Herre min Gud, många är undren du gjort och tankarna du tänkt för oss. Inget kan liknas vid dig.
Psaltaren 40:6

Världen idag

Denis Mukwege: ”Min pingstbakgrund betyder allt för mig”

Två år i rad har afrikanska pingstvänner fått Nobels fredspris och Världen idag mötte 2018 års vinnare, Dennis Mukwege, vid hans Sverigebesök i förra veckan. — Det är hela mitt liv, svarar den kongolesiske gynekologen på frågan vad hans uppväxt inom den kongolesiska pingströrelsen betytt.

Nyheter · Publicerad 15:15, 29 okt 2019

Efter ett besök i Göteborg fick Denis Mukwege luftburen resa med missionsflyget MAF till Linköping. Där fick han se prototypen till en drönare som bland annat MAF ska använda för sjukvårdsinsatser i Mukweges hemland, Demokratiska Republiken Kongo.

MAF:s flygplan är välkända för Nobelpristagaren. Det var just ett MAF-plan som för ett antal år sedan gjorde en dramatisk räddningsinsats av hela Mukweges familj utanför Panzisjukhuset.

Efter Linköping gick flyget vidare till Örebro, en stad Denis Mukwege besökt två gånger tidigare.

— Vi har fått ta emot bebisar mellan sex månader och ett år som våldtagits av soldater, berättade Denise Mukwege under en presskonferens i Örebro efter att han landat med MAF-planet.

På Örebro Universitet och Universitetssjukhuset utmanade Denise Mukwege åhörarna kring de fasansfulla förhållanden som råder exempelvis för kongolesiska kvinnor och barn som våldtas av soldater för att slå sönder familjerna och förnedra kvinnorna i landet.

Sedan 1999 har Panzisjukhuset, som drivs av pingströrelsen med stöd bland annat från svenska missionsorganisationer, vårdat över 50 000 kvinnor och flickor som våldtagits under inbördeskriget.

Redan åtta år gammal upplevde Dennis Mukwege en kallelse till läkaryrket. Han utbildade sig till gynekolog när han insåg den fruktansvärda verkligheten många kongolesiska kvinnor och flickor lever under.

Sedan många år för han en djärv kamp mot våldtäkterna och den brutala skövlingen av landets värdefulla naturtillgångar, guld och kobolt. Dessa mineraler är oumbärliga för elektronikindustrin och kampen har gjort att han utsatts för flera mordförsök. Numera bor han inne på Panzisjukhusets område för att kunna vara mera skyddad.

Denis Mukwege växte upp inom den kongolesiska pingströrelsen, något som betytt mycket för honom.

— Det är hela mitt liv, säger han.

Den kongolesiske gynekologen reser nu över hela världen och i slutet av oktober ska en global fond etableras, något Mukwege kämpat för i tio år. Denna ska ge stöd och upprättelse till kvinnor och flickor som brutalt våldtas i krigshandlingar i Kongo och andra länder.

— Vi kan inte låta kvinnorna, 50 procent av befolkningen, leva utan möjligheter till likvärdiga villkor som männen. Kvinnor och barn är de mest utsatta. Vi måste förbättra villkoren för kvinnor, säger han.

Vi kan inte låta kvinnorna, 50 procent av befolkningen, leva utan möjligheter till likvärdiga villkor som männen.

En öppen debatt kritiskt för vår framtid

Ledare I veckan publicerades ett uppmärksammat öppet brev i tidningen Harper Magazine. Brevet är... lördag 11/7 00:00

Sverige behöver en kristen ”68-rörelse”

Ledare Har du känt dig frustrerad över att dina barn i skolbänken drillas i idéer och värden som strider... torsdag 9/7 00:00

Gammalt jättekors funnet i Pakistan

Historia. I juni upptäcktes ett stort marmorkors i bergen i norra Pakistan. Det kan vara mer än tusen år... lördag 11/7 16:51

Att vara sänd är att inte underskatta rollen som ”god granne”.

Inför söndag Mark 3:7–19 Just den här söndagen, den 12 juli, avslutar vi Hönökonferensen med en... fredag 10/7 12:00

Kan en kristen bära vapen?

Mot väggen Kan en kristen med gott samvete bära vapen i egenskap av polis eller militär och när så behövs även...

Hans Sundberg – min bakgrund

John Wimber och Vineyard i Sverige (del 2/10). På Fjellstedtska skolan blev Hans andedöpt och började lära känna Andens liv. Han låter vuxendöpa...