Stor frid har de som älskar din undervisning, inget kan få dem på fall.
Psaltaren 119:165

Världen idag

DN: Värdefullt med konfessionella skolor

Kritikstormen mot konfessionella friskolor är ett hot mot religionsfriheten, menar DN:s ledarskribent Erik Helmerson. Enligt honom är det vänsterns avsky mot friskolor, muslimhat och sekularistisk religionsskepsis som är en ”giftcocktail”, inte de religiösa friskolorna.

Nyheter · Publicerad 11:00, 12 dec 2019

Det var Sveriges utbildningsminister Anna Ekström och inrikesministern Mikael Damberg, båda socialdemokrater, som i en debattartikel i DN den 19 november, beskrev möjligheten att starta religiösa friskolor i Sverige som en del av en ”giftcocktail”. Helmerson menar dock att detta är missvisande.

”Majoriteten av de konfessionella skolorna fungerar på ett sätt som de flesta kommunala skolor bara kan drömma om”, skriver Helmerson.

Han påpekar också att medan det i första hand är muslimska friskolor som kritiseras, så visade en sammanställning som Svenska Dagbladet gjorde 2017, att drygt 80 procent, av de då 70-talet konfessionella grund- och gymnasieskolorna, var kristna. Enligt Helmerson är de konfessionella skolorna dessutom värdefulla andrum i dagens Sverige.

”De tjänar ofta som en sfär i samhället där troende barn och föräldrar för en gångs skull inte ständigt blir utsatta för en flod av fördomar”, konstaterar han.

Helmerson påminner om det förbud mot nystarter av konfessionella skolor som ingår i januariavtalet och flaggar för att det snart ska presenteras en utredning med uppdraget att komma med lagförslag i frågan.

De religiösa friskolorna har enligt Helmerson hamnat i en kritikstorm där ”avskyn i stora delar av vänstern mot friskolor, naket muslimhat och en allmänt sekularistisk skepsis mot religion i allmänhet och islam i synnerhet” sammanfaller. Det är där, menar han, som vi har den verkliga ”giftcocktailen”.

”Problemet är just att religionsfriheten, tidigare en av grundpelarna i den svenska demokratin, angrips från så många håll och har så få försvarare”, förklarar han.

Liberalerna är det parti som får skarpast kritik av Helmerson, för att de slutit upp i regeringens motstånd mot konfessionella skolor.  

”Det är svårt att tolka beslutet som annat än ett försök att, nervöst och senkommet, springa omkring och plocka upp smulorna av andra partiers islamfientliga retorik”, skriver Helmerson.

Problemet är just att religionsfriheten, tidigare en av grundpelarna i den svenska demokratin, angrips från så många håll och har så få försvarare.

Vikten av ordningar kring det profetiska

Ledare Med anledning av SVT:s Uppdrag gransknings serie om Knutby har en intensiv debatt förts om vilka... torsdag 6/8 00:00

Bibelskolan Champion blir tillgänglig även på webben

Webbskola. Nu blir det möjligt för elever att gå kvällsbibelskolan Champion online via webben. Missionärsparet... torsdag 6/8 17:00

UMU vill sända ut team från Småland – startar ny DTS

Nu blir det möjligt att gå Ungdom med uppgifts lärjungaskola i småländska Holsbybrunn. Härifrån ska... torsdag 6/8 14:00

Vilka fallna mantlar ligger i dag på vår egen kontinent?

Ledarkrönika En berättelse från det Gamla testamentet har levt länge i mitt hjärta. En historia om två män – en... torsdag 6/8 00:00

Sol-Britt och Bengt Sundberg

Diamantbröllop. Den 6 augusti 1960 lovade Sol-Britt och Bengt Sundberg att älska varandra i nöd och lust. 60 år...