Innan bergen blev till och du skapade jorden och världen, från evighet till evighet är du, Gud.
Psaltaren 90:2

Världen idag

Dödsdömt kristet par friades av domstol

Det pakistanska kristna par som 2014 dömdes för påstådd hädelse mot Muhammed ska under förra veckan ha frikänts av en domstol i Lahore. Hädelse är belagt med dödsstraff i Pakistan. Paret har hela tiden nekat till anklagelserna och friades i brist på bevis.

Nyheter · Publicerad 17:00, 10 jun 2021

– Jag är väldigt glad att vi har kunnat få en friande dom för det här paret som tillhör några av de mest hjälplösa i vårt samhälle, sade advokaten Saiful Malook till AFP.

Också flera människorättsorganisationer välkomnar beskedet, men enligt uppgifter till Reuters kan Lahoredomstolens beslut nu komma att överklagas till högre instanser.

Shagufta Kausar arbetade praktiskt på en kristen skola och hennes make Shafqat Emmanuel är delvis förlamad. De anklagas för att ha skickat sms till en lokal imam i vilka Muhammed beskrivs i förklenande ordalag.

Förra året berättade parets advokat för BBC att de haft en konflikt med en granne som kan ha köpt ett sim-kort i Shagufta Kausars namn och skickat meddelandena för att sätta dit dem.

Kvinnans bror har också uppgett att han tvivlar på att paret skulle kunna formulera sådana meddelanden med tanke på deras begränsade skrivkunnighet.

Världen idag berättade tidigare i år att EU satt press på Pakistan att ändra sina hädelselagar.

Ingen dödsdom för hädelse har i praktiken verkställts ännu i Pakistan, enligt BBC, men flera personer som anklagats för det har därefter dödats av mobbar.

Fallet med den kristna pakistanskan Asia Bibi, som också dömdes till döden anklagad för hädelse, väckte uppmärksamhet världen över. Hon friades efter åtta år i fångenskap och lämnade Pakistan för Kanada.

Om frikyrkan och samkönade relationer

Ledarkrönika Debatten har gått hög sedan Joel Halldorfs text i Expressen om att frikyrkan fullt ut bör acceptera... torsdag 17/6 00:10

Majoritet vill fälla regeringen Löfven

Regeringskris. Fyra partier tänker rösta för att fälla statsminister Stefan Löfven och hans regering i en... torsdag 17/6 16:00

Vårtecken för oföddas rätt till liv en utmaning till Sverige

Ledare Det finns tecken som låter ana en växande förståelse för kritiken mot abortsituationen i världen.... torsdag 17/6 00:10

Fortsatt stöd för Israels regering från kristna Israelvänner

Israelkommentar Efter tolv år med Benjamin Netanyahu vid makten svors på söndagskväll en ny regering in i det...
Podcasts
Följ Världen idag i sociala medier