Utdragen väntan tär på hjärtat, uppfylld önskan är ett livets träd.

Världen idag

Disney-klassiker spärras för barn – anses vara rasistiska

Disney blockerar nu flera klassiska tecknade filmer från barn under sju år, på grund av att dessa uppges innehålla ”skadliga stereotyper”. Det handlar bland annat om Peter Pan, Dumbo och Aristocats.

Nyheter · Publicerad 20:00, 26 jan 2021

Den amerikanska radiokanalen KABC, baserad i Los Angeles-området, rapporterar att det hela började med att Disney uppdaterade sina rådgivande policyer för innehåll. Detta ska i sin tur ha lett till att vissa filmer numera strider mot policyerna på grund av att de innefattar ”stötande och rasistiska stereotyper”. Sådana filmer, såsom Peter Pan, Dumbo, Aristocats och flera andra, har därför sedan plockats bort från barns profiler på strömningstjänsten Disney Plus.

Mer exakt handlar det enligt den brittiska tidningen Daily Mirror om barn under sju år som nu inte kan titta på vissa filmer utan sina föräldrars medgivande.

I Peter Pan spekulerar Daily Mirror om att det sannolikt handlar om att amerikanska urinvånare kallas för ”rödskinn”. I Dumbo nämner tidningen en scen med karaktären Jim Crow, som porträtteras som en anstötlig afro­amerikan. I Aristocats fall kan det handla om en siamesisk katt som har stereotypiska ansiktsdrag och en östasiatisk accent.

Disney Plus ska också ha börjat varna sina tittare för ”anstötligt innehåll” i en del av sina äldre titlar. Lady och Lufsen, som ska ha kritiserats för att innehålla asiatiska stereotyper, ska till exempel ha försetts med en varning om att filmen ”kan innehålla förlegade kulturella gestaltningar”.

Enligt den brittiska tidningen Daily Mail har vissa föräldrar blivit mållösa av Disneys tilltag.

– Jag ville titta på Peter Pan med min dotter men kunde inte hitta den någonstans. Sedan insåg jag att de alla hade försvunnit – de hade tagits bort från barnens konton, säger en förälder.

Beslutet att förbjuda filmerna från barnens konton ska ha tagits av en grupp externa experter som Disney tagit hjälp av för att värdera om innehållet ”representerade globala publiker”.

Där filmerna förekommer på vuxnas konton finns det enligt Daily Mail en ansvarsfriskrivelse som förklarar att programmen i fråga innehåller ”negativa framställningar och/eller misshandel av människor och kulturer”, och att dessa stereotyper ”var fel då och är fel nu”, men att Disney, i stället för att helt plocka bort innehållet, vill ”erkänna dess skadliga påverkan, lära från det och sätta igång diskussion för att skapa en mer inkluderande framtid tillsammans”.

På spaning efter morgondagens församling

Ledare Nya tider formar nya strukturer av hur den kristna gemenskapen gestaltas. Genom kyrkans... torsdag 8/6 00:10

Kristen antisemitism i ny förpackning?

Israelkommentar Få ämnen är lika tabubelagda som den kristna antisemitismen. Efter att Förintelsens fasor hade... torsdag 8/6 00:00