Ert tal ska alltid vara vänligt kryddat med salt, så att ni vet hur ni ska svara var och en.
Kolosserbrevet 4:6

Världen idag

Disney och Netflix vill stoppa abortlag

Disney och Netflix hotar nu att sluta spela in filmer och tv-serier i den amerikanska delstaten Georgia. Anledningen är en ny lag som förbjuder aborter efter att fostrets första hjärtslag konstaterats.

Nyheter · Publicerad 08:00, 3 jun 2019

Den omstridda lagen i Georgia förbjuder aborter efter hjärtslagsgränsen, som normalt inträffar sex veckor in i graviditeten, skriver Christian Post.

– Georgia är en stat som värderar livet, sade guvernören Brian Kemp vid undertecknandet av lagen.

– Vi skyddar de oskyldiga, vi kämpar för de värnlösa, vi står upp och talar för dem som inte kan tala för sig själva, fortsatte guvernören.

Delstatens beslut har väckt känslor ända bort i Hollywood. Flera filmarbetare har manat till bojkott och nyligen hotade Netflix att dra sig ur Georgia om lagen träder i kraft som planerat den 1 januari nästa år, rapporterar TT.

– Vi har många kvinnor som arbetar med våra produktioner i Georgia, vars rättigheter jämte miljoner andras kommer att bli allvarligt begränsade av den här lagen, säger en av Netflix chefer, Ted Sarandos, i en kommentar.

Nu uttalar sig även Walt Disney Companys vd Bob Iger i en intervju med Reuters. Han menar att det skulle vara ”väldigt svårt” att fortsätta med verksamheten i Georgia om lagen blir verklighet.

– Jag kan inte se hur det skulle vara praktiskt möjligt för oss att fortsätta filma där. Jag tror att många människor som arbetar för oss inte kommer att vilja jobba där och vi måste ta hänsyn till deras önskemål i det avseendet, säger han.

Disney har bland annat förlagt produktioner som ”Black panther” och ”Avengers: Endgame” till Georgia under de senaste åren, eftersom gynnsamma skatteregler har gjort delstaten till en populär inspelningsplats.

En person som anser att Disney, med sitt besked, ägnar sig åt dubbelmoral är Jacob Rudenstrand, biträdande generalsekreterare för Svenska evangeliaska alliansen.

”Personligen tycker jag att Disney så klart är fria att själva välja inspelningsplatser. Och jag kommer inte bojkotta några av deras filmer. Samtidigt tycks inte liknande resonemang ha förts om inspelningsplatsen för deras båda storfilmer Aladdin, som nyss haft premiär, och Star Wars: The Rise of Skywalker, som kommer i december.”, skriver han i ett Facebookinlägg.

Jacob Rudenstrand påpekar att båda filmerna har spelats in i Jordanien, där abort är olagligt.

”Det är knappast konsekvent av ett företag som vill möta sina medarbetares 'önskemål i det avseendet'”, skriver han.

Jag kan inte se hur det skulle vara praktiskt möjligt för oss att fortsätta filma där. Jag tror att många människor som arbetar för oss inte kommer att vilja jobba där och vi måste ta hänsyn till deras önskemål i det avseendet

Sann mångfald kräver olika åsikter, SVT!

Ledare Blott Sverige svenska stollerier har! Så skulle man kort kunna kommentera veckans uppmärksammade... lördag 30/5 00:00

Karlskronagudstjänster blev till stadsvandringar

Corona. I Karlskrona har en grupp bedjande och sjungande människor vandrat runt i staden på... söndag 31/5 18:00

Människovärdet blir synligt i coronatider

Ledare Debatten om den svenska coronastrategin fortsätter, och lär så göra under lång tid framöver. Något... torsdag 28/5 00:00

En föraktad, en våldsam och en oomvänd lärjunge

Apostlarnas olikheter (del 4/4), I närheten till Jesus blev själviska skatteindrivare, hatiska nationalister och...