Ert tal ska alltid vara vänligt kryddat med salt, så att ni vet hur ni ska svara var och en.
Kolosserbrevet 4:6

Världen idag

En majoritet av alla FN-länder ställer sig bakom det omdiskuterade migrationsavtalet om migration. Men i Sverige intensifieras kritiken. Foto: Craig Ruttle/AP/TT

Det stormar kring FN:s migrationsavtal

Även i Sverige väcks nu kritik mot regeringens planer på att underteckna ett globalt migrationsavtal den 10-11 december. – Det är märkligt att oppositionen inte fått någon information, säger Moderaternas talesperson Johan Forsell.

Nyheter · Publicerad 16:46, 26 nov 2018

Världen idag har i flera artiklar berättat om avtalet och hur det ena landet efter det andra valt att hoppa av. Nu senast Israel som meddelad sitt avhopp i förra veckan. Det omdiskuterade ramverket kallas "Global Compact for Safe, Orderly and Regular Migration” och får stöd av en stor majoritet av världens länder. Men USA, Ungern och Australien är andra exempel på nationer som är kritiska till förslaget och alltfler länder uttrycker nu sin tveksamhet.

I helgen krävde Moderaternas migrationspolitiska talesperson Johan Forssell iExpressen att den svenska regeringen redogör för de förhandlingar man haft kring avtalet under det senaste året. 

– Det är möjligt att regeringen har gjort vad man behövt göra, men det är märkligt att oppositionen inte fått någon information, säger Forsell. 

Hittills har det, enligt honom, bara varit ett informationsmöte i riksdagen, i mars i år. Och M har inte tagit ställning till om dokumentet bör skrivas under, påpekar han. 

– Vi tror på internationellt samarbete, inte minst i migrationsfrågorna – och det kan finnas en del gott i detta. Många migranter far väldigt illa runtom i världen. Men det finns också frågetecken. Risken är ju att det här avtalet kan bli tvingande på sikt, säger Johan Forssell. 

En av de mest kritiserade punkterna i förslaget är att stoppa tilldelning av medel till medier som anses främja intolerans och diskriminering mot invandrare.

Detta riskerar att öppna för godtyckliga tolkningar och försök att styra vad medier kan rapportera kopplat till invandringsfrågor, menar bland andra Sverigedemokraterna som är motståndare till avtalet.

Carolin Dahlman, ledarskribent på liberala Kristianstadsbladet, är en av ett fåtal skribenter i Sverige som hittills lyft upp frågan om migrationsavtalet. Hon skriver i en ledare:

"Avtalet är för omfattande, för ogenomtänkt och kan verkligen få svåra konsekvenser för svenska kommuner och skattebetalare. Det behövs verklighetsanknytning i migrationsdebatten – inte fler svulstiga världsfrånvända papper”.

Regeringen lade under torsdagen ut ett antal frågor och svar om avtalet på sin webbplats med anledning av den tilltagande kritiken. Där betonar man att nationell suveränitet på migrationsområdet är en av grundprinciperna. Man hävdar vidare bland annat att det finns ”fullt skydd för yttrandefriheten” i avtalet.

”Migrationsramverket påverkar inte staters möjlighet att besluta om exempelvis uppehållstillstånd, viseringar och gränsfrågor. Samtidigt betonar migrationsramverket uttryckligen alla migranters mänskliga rättigheter”, skriver regeringen.

Eftersom regeringsfrågan ännu är olöst finns ännu en viss osäkerhet kring Sveriges undertecknande.

Söndagen den 2 december planeras en demonstration mot migrationsavtalet i Stockholm.

Migrations-ramverket påverkar inte staters möjlighet att besluta om exempelvis uppehållstillstånd, viseringar och gränsfrågor. Samtidigt betonar migrations-ramverket uttryckligen alla migranters mänskliga rättigheter

Israels modell är hård – men konsekvent med judisk tradition

Israelkommentar Israelkommentar. Pendeln svänger alltid inom politiken. Ibland svänger den snabbare, ibland långsammare, men man kan... torsdag 28/5 00:00

Människovärdet blir synligt i coronatider

Ledare Debatten om den svenska coronastrategin fortsätter, och lär så göra under lång tid framöver. Något... torsdag 28/5 00:00

Sverige är, sin kristna historia till trots, återigen väldigt hedniskt.

Ledarkrönika Vi närmar oss pingsthögtiden med förväntan på att Anden ännu en gång ska få fylla sitt bedjande... torsdag 28/5 00:00

Grupper med terrorkoppling kan ha fått corona-bistånd

Israel. Flera palestinska organisationer med koppling till det terroriststämplade paramilitära... onsdag 27/5 10:30

Det svenska skolsamarbetet med DDR föll med Berlinmuren

Kampen om den svenska skolan (del 3/4). När Berlinmuren och kommunistregimer i Östeuropa föll, undergrävdes den politisering av den svenska...