Vården

DO: ”Felkönade” patienter ska få skadestånd från regioner

Läkare undersöker patient.
Att som vårdgivare benämna en patient utifrån hans eller hennes biologiska kön kan leda till uppläxning. Detta ifall patienten upplever sig som ett annat kön. (Genrebild.)

Diskrimineringsombudsmannen (DO) har beslutat att två patienter ska erhålla ersättning från regioner. Orsak? Vårdgivare har benämnt dessa patienternas kön som annat än vad patienterna själva uppfattar sig som.

Ärendet rör två patienter vid två olika tillfällen. Ett fall gäller en journalanteckning efter ett fysiskt läkarbesök och det andra fallet gäller en journalanteckning efter chattkontakt med vårdpersonal på 1177 Vårdguiden, uppger DO i ett pressmeddelande.

DO menar att vårdgivarna ”felkönat” patienterna genom att inte använda patienternas uppfattning om det egna könet i journalanteckningar och bedömer därför att de båda patienterna diskriminerats utifrån diskrimineringsgrunderna kön och ”könsöverskridande identitet eller uttryck”.

Regionerna ska enligt DO betala diskrimineringsersättning till personerna, som man menar utsatts för integritetskränkning.

– I bemötande av patienter är det rimligt att kräva att vårdpersonal inte benämner dem med fel könsidentitet, tvärtemot det som patienten påtalat, säger Sofie Rykowski, jurist på DO:s processenhet, i pressmeddelandet.

Regionerna har i båda fallen hänvisat till att användningen av ”fel” kön i journalanteckningarna skett utan avsikt att diskriminera och har nu till den 12 januari på sig att ta ställning till DO:s krav, uppges det i pressmeddelandet.

Under en artikel på Läkartidningens webbsida kommenterar tre personer som uppger sig vara läkare DO:s beslut. 

”När får alla långvarigt väntande i vårdköer skadestånd, för lidande och för förlorad arbetsinkomst?” skriver en av dessa personer. 

”Det känns som om man lever i parallella universum när man har så ont om pengar att man måste skicka hem sjuka gamlingar från akutmottagningar och ställa in planerad cancervård medan våra myndigheter fokuserar på allt annat än kärnverksamheten”, skriver en annan. 

Även den tredje personen är kritisk till DO:s beslut. 

”Vad är det här för dumheter? Att använda fel pronomen kan väl som mest kräva en ursäkt. Att kalla det diskriminering och sedan tvinga vårdanställda till kurser för att certifiera sig för båda det ena och andra är resursslöseri”, skriver hon. 

Powered by Labrador CMS