Om än min kropp och min själ tynar bort, så är Gud mitt hjärtas klippa och min del för evigt.
Psaltaren 73:26

Världen idag

Norra delen av Gallileiska sjön med utsikt över nordöstra sidan. Foto: Julia Nordh

Den bibliska staden Betsaida grävs fram igen – på ny plats

Nyheter · Publicerad 17:14, 5 jul 2019

Sommaren är tiden för arkeologiska utgrävningar i Israel. De korta utgrävningsperioderna, normalt bara 4–6 veckor långa, utnyttjas maximalt, och resten av året går åt till att dokumentera fynden. Under de närmsta dagarna gräver man, för fjärde året i rad, på platsen som kallas El Araj och ligger i det nordöstra hörnet av Galileiska sjön. Fler och fler forskare menar att detta är det bibliska Betsaida; Petrus, Andreas och Filippus hemstad.

Sedan 1980-talet har man grävt på en plats som ligger ett par kilometer bort, som kallas E-Tell, och som man trott var det bibliska Betsaida. Turister som kommer dit möts av skyltar och förklaringar som berättar historien om den kända bibliska staden. Anledningen till det är att man trodde att området där El-Araj ligger, stod under vatten på Jesu tid. E-Tell ligger på en höjd lite längre från vattenbrynet.

För att ta del av allt innehåll på hemsidan behöver du ha en prenumeration på Världen idag.

Ingen prenumeration?

Prova Världen idag gratis i en månad

Har du inget lösenord?

För att du som prenumerant ska kunna logga in på vår hemsida behöver du först välja ett eget lösenord. Detta gör man i vår digitala kundtjänst. Tveka inte att kontakta kundtjänst om du har några frågor.

Efterlysning: Fler trovärdiga ledare

Ledare Allt står och faller med ledarskap. Otaliga är de tragiska berättelser om framgångsrika företag som på grund av inkompetent ledarskap och...

Hot mot biografer inför abortfilm

Minst två biografer i Kanada har utsatts för hot i samband med planerade visningar av filmen Unplanned, om pro life-aktivisten Abby Johnsons liv....