Jag vill prisa Guds namn med sång och upphöja honom med tacksägelse.
Psaltaren 69:31

Världen idag

”Det är hoppfullt att betrakta fåglarnas bestyr”

Prästen Annika Borg finns ofta med i olika debatter och är aktiv på sociala medier. Men under ledigheten loggar hon ut för att kunna höra sina egna tankar.

– Jag längtar efter himlavalvet, som är så vackert när stadens ljus inte stör, säger hon.

Nyheter · Publicerad 11:00, 6 aug 2020

Finns det något särskilt du hoppas på den här sommaren, personligen eller i omvärlden? 

– Jag hoppas att det snart finns ett vaccin mot covid-19. För min personliga del längtar jag efter att få betrakta fåglarna i min trädgård på en ö i Roslagen. Det är meditativt, livgivande och hoppfullt att betrakta deras bestyr.

Du är en aktiv person på sociala medier och i olika debatter. Stänger du ner det när du är ledig eller följer du med i ”flödet” som vanligt? 

– Det är viktigt för mig att helt stänga ner och höra mina egna tankar, uppmärksamma mitt eget inre flöde av känslor och reflektioner, när det dagliga bruset lägger sig. Jag försöker att logga ut helt.

Kan du berätta om något som berört dig den senaste tiden? 

– En nära väns berättelse om hennes fars sista tid i livet. Covid-19 är en svår sjukdom.

Vad gör du i sommar? 

– Jag har ett långsiktigt skrivprojekt som jag behöver ägna mig åt under delar av semesterdagarna. Det är lustfyllt och kreativt och jag hoppas att jag kan gå in i ett flow. Sedan har jag samtal jag vill föra med nära och kära – och så längtar jag efter himlavalvet, som är så vackert när stadens ljus inte stör.

Vilket är ditt bästa sommarminne?

– Alla bad vid sjön Erken i Roslagen.

Vad gör du om du får en stund över helt för dig själv? 

– Jag ser till att ofta få stunder över helt för mig själv, det är ett starkt behov och jag lever ett liv där det alltid är möjligt. Då bearbetar jag intryck och formar planer, eller gör absolut ingenting.

Nämn ett bibelord som betyder lite extra mycket för dig just nu? 

– Psalm 139: ”Du omsluter mig på alla sidor och håller mig i din hand” (1917 års översättning). En psalm om hoppet, om att vi alltid är burna, om att inte ens dödsriket kan rycka oss ur Guds hand.

Vilken bok läste du senast? 

– Jag läste Kristina Lugns samlade dikter och älskar dem fortfarande. Min mamma, och även min pappa, tyckte oerhört mycket om hennes poesi. Det är som att upprätthålla ett band med dem, som inte är i livet längre, att låta Lugns poesi vara en del av mitt liv.

Vart i Sverige åker du helst när du har semester? 

– Roslagen, Dalarna och Riksgränsen. Roslagen, för att det verkligen är ett famntag av allt det sköna och för att jag är uppvuxen där. Dalarna, för att det är magiskt vackert och för att jag suttit i en by där och skrivit flera gånger. Riksgränsen, för att det är vilt och underskönt och för att jag sett både norrsken och kunnat ta mig ner för backarna på skidor.

Vilken bön ligger på ditt hjärta just nu? 

– Herre, förbarma dig. Alltid.

Film eller bok 

Sjö eller hav

Sol eller skugga

Virka eller vandra

Morgonstund eller kvällssudd

Park eller nöjespark

Podd eller musik 

Tält eller hotell 

Glass eller grillat 

Borta eller hemma (pga corona)

Jesus kallar alla lärjungar att förneka sig själva

Gästledare Lagom till Pingst FFS rådslag i maj 2023 utkom forskningsrapporten ”Pingströrelsens ecklesiologi i... fredag 9/6 00:10