På Gud, vars ord jag prisar, på Gud litar jag och fruktar inte.Vad kan människor göra mig?
Psaltaren 56:5

Världen idag

Hanne Kjöller. Foto: Fredrik Sandberg/TT

"DO borde våga ta upp barnmorskans ärende"

Diskussionen om samvetsfrihet fortsätter. Nu är det Dagens nyheters ledarsida som skriver om barnmorskan Ellinor Grimmarks fall, och skribenten Hanne Kjöller menar att Diskrimineringsombudsmannen ska ta tag i ärendet.

Nyheter · Publicerad 00:00, 7 feb 2014

Ellinor Grimmark har gjort en DO-anmälan sedan hon nekades en utlovad tjänst på grund av att hon inte ville medverka vid aborter. Det är ännu inte klart om DO kommer att ta i fallet men en som anser att så borde ske är Dagens nyheters ledarskribent Hanne Kjöller.

"Om DO menar allvar med sina diskrimineringsambitioner, och inte bara driver politiskt korrekta fall där exempelvis arbetssökande män vägrar skaka hand med kvinnliga chefer, så borde myndigheten våga ta tag i också ett – med svenska mått mätt – politiskt inkorrekt ärende som Ellinor Grimmarks", skriver hon på fredagen.

Kjöller tror att man på DO "vrider sig i plågor" inför barnmorskans anmälan och att de kommer att göra allt för att slippa driva hennes ärende.
"Jag försvarar den svenska abortlagstiftningen intill minsta kommatecken men ogillar hur vissa åsikter brännmärks i Sverige", skriver Kjöller.

På måndag möter Ellinor Grimmark media vid en presskonferens där också hennes juridiska ombud Ruth Nordström medverkar. Med är också Roger Kiska, Europachef för juristorganisationen Alliance Defending Freedom och Maria Hildingsson, generalsekreterare för FAFCE, Federation of Catholic Family Associations in Europe.

Människovärde avgör inte kristen äktenskapssyn

Ledare Är meningsfull dialog möjlig? Nutidens aggressiva samtalsklimat kan få också en obotlig optimist... lördag 8/5 00:10

Vi måste vårda oegennyttan med varsamhet så att den lever kvar.

Gästkrönika Som svenskar är vi små droppar i ett hav av människor. Obetydligheten och maktlösheten inför... lördag 8/5 00:00

Israel beskylls för apartheid 200 gånger i spridd rapport

Israelkommentar Human Rights Watch (HRW) är en ekonomiskt och partipolitiskt oberoende människorättsorganisation,...
Podcasts
Följ Världen idag i sociala medier