med ansvar för landsbygdsfrågor: Anna-Caren Sätherberg, tidigare... fredag 3/12 00:00

Senaste nytt

    Finns lösningen på dagens politiska kaos på Sinai berg?

    Israelkommentar Dagens samhällskris och ökade polarisering har gett det mosaiska förbundet på berget Sinai ny...
    Podcasts
    Följ Världen idag i sociala medier