Herre min Gud, många är undren du gjort och tankarna du tänkt för oss. Inget kan liknas vid dig.
Psaltaren 40:6

Världen idag

DN: Värdefullt med konfessionella skolor

Kritikstormen mot konfessionella friskolor är ett hot mot religionsfriheten, menar DN:s ledarskribent Erik Helmerson. Enligt honom är det vänsterns avsky mot friskolor, muslimhat och sekularistisk religionsskepsis som är en ”giftcocktail”, inte de religiösa friskolorna.

Nyheter · Publicerad 11:00, 12 dec 2019

Det var Sveriges utbildningsminister Anna Ekström och inrikesministern Mikael Damberg, båda socialdemokrater, som i en debattartikel i DN den 19 november, beskrev möjligheten att starta religiösa friskolor i Sverige som en del av en ”giftcocktail”. Helmerson menar dock att detta är missvisande.

”Majoriteten av de konfessionella skolorna fungerar på ett sätt som de flesta kommunala skolor bara kan drömma om”, skriver Helmerson.

Han påpekar också att medan det i första hand är muslimska friskolor som kritiseras, så visade en sammanställning som Svenska Dagbladet gjorde 2017, att drygt 80 procent, av de då 70-talet konfessionella grund- och gymnasieskolorna, var kristna. Enligt Helmerson är de konfessionella skolorna dessutom värdefulla andrum i dagens Sverige.

”De tjänar ofta som en sfär i samhället där troende barn och föräldrar för en gångs skull inte ständigt blir utsatta för en flod av fördomar”, konstaterar han.

Helmerson påminner om det förbud mot nystarter av konfessionella skolor som ingår i januariavtalet och flaggar för att det snart ska presenteras en utredning med uppdraget att komma med lagförslag i frågan.

De religiösa friskolorna har enligt Helmerson hamnat i en kritikstorm där ”avskyn i stora delar av vänstern mot friskolor, naket muslimhat och en allmänt sekularistisk skepsis mot religion i allmänhet och islam i synnerhet” sammanfaller. Det är där, menar han, som vi har den verkliga ”giftcocktailen”.

”Problemet är just att religionsfriheten, tidigare en av grundpelarna i den svenska demokratin, angrips från så många håll och har så få försvarare”, förklarar han.

Liberalerna är det parti som får skarpast kritik av Helmerson, för att de slutit upp i regeringens motstånd mot konfessionella skolor.  

”Det är svårt att tolka beslutet som annat än ett försök att, nervöst och senkommet, springa omkring och plocka upp smulorna av andra partiers islamfientliga retorik”, skriver Helmerson.

Problemet är just att religionsfriheten, tidigare en av grundpelarna i den svenska demokratin, angrips från så många håll och har så få försvarare.

Ökad försäljning på Systembolaget

Konsumtion. Coronapandemin har bidragit till att öka Systembolagets försäljning markant. Försäljningsvolymen... torsdag 16/7 14:28

Rätt underlag krävs för hållbara lösningar

Ledare Så snart som ett fenomen kan kopplas samman med invandringen rör vi oss i Sverige på minerad mark.... onsdag 15/7 00:00

Rapport: Trumps asylpolitik hjälper få förföljda kristna

USA. Rekordfå av världens mest förföljda kristna får asyl i USA, konstaterar en färsk rapport från Open... torsdag 16/7 11:27

John Derneborg: Med stor respekt hade jag förmånen att sitta ner med en åldrad Berthil Paulson

Gästledare När jag var pastor i ett område som kallas Nordmarken i sydvästra Värmland, så var det väldigt... torsdag 16/7 00:10

Palestinier uttalade sig positivt om Israel – greps

Israel. Flera palestinier som nyligen uttryckte sitt stöd för Israels eventuella fulla övertagande av delar... onsdag 15/7 16:23

Kan en kristen bära vapen?

Mot väggen Kan en kristen med gott samvete bära vapen i egenskap av polis eller militär och när så behövs även...

Profetisk rörelse tuktade och befruktade Vineyard

John Wimber och Vineyard i Sverige (del 4/10). Guds helige Ande kom genom profeter med en förnyelsens vind till Vineyardrörelsen. Gud ville fostra...