Han har kommit och förkunnat frid för er som var långt borta och frid för dem som var nära.
Efesierbrevet 2:17

Världen idag

Dödsdömt kristet par friades av domstol

Det pakistanska kristna par som 2014 dömdes för påstådd hädelse mot Muhammed ska under förra veckan ha frikänts av en domstol i Lahore. Hädelse är belagt med dödsstraff i Pakistan. Paret har hela tiden nekat till anklagelserna och friades i brist på bevis.

Nyheter · Publicerad 17:00, 10 jun 2021

– Jag är väldigt glad att vi har kunnat få en friande dom för det här paret som tillhör några av de mest hjälplösa i vårt samhälle, sade advokaten Saiful Malook till AFP.

Också flera människorättsorganisationer välkomnar beskedet, men enligt uppgifter till Reuters kan Lahoredomstolens beslut nu komma att överklagas till högre instanser.

Shagufta Kausar arbetade praktiskt på en kristen skola och hennes make Shafqat Emmanuel är delvis förlamad. De anklagas för att ha skickat sms till en lokal imam i vilka Muhammed beskrivs i förklenande ordalag.

Förra året berättade parets advokat för BBC att de haft en konflikt med en granne som kan ha köpt ett sim-kort i Shagufta Kausars namn och skickat meddelandena för att sätta dit dem.

Kvinnans bror har också uppgett att han tvivlar på att paret skulle kunna formulera sådana meddelanden med tanke på deras begränsade skrivkunnighet.

Världen idag berättade tidigare i år att EU satt press på Pakistan att ändra sina hädelselagar.

Ingen dödsdom för hädelse har i praktiken verkställts ännu i Pakistan, enligt BBC, men flera personer som anklagats för det har därefter dödats av mobbar.

Fallet med den kristna pakistanskan Asia Bibi, som också dömdes till döden anklagad för hädelse, väckte uppmärksamhet världen över. Hon friades efter åtta år i fångenskap och lämnade Pakistan för Kanada.

Saklig ideologisk debatt behövs inför valet

Ledare I dag är det exakt en månad kvar till valet. De gångna fyra årens rikspolitik har främst känts som... torsdag 11/8 00:20

Gärna avskaffade bidrag – men först avdragsrätt

Ledare Världen idag har rapporterat att samfunden fortsatt vill söka statsbidrag även om staten inför... torsdag 11/8 00:00

Östgötar ska få höra om Jesus

Evangelisation. För tredje året i rad anordnar organisationen Open Air Campaigners (OAC) nästa vecka ett... torsdag 11/8 00:00

Låt oss ivrigt söka vinna Andens gåvor

Krönikor Måndag morgon i Kenya. Huvuduppdraget med kampanj och kvinnokonferens var avklarat. Människor hade... torsdag 11/8 00:00

Den 9 Av – en positiv ballast

Israelkrönika Nu på lördag kväll inleder judarna den årliga markeringen av datumet den 9 Av (Tisha b’Av) – sorgen...
Följ Världen idag i sociala medier