Anförtro dina verk åt Herren, så har dina planer framgång.
Ordspråksboken 16:3

Världen idag

Dragqueens ska läsa sagor för barn

Två så kallade dragqueens ska läsa normkritiska sagor för barn på Malmö stadsbibliotek. En av männen uppges ha ett artistnamn som är ”för snuskigt att avslöja”, men på Malmö bibliotek lovar man att barnen inte ska behöva utsättas för något som har med sexualitet att göra.

Nyheter · Publicerad 17:25, 8 feb 2018

Lady Busty och Miss Shameless (Storbystade damen och Fröken Skamlös) är artistnamnen på de två ”dragqueens” som vid flera tillfällen under terminen ska läsa sagor för barn mellan två och sju år på Malmö stadsbibliotek.

– Det var de som kontaktade oss och frågade om vi vill göra detta och det ville vi, säger Johan Björkwall, kommunikatör på stadsbiblioteket, till nättidningen 24Malmö.

En dragqueen (dragdrottning) är en man som klär sig i typiskt kvinnliga kläder och attribut, ofta i överdriven tappning och i underhållande syfte. Tittar man på ”Lady Bustys” och ”Miss Shameless” Facebooksida kan man se att de med halvnakna låtsasbröst bland annat uppträtt på dragshowgalan i Malmö. Då de deltog på Pridefestivalen i Lund rapporterade en reporter från Sydsvenskan att Miss Shameless efternamn är ”för snuskigt att avslöja”.

Nu ska de två männen – som egentligen heter Andreas och Tomas Svensson – alltså läsa sagor för Malmös barn. Idén om dragqueen-sagostunden fick männen från ett koncept som startades i San Francisco, uppger 24Malmö. Böckerna som de kommer läsa ska, enligt nättidningen, visa på ”andra möjligheter än att pojkar ska ha blått på sig och flickor rosa”.

”Fantasin och sagan har inga normer eller gränser”, skriver Malmö stadsbibliotek när de beskriver arrangemanget.

– Vi vill förmedla det positiva, glädje, lek, show och att man inte ska vara rädd. Det är viktigt att bryta begränsningar och normer och vi vill visa att det är roligt att inte ha begränsningar, säger Andreas Svensson till 24Malmö.

Han tror att det är ”jättenyttigt” för barn att möta män som klär ut sig till kvinnor.

– Dragqueens finns ju mest på tv, nattklubbar och prideparader, ofta inte så nära barnen, säger han vidare till nättidningen.

Världen idag tar kontakt med Malmö stadsbibliotek för att höra varför man gör satsningen.

– Vi gör det här för att vi är ett hbtq-certifierat bibliotek som jobbar med frågor som öppenhet och att människor ska få vara sig själva, säger kommunikatören Johan Björkwall.

Tittar man på dessa dragqueens bilder och namn verkar det som om de beter sig sexigt och snuskigt – varför ska barn behöva utsättas för det?

– Barn kommer inte utsättas för något som är snuskigt och sexigt. Det här är en sagostund, säger Björkwall.

Kan ni garantera att männen inte kommer agera som de gör i andra sammanhang?

– Ja, det här är en sagostund för barn.

Det var de som kontaktade oss och frågade om vi vill göra detta och det ville vi.

Det ökade könsgapet visar på vikten av win/win-lösningar

Ledare Det har talats mycket om ”könsgapet” på senare tid. I augusti kom en stor europeisk undersökning... torsdag 1/12 00:10

Det var som i Kornelius hus

Missionsglimten En färsk missionsglimt sedan några veckor tillbaka – men med igenkänningsfaktor från riktigt gammal... torsdag 1/12 00:00