Jag längtar efter din frälsning, Herre, din undervisning är min glädje.
Psaltaren 119:174

Världen idag

Den första nordsamiska psalmboken har lanserats

Svenska kyrkans nordsamiska psalmbok har nu publicerats i sin slutversion, efter drygt tio års översättningsarbete. Psalmboken innehåller 346 psalmer och sånger ur svensk, norsk och finsk tradition.

Nyheter · Publicerad 09:30, 19 jan 2021

Den nordsamiska psalmboken är den andra samiska psalmboken som Svenska kyrkan har gett ut. Den lulesamiska psalmboken lanserades redan år 2006 och den sydsamiska psalmboken planeras till nästa år, skriver Sameradion och SVT Sápmi.

– I dag har vi många som vill ha de särskilda psalmerna som vi använder när vi har begravningar, bröllop och dop på samiska. Och den möjligheten kommer ju att finnas nu när vi har psalmboken och Bibeln på samiska, säger Ingrid Inga, ordförande i Samiska rådet i Svenska kyrkan, ett filmklipp.

Förutom psalmboken kom den nordsamiska bibeln ut för två år sedan.

År 2011 togs en nordsamisk provpsalmbok i bruk för första gången, och för fem år sedan kom psalmboken ut på remiss i församlingar i bland annat Luleå stift. De fick provsjunga och komma med synpunkter på boken.

– Det har varit väldigt uppskattat i församlingarna att det finns en psalmbok och det har även varit viktigt för Svenska kyrkan att synliggöra andra språk och andra kulturer i Sverige, säger Ingrid Inga i Sameradion och SVT Sápmi.

Den nordsamiska psalmboken består, förutom psalmer och sånger, även av evangelieboken samt en liten bönbok.

Beslutet om att ta fram en psalmbok på nordsamiska togs ursprungligen under kyrkomötet 1992, skriver Svenska kyrkan på sin hemsida. Samiska rådet i Svenska kyrkan beslutade 2002 att det långsiktiga målet var att arbeta för att psalmböcker på lule-, nord- samt sydsamiska skulle komma till stånd.

Det har varit väldigt uppskattat i församlingarna att det finns en psalmbok.

Biverkningar av mindfulness en viktig väckarklocka för Sverige

Ledare 20 000 personer med sviter av mindfulness hörde förra året av sig till organisationen Cheetah House... torsdag 25/2 00:10

Religionsfrihet nämndes inte i utrikesdeklarationen

Utrikespolitik. För första gången på flera år nämns inte frågan om religionsfrihet eller religiösa minoriteter i... onsdag 24/2 17:00

Linde pressades om bistånd till Islamic Relief

Utrikespolitik. Iran, Turkiet, svenskt bistånd och ett eventuellt svenskt Natomedlemskap var några av de många... onsdag 24/2 16:50

Framgång är inte mätbara resultat, utan äkthet och trohet inför Gud.

Inför söndag 1 Mos 32:22–31 Det blir ingen vändning utan omvändelse. Det blir ingen förändring i samma gamla... torsdag 25/2 00:00

Hur kan vi hjälpa vår son som har ångest?

Familjefrågan. Vår son som är 25 år har mycket ångest. Under mellanstadiet och högstadiet blev han mobbad. Han bor...
Följ Världen idag i sociala medier