Han har kommit och förkunnat frid för er som var långt borta och frid för dem som var nära.
Efesierbrevet 2:17

Världen idag

DN: Värdefullt med konfessionella skolor

Kritikstormen mot konfessionella friskolor är ett hot mot religionsfriheten, menar DN:s ledarskribent Erik Helmerson. Enligt honom är det vänsterns avsky mot friskolor, muslimhat och sekularistisk religionsskepsis som är en ”giftcocktail”, inte de religiösa friskolorna.

Nyheter · Publicerad 11:00, 12 dec 2019

Det var Sveriges utbildningsminister Anna Ekström och inrikesministern Mikael Damberg, båda socialdemokrater, som i en debattartikel i DN den 19 november, beskrev möjligheten att starta religiösa friskolor i Sverige som en del av en ”giftcocktail”. Helmerson menar dock att detta är missvisande.

”Majoriteten av de konfessionella skolorna fungerar på ett sätt som de flesta kommunala skolor bara kan drömma om”, skriver Helmerson.

Han påpekar också att medan det i första hand är muslimska friskolor som kritiseras, så visade en sammanställning som Svenska Dagbladet gjorde 2017, att drygt 80 procent, av de då 70-talet konfessionella grund- och gymnasieskolorna, var kristna. Enligt Helmerson är de konfessionella skolorna dessutom värdefulla andrum i dagens Sverige.

”De tjänar ofta som en sfär i samhället där troende barn och föräldrar för en gångs skull inte ständigt blir utsatta för en flod av fördomar”, konstaterar han.

Helmerson påminner om det förbud mot nystarter av konfessionella skolor som ingår i januariavtalet och flaggar för att det snart ska presenteras en utredning med uppdraget att komma med lagförslag i frågan.

De religiösa friskolorna har enligt Helmerson hamnat i en kritikstorm där ”avskyn i stora delar av vänstern mot friskolor, naket muslimhat och en allmänt sekularistisk skepsis mot religion i allmänhet och islam i synnerhet” sammanfaller. Det är där, menar han, som vi har den verkliga ”giftcocktailen”.

”Problemet är just att religionsfriheten, tidigare en av grundpelarna i den svenska demokratin, angrips från så många håll och har så få försvarare”, förklarar han.

Liberalerna är det parti som får skarpast kritik av Helmerson, för att de slutit upp i regeringens motstånd mot konfessionella skolor.  

”Det är svårt att tolka beslutet som annat än ett försök att, nervöst och senkommet, springa omkring och plocka upp smulorna av andra partiers islamfientliga retorik”, skriver Helmerson.

Problemet är just att religionsfriheten, tidigare en av grundpelarna i den svenska demokratin, angrips från så många håll och har så få försvarare.

Förvirrande när kristna ledare kallar muslimer ”trossyskon”

Ledare I ett pluralistiskt samhälle med en mångfald av religioner och livsåskådningar sida vid sida blir... lördag 13/8 00:00

Vårt aktiva ja och nej är avgörande nycklar i Guds rike

Ledare ”Ert ord ska vara ’ja’ eller ’nej’. Allt därutöver kommer från den onde” (Matt 5:37). Jesu ord är... fredag 12/8 00:00

Allt fler vårdas för covid på sjukhusen

Pandemin. Spridningen av covid-19 fortsätter öka och allt fler smittade patienter vårdas på sjukhusen. Det... söndag 14/8 08:00

KD vill att polisen dna-testar vid utlänningskontroller

Politik. KD vill återuppliva Reva-projektet med skärpta inre utlänningskontroller, säger partiledaren Ebba... lördag 13/8 17:00

”Tack vare er har jag lärt känna Jesus”

Inför söndag När jag skriver detta är det mitt i semestern. Flera veckor av att få koppla av, uppleva saker,... torsdag 11/8 00:30

Saklig ideologisk debatt behövs inför valet

Ledare I dag är det exakt en månad kvar till valet. De gångna fyra årens rikspolitik har främst känts som... torsdag 11/8 00:20

V vill se ”svenska elpriser” – utmanar EU:s konkurrenslag

Energipolitik. Vänsterpartiet vill införa ett lägre pris för svenska elkonsumenter och behålla marknadspriset för... lördag 13/8 12:00

Den 9 Av – en positiv ballast

Israelkrönika Nu på lördag kväll inleder judarna den årliga markeringen av datumet den 9 Av (Tisha b’Av) – sorgen...
Följ Världen idag i sociala medier