Om än min kropp och min själ tynar bort, så är Gud mitt hjärtas klippa och min del för evigt.
Psaltaren 73:26

Världen idag

DN: Pinsam svensk tystnad om islamism

”Tolv länder tillämpar fortfarande dödsstraff för att lämna islam. Sveriges tystnad om det religiösa förtrycket är pinsam.” Det skriver Dagens Nyheter på ledarplats och länkar till Världen idags rapportering om Asia Bibi i Pakistan som riskerar dödsstraff för sin tro på Jesus.

Nyheter · Publicerad 16:31, 25 okt 2018

Varför tiger Sverige om religiöst förtryck runt om i världen? Det undrar DN:s ledarsida som konstaterar att straffet för apostasi, att lämna en religion, kan leda till döden i flera muslimska länder.

”I ytterligare en handfull riskerar man andra straff för ’brottet’ – som rimligtvis inte kan vara ett brott eftersom gudstro är individens ensak och inte statens.”

DN konstaterar också att avhoppare från islam riskerar straff inte bara i muslimska länder. Även konvertiter i väst utsätts för hård press från gamla landsmän, på flyktingförläggningar och av släkt i ursprungslandet.

”Ett helt oacceptabelt fenomen som även förekommer i Sverige.”

Med tanke på hur många människor som lever under stränga hot bara för att de vill kritisera eller lämna en religion kunde man tänka sig att den svenska regeringen gärna uppmärksammar deras situation, skriver DN.

”Men på detta område har vi kunnat notera ytterligare fyra bortkastade år med regeringen Löfven”.

”Det är bara att hoppas att nästa regering tar bladet från munnen och verkligen vågar ta strid mot de förtryckande lagar som i stora delar av världen tvingar människor till tro och undfallenhet.” 

Högsta domstolen i Pakistan meddelade nyligen att en dom i fallet med den kristna kvinnan Asia Bibi kommer inom kort. DN:s ledarsida länkar till Världen idags artikel om hur människor efter beskedet samlades till demonstrationer och krävde att hon skulle dödas. 

Anklagelsen mot Asia Bibi består i att hon i en diskussion med muslimska kvinnor ska ha sagt: "Min Kristus dog för mig. Vad gjorde Mohammed för er?"

”Om hon blir frisläppt vore det ett tecken på att Pakistan vill räknas till den civiliserade världen, där människans gudstro, eller brist på densamma, är hennes ensak och ingen annans. Lagar som tvingar folk till en religiös övertygelse har ingen plats i 2000-talet”, skriver DN.

Det är bara att hoppas att nästa regering tar bladet från munnen och verkligen vågar ta strid mot de förtryckande lagar som i stora delar av världen tvingar människor till tro och undfallenhet.

Rätt ska vara rätt om mänskliga rättigheter

Ledare Det talas mycket om mänskliga rättigheter i dag. Det är bra. FN:s förklaring om de mänskliga rättigheterna har precis firat 70 år, och de 30 punkter...

Nytt projekt: Trampar på spannmål för ökad skörd

Forskare i Lund undersöker om spannmålsskörden kan bli större om grödorna trampas ner. På ett försöksfält utanför Lomma trampas sädesstråna...