Om än min kropp och min själ tynar bort, så är Gud mitt hjärtas klippa och min del för evigt.
Psaltaren 73:26

Världen idag

Dödsdomar efter kyrkomassaker i Bagdad

Tre män dömda för massakern vid en kyrka i Bagdad 2010 har fått dödsstraff. Vid attentatet mot kyrkan dödades över 50 personer.  

Nyheter · Publicerad 00:00, 9 feb 2012

 En talesman för domstolen läste upp domslutet förra torsdagen. "Det finns tre dömda brottslingar. De är alla irakier och de dömdes efter terroristlagen", förklarade talesmannen, skriver Reuters.

Det var 31 oktober 2010 som en grupp väpnade män tog ett 100-tal kyrkobesökare som gisslan under en gudstjänst . Dramat slutade i ett blodbad där över 50 personer dödades och ett 60-tal skadades när säkerhetsstyrkor stormade kyrkan.

Tolv misstänkta greps i november 2010. Al qaidas högste man i Bagdad, Huthaifa al-Batawi, pekades ut som ansvarig för attentatet. Han dödades vid ett försök att rymma från ett fängelse i maj förra året, uppger Reuters.

Efter kyrkoattentatet och en rad andra attacker mot kristna i Bagdad flydde hundratals kristna familjer från Bagdad. Många lämnade landet, andra begav sig till de norra, kurdiska delarna av Irak.

Navi Pillay, FN:s kommissionär för mänskliga rättigheter, fördömde i januari för de många avrättningar som genomförs i landet och ifrågasatte rättssäkerheten för de åtalade. Hennes kritiska uttalande gjordes efter att 34 personer avrättats på en enda dag.
Amnesty International riktade i sin rapport för 2011 hård kritik mot Irak. Bland annat berättas i rapporten om bekännelser som framtvingats under tortyr.

Vad är Palestina och vilka är palestinierna?

Israelkommentar Ofta talas det om ”palestinierna” som om de vore ursprungsbefolkningen i det som är dagens Israel. Men detta, som så mycket annat när det gäller...

Ger miljoner för ökad judisk säkerhet i Malmö

Samhälle. Judiska församlingen i Malmö får 40 miljoner kronor av företagsledarna Lennart Blecher och Dan Olofsson för att kunna öka säkerheten, rapporterar...