Utdragen väntan tär på hjärtat, uppfylld önskan är ett livets träd.

Världen idag

Dödsdömt kristet par får stöd av EU – svensk politiker påverkade

Pakistan bör upphäva sina blasfemilagar. Det är budskapet i en EU-resolution som den svenske politikern Charlie Weimers (SD) har varit med och utformat.

Han gläds över att EU uppmärksammar förföljda kristna, men är kritisk till att EU inte ville fördöma att Pakistans president jämförde förolämpande av Muhammed med förnekande av Förintelsen.

Nyheter · Publicerad 16:00, 4 maj 2021

Europaparlamentets resolution, som antogs i slutet av förra veckan, har fokus på ett kristet par som sitter i dödscell sedan 2014, anklagade för hädelse.

”Parlamentet uppmanar de pakistanska myndigheterna att omedelbart och villkorslöst frige Shafqat Emmanuel och Shagufta Kausar och att upphäva dödsdomen”, står det i texten, som samtliga svenska partier ställde sig bakom.

Det kristna paret greps 2013, anklagade för att ha skickat sms på engelska med förolämpningar av islam och Muhammed till en lokal muslimsk ledare. Att det fattiga paret varken kan skriva udru eller engelska tog man ingen hänsyn till, rapporterar organisationen Church in Chains.

Enligt paret självt ska det handla om att grannarna velat hämnas mot dem på grund av en konflikt med parets barn.

Shafqat Emmanuel är sedan tidigare förlamad från midjan och nedåt, och lider svårt av obehandlade liggsår från fängelset.

”Parlamentet beklagar att paret har hållits i fångenskap i sju år, isolerade från varandra och sina familjer. Parlamentet uppmanar därför Pakistans regering att se till att fängelserna erbjuder anständiga och humana förhållanden”, står det i resolutionen.

Europaparlamentet säger vidare att man oroas över det fortsatta missbruket av blasfemilagar i Pakistan, vilket ”underblåser klimatet av religiös intolerans, våld och diskriminering”.

En av resolutionens medförfattare, sverigedemokraten Charlie Weimers, skriver i en kommentar till Världen idag att han tycker att det är glädjande att EU-parlamentet uppmärksammar ”kristna pakistaniers brutala verklighet”.

Han hade dock önskat att parlamentet röstat för det yrkande som han lagt till, om att beklaga ett uppmärksammat uttalande av Pakistans premiärminister Imran Khan på Twitter nyligen.

Imran Khan uppmanade västländer ”som förbjudit negativa kommentarer om Förintelsen att använda samma måttstock för att straffa personer som medvetet sprider hatiska budskap om muslimer genom att förolämpa vår profet”.

– Personligen anser jag att Pakistan redan bevisat att man inte lever upp till, och inte heller avser att leva upp till, utställda löften om mänskliga rättigheter i enlighet med handelsavtalet med EU. Premiärminister Khans relativisering av Förintelsen bekräftar denna bild, skriver Charlie Weimers.

Glädjande att EU-parlamentet uppmärksammar kristna pakistaniers brutala verklighet.

På spaning efter morgondagens församling

Ledare Nya tider formar nya strukturer av hur den kristna gemenskapen gestaltas. Genom kyrkans... torsdag 8/6 00:10

Kristen antisemitism i ny förpackning?

Israelkommentar Få ämnen är lika tabubelagda som den kristna antisemitismen. Efter att Förintelsens fasor hade... torsdag 8/6 00:00