Att föräldrars godkännande behövs för att genomgå könsbyte ”kan vara begränsande och problematiskt för minderåriga”.
Så står det i rapporten som uppmärksammas av bland andra den brittiska tidningen The Spectator.
Rapporten har titeln: ”Endast vuxna? Praxis för legalt könsigenkännande av unga” och syftet är att bistå påverkansgrupper i olika länder med juridiska och medierelaterade råd för att få genomslag för sitt budskap och för att förändra nationella lagar.
Ett av de övergripande målen för initiativtagarna är att barn ska kunna göra könsbyte utan att det behöver godkännas av föräldrarna. Den svenska regeringen lade fram just ett sådant förslag förra året, men efter massiv kritik ska frågan utredas på nytt.
”Vi hoppas att denna rapport ska vara ett kraftfullt verktyg för aktivister och icke-statliga organisationer som arbetar för att främja transungdomars rättigheter i hela Europa och bortom,” står det i förordet till rapporten.
Bakom dokumentet finns representanter för en av världens största juristbyråer, Dentons, och en gren av medieimperiet The Thomson Reuters Foundation. Båda aktörerna uppger att dokumentet inte nödvändigtvis är representativt för företagens synsätt.
Tillsammans med lobbygrupper för hbtq-frågor har texten dock sammanställts som ett verktyg för att föra upp transfrågor på högsta politiska nivå.
Här avslöjas vilka strategier som har använts i olika länder, vad som varit framgångsrikt och vad som misslyckats. Det beskrivs utförligt hur man effektivast får genomslag för sina åsikter.
En strategi är att ligga före lagstiftarna och utforma egna förslag så att makthavare använder dessa som mall för sina debatter och beslut.
Ett annat råd är att knyta samman frågor om könsidentitet med mer ”populära”, närliggande påverkansområden. Rapporten nämner Irland, Danmark och Norge där detta anses ha fungerat. Där genomfördes ändringar i lagen om könsigenkänning samtidigt som andra reformer, exempelvis samkönade äktenskap.
”Detta skapade en skyddande hinna” för förslagen om könsidentitet, menar rapportförfattarna.
Ytterligare en strategi är att undvika viss mediebevakning i länder där de stora medierna ”missförstått” frågan och haft en kritisk rapportering. Eftersom allmänheten är ”dåligt informerade” i transfrågor förespråkar rapportförfattarna att man i dessa länder i stället försöker påverka politikerna direkt.
Skribenten James Kirkup på The Spectator sammanfattar i en analys hur han ser på translobbyns globala framgångar:
”Inga politiska förslag som tagits fram i skuggorna kan överleva solljuset”, skriver han.