Nej, sök först Guds rike och hans rättfärdighet, så ska ni få allt det andra också.
Matteus 6:33

Världen idag

Dragqueens ska guida barn på Dramaten – väcker debatt

Dragqueens inom barnkulturen fortsätter att sprida sig. Efter sagostunder kommer dragqueens nu att hålla i guidade visningar av Sveriges nationalscen Dramaten för barn mellan fem och sju år. SD hör till dem som är kritiska.

Nyheter · Publicerad 16:00, 27 apr 2023

Världen idag har tidigare skrivit om dragqueens som läser sagor för barn på bibliotek. Nu tar Dramaten fenomenet vidare och låter dragduon Hbtqul hålla i guidade visningar av teatern för barn mellan fem och sju år.

De båda ”dragdrottningarna” Lillan och Tjorven i Hbtqul heter egentligen Razmus Nyström och Per Öhagen. De är skådespelare på Dramaten och medverkar just nu även i föreställningen Arv, som handlar om en grupp homosexuella män i New York.

Det är regissören och hbtq-profilen Carl Johan Karlson, ny konstnärlig ledare för Unga Dramaten, som står bakom båda uppsättningarna. Han har tidigare bland annat skrivit och regisserat föreställningen ”Vi som känner annorlunda” för Det Norske Teatret i Oslo, även den om homosexuella män.

I ”Talkshow i P1” intervjuas Razmus Nyström och Per Öhagen om guidningarna. På frågan om vad som är poängen med att använda sig av ”drag” i det här sammanhanget svarar de bland annat att det är ”fantasin, magin, leken med karaktär, leken med normer och leken med kön”.

Sverigedemokraterna, som tidigare riktat kritik mot att dragqueens läser sagor för barn, har nu även reagerat på att den statsägda teatern låter dragqueens hålla i guidade visningar för barn.

”Varför låter Dramaten vuxna män i klänning guida barn? Det är knappast förenligt med deras uppdrag”, skriver partiet i ett inlägg på sitt Instagramkonto.

SVT Nyheter har talat med Mattias Andersson, teaterchef och konstnärlig ledare vid Dramaten, som säger sig vara förvånad över SD:s kritik.

– Det är verkligen anmärkningsvärt. Jag tycker inte det är förenligt med hur man ser på konstens frihet i en demokrati. Mitt uppdrag som konstnärlig ledare för nationalteatern är att det ska vara en pluralistisk repertoar, säger han.

Kulturminister Parisa Liljestrand (M) säger till SVT att regeringen är tydlig med att principen om armlängds avstånd ska upprätthållas, det vill säga att politiker kan styra över kulturens budget men inte över det konstnärliga innehållet. Regeringen och SD har en löpande dialog och kommer även att prata om SD:s uttalande gällande Dramaten, uppger hon.

SD skriver i ett mejl till SVT:s Kulturnyheterna att partiet respekterar principen om armlängds avstånd till kulturen.

“Kulturen ska vara fri. Politiker måste dock kunna ha åsikter om all skattefinansierad verksamhet”, skriver de.

Debattören Ivar Arpi är en av dem som tidigare ifrågasatt varför dragqueens ska läsa sagor för barn.

”Bakom finns en ideologi som går ut på att alla normer ska upplösas och alla gränser överskridas. Och effektiv indoktrinering börjar alltid med barnen”, skriver han på sin sajt Rak höger.

Varför låter Dramaten vuxna män i klänning guida barn?

Jordskred och våldsvåg kan väcka Sverige till bön

Ledare När Sveriges kristna i söndags bad och fastade skedde det mot fonden av lördagens stora katastrof i... torsdag 28/9 00:10

26 irakiska medborgare tvångsutvisade från Sverige

Politik. 26 irakiska medborgare har tvångsutvisats från Sverige. Transporten genomfördes under tisdagen,... onsdag 27/9 22:00

Akta dig för andlig skräpmat

Ledarkrönika Både samhället och kristenheten är splittrade. Auktoriteter undergrävs, inflationen drabbar vanliga... torsdag 28/9 00:00