Ni otrogna, vet ni inte att vänskap med världen är fiendskap mot Gud? Den som vill vara vän med världen blir fiende till Gud.
Jakobsbrevet 4:4

Världen idag

Dragqueens, kyrkliga och media inbjöds till Prideminglet

Det var kändistätt när statsminister Ulf Kristersson (M) bjöd in till mingel i Sagerska palatset under Pridefestivalen i Stockholm. Medierna i P1 har publicerat hela listan på de inbjudna och där återfinns journalister, nöjesprofiler, hbtq-aktivister, toppolitiker och dragqueens. Hur urvalet av gäster till eventet gått till har Kristerssons stab dock inte gett något svar på.

Nyheter · Publicerad 13:00, 17 aug 2023

I SR-programmet Medierna lyfts kritik fram mot att flera kända journalister, däribland TV4:s Anders Pihlblad och SvD:s Henrik Torehammar, under Prideminglet lät sig bjudas på champagne och skojade med kändis- och politikereliten de är satta att bevaka och granska. I TV4:s Nyhetsmorgon tackade programledaren Anders Pihlblad statsministern för senast när han intervjuade honom dagen efter Prideminglet.

– Det blir nästan som en satir över hur olämpligt det är att frottera sig med makten, säger Christoffer Röstlund Jonsson, reporter på vänstertidningen ETC, i Medierna.  

TV4 svarar i programmet att det var redaktionen, inte Pihlblad, som bjöd in statsministern till intervju och att programledaren var transparent med att han medverkat på Pridefesten.

På Kristerssons gästlista, som Medierna publicerat på sin sajt, fanns en lång rad hbtq-profiler, bland andra Jonas Gardell, Mark Levengood, Efva Attling, Edvin Törnblom, Christer Björkman och Eva Dahlgren. Kända politiker som utrikesminister Tobias Billström, tidigare S-ledaren Mona Sahlin, tidigare statsministern Fredrik Reinfeldt och KD-ministern Erik Slottner var också inbjudna, liksom omdebatterade dragqueens som ”Miss Shameless” och ”Lady Busty”.

Även vissa kyrkliga företrädare bjöds in, såsom prästen och hbtq-aktivisten Frida Ohlsson Sandahl och Svenska kyrkans ärkebiskop Martin Modéus. Den senare meddelar dock Världen idag via sin pressekreterare att han tackade nej till mingelinbjudan eftersom han hade semester.

En som också fanns på gästlistan var, som Världen idag tidigare berättat, fotografen Elisabeth Ohlson Wallin som står bakom den kontroversiella utställningen Ecce Homo som upprört många kristna.

Ulf Kristersson har i flera intervjuer lyft fram henne som en konstnär han uppskattar. Just detta har lett till anklagelser om hyckleri mot Kristersson. Kritiker, som debattören Alice Teodorescu Måwe, anser att det är dubbla standarder att hylla en konstnär som provocerar kristna, samtidigt som man likt statsministern i anslutning till koranbränningarna manar till att inte provocera muslimer.

Världen idag har sökt statsministern via hans pressekreterare för att fråga hur urvalet av gästlistan till Prideminglet gjordes, och hur Kristersson ser på kritiken. Vid denna tidnings pressläggning hade vi inte fått något svar.

LRF: Minska vildsvinsstammen med 90 procent

Djur. Minska vildsvinsstammen med 270 000 djur till 30 000. Det begär Lantbrukarnas riksförbund (LRF) och... torsdag 28/9 22:00

USA behöver lyfta sig inför nytt presidentval

Ledare Så hänger då det offentliga USA återigen halvvägs ut över stupkanten efter politisk osämja. Och med... fredag 29/9 00:10

Skyttedals drogutspel blev hennes fall

Ledare Många höjer förstås på ögonbrynen över att en europaparlamentariker som Sara Skyttedal (KD) väljer... fredag 29/9 00:00