Ett nytt bud ger jag er: att ni ska älska varandra. Så som jag har älskat er ska också ni älska varandra.
Johannesevangeliet 13:34

Världen idag

Hanne Kjöller. Foto: Fredrik Sandberg/TT

"DO borde våga ta upp barnmorskans ärende"

Diskussionen om samvetsfrihet fortsätter. Nu är det Dagens nyheters ledarsida som skriver om barnmorskan Ellinor Grimmarks fall, och skribenten Hanne Kjöller menar att Diskrimineringsombudsmannen ska ta tag i ärendet.

Nyheter · Publicerad 00:00, 7 feb 2014

Ellinor Grimmark har gjort en DO-anmälan sedan hon nekades en utlovad tjänst på grund av att hon inte ville medverka vid aborter. Det är ännu inte klart om DO kommer att ta i fallet men en som anser att så borde ske är Dagens nyheters ledarskribent Hanne Kjöller.

"Om DO menar allvar med sina diskrimineringsambitioner, och inte bara driver politiskt korrekta fall där exempelvis arbetssökande män vägrar skaka hand med kvinnliga chefer, så borde myndigheten våga ta tag i också ett – med svenska mått mätt – politiskt inkorrekt ärende som Ellinor Grimmarks", skriver hon på fredagen.

Kjöller tror att man på DO "vrider sig i plågor" inför barnmorskans anmälan och att de kommer att göra allt för att slippa driva hennes ärende.
"Jag försvarar den svenska abortlagstiftningen intill minsta kommatecken men ogillar hur vissa åsikter brännmärks i Sverige", skriver Kjöller.

På måndag möter Ellinor Grimmark media vid en presskonferens där också hennes juridiska ombud Ruth Nordström medverkar. Med är också Roger Kiska, Europachef för juristorganisationen Alliance Defending Freedom och Maria Hildingsson, generalsekreterare för FAFCE, Federation of Catholic Family Associations in Europe.

Heligt Dackeuppror mot stängda kyrkor kan vara på väg

Ledare ”Jag tror att jag ska anmäla den där församlingen.” De orden fälldes helt nyligen av en ung kristen... torsdag 15/4 00:10

När allt blir mörkt finns det ändå någon där som leder framåt.

Inför söndag Ps 23 Psalmen om den gode herden är en av världens mest kända bibeltexter, och förmodligen har du... torsdag 15/4 00:00

Israelisk student hjälpte Nasa – fann två asteroider

Astronomi. En arabisk-israelisk student har fått två asteroider uppkallade efter sitt namns initialer plus... fredag 16/4 14:50

Israelernas styrka: argumentation

Israelkrönika Interna israeliska debatter, där de politiska ståndpunkterna ofta går i diametralt motsatta...
Podcasts
Följ Världen idag i sociala medier