Nyheter

Dom i hbtq-målet mot finsk politiker i dag

Päivi Räsänen menar att det hon sagt om homosexualitet ryms inom yttrandefriheten. Foto: ADF International
Päivi Räsänen menar att det hon sagt om homosexualitet ryms inom yttrandefriheten. Foto: ADF International
Foto: ADF International
Foto: ADF International

I dag, onsdag, faller domen mot den finska riksdagsledamoten Päivi Räsenen. Tingsrätten i Helsingfors tar då ställning till huruvida den kristdemokratiska politikerns uttalanden om homosexualitet kan klassas som hets mot folkgrupp.

Publicerad Uppdaterad

Även Juhana Pohjola, biskop för Evangelisk-lutherska missionsstiftet i Finland, har åtalats, eftersom han beställde och gav ut den skrift där Päivi Räsenen yttrade sig. Åklagarna har krävt 120 dagsböter av Päivi Räsänen och 60 dagsböter av Juhana Pohjola. Från Lutherstiftelsen, som beställde pamfletten, krävs 10 000 euro.

I skriften från 2004 argumenterar Päivi Räsänen mot samkönade äktenskap, och menar att homosexualitet kan ses som ”en störning i den psykosexuella utvecklingen”.

Själva hävdar de två att uttalandena faller inom ramen för religions- och yttrandefriheten, och Päivi Räsänen har sagt att hon aldrig avsett att kränka någon.

Räsänen sitter i riksdagen sedan 1995 och var inrikesminister mellan 2011 och 2015. Hon var även partiordförande för Kristdemokraterna i Finland mellan 2004 och 2015.

Försvaret stöds av juristorganisationen ADF International, som menar att Päivi Räsänen varit i sin fulla rätt att ge uttryck för kristen tro.

– I ett fritt samhälle borde alla tillåtas att dela sin tro utan rädsla för censur. Det är grunden för varje fritt och demokratiskt samhälle, säger ADF Internationals vd Paul Coleman i ett uttalande inför domen.

– Vi hoppas att Helsingfors tingsrätt upprätthåller denna grundläggande frihet när den dömer i det här ärendet.

Powered by Labrador CMS