Utdragen väntan tär på hjärtat, uppfylld önskan är ett livets träd.

Världen idag

Disney-anställd: Lägger in queer överallt

När underhållningsjätten Disney under förra året bytte vd efter att ha gjort stora ekonomiska förluster spekulerades det i att företagets tydliga inriktning att lyfta fram wokeinnehåll skulle förändras. Så verkar inte vara fallet.

– De välkomnar min inte alls hemliga gayagenda, säger en serieskapare hos Disney.

Nyheter · Publicerad 07:00, 17 feb 2023

Det är Latoya Raveneau som ligger bakom den nya Disneyserien Rise up, sing out som i en videointervju berättar om hur positivt företaget är till att hon driver sin hbtq-positiva agenda i serien.

Ravenau, som själv beskriver sig som ”biromantisk asexuell”, berättar att hon var tveksam till att arbeta för Disney eftersom hon vill påverka barn till en viss syn på frågor om kön, sexualitet och identitet, och trodde att Disney var för traditionellt för det. Men sedan upptäckte hon att de varmt välkomnade detta innehåll.

– Jag insåg att jag inte behövde vara orolig för att låta två karaktärer kyssas … Var jag än kunde så lade jag in queerinnehåll. Och ingen stoppade mig, ingen försökte stoppa mig, säger hon i videon som tagits fram för Disneys Reimagine tomorrow.

Reimagine tomorrow är företagets avdelning för representation och inkludering, en avdelning som tidigare har arbetat internt med att bland annat utbilda medarbetarna om ”systematisk rasism” och ”vita människors privilegier”.

Kritiker menar att Disneys satsning på att få barn att se positivt på könsbyten och samkönade relationer har bidragit till företagets stora förluster. Ofta använder konservativa amerikaner uttrycket ”Go woke, go broke” som ungefär betyder att den som satsar på hbtq-liberalt innehåll snart går i konkurs.

Så när den nygamle vd:n Bob Iger förra året togs in för att försöka vända skutan spekulerades det i att han skulle slopa woke-innehållet. Utifrån Ravenaus berättelse och vad som tas upp i hennes serie verkar så inte vara fallet.

Bob Iger har själv svarat svävande på frågor om Disney ska fortsätta driva denna agenda i produktionerna. Å ena sidan har han sagt att det kan vara skadligt för företaget om det uppfattas som att man producerar kontroversiellt innehåll som skapar konflikter. Å andra sidan har han slagit fast att man inte ska kompromissa med sina ”grundvärderingar” för att göra alla nöjda.

Enligt Financial Times har Iger nyligen uttalat att företaget av ekonomiska skäl nu primärt måste satsa på de delar av verksamheten som är kontinuerligt lönsamma. Här nämns varumärken som Marvel, Pixar och Star Wars.

De senaste åren har Disney genomfört en rad ideologiska förändringar i både sina produktioner och temaparker. Numera får anställda exempelvis inte tilltala besökare utifrån deras kön.

Och en symbolisk ändring som väckte starka reaktioner var när karaktären Mimmi Pigg slutade att tecknas med röd-vit klänning och i stället fick en svart-blå byxdress. Det uttalade syftet från Disney var att seriemusen på detta sätt skulle bli en ”symbol för framsteg för en ung generation”.

Var jag än kunde så lade jag in queerinnehåll. Och ingen stoppade mig.

På spaning efter morgondagens församling

Ledare Nya tider formar nya strukturer av hur den kristna gemenskapen gestaltas. Genom kyrkans... torsdag 8/6 00:10

Kristen antisemitism i ny förpackning?

Israelkommentar Få ämnen är lika tabubelagda som den kristna antisemitismen. Efter att Förintelsens fasor hade... torsdag 8/6 00:00