Bedröva inte Guds helige Ande, som ni har fått som ett sigill för befrielsens dag.
Efesierbrevet 4:30

Världen idag

Nevadapolitikern Catherine Cortez Masto ser ut att få mandaten i senaten att tippa över till Demokraternas fördel. Foto: Ellen Schmidt/AP/TT

Demokratisk seger – behåller senaten

Demokraterna behåller majoriteten i senaten i USA under de kommande två åren efter Catherine Cortez Mastos seger i Nevada, enligt prognoser från flera mediebolag.

– Jag är otroligt nöjd, säger president Joe Biden, rapporterar CNN.

Nyheter · Publicerad 16:00, 14 nov 2022

Maktkampen om senaten, den amerikanska kongressens övre kammare, blev en rysare innan det stod klart att den sittande senatorn Catherine Cortez Masto kommer att besegra den Trumpstödda republikanen Adam Laxalt i delstaten Nevada, enligt prognoser i amerikanska medier.

Röststriden har de senaste dagarna varit oerhört jämn – med endast drygt 860 röster som skilde kandidaterna åt på lördagseftermiddagen, med fördel Republikanerna.

Men strax efter klockan 03 under natten mot söndag, svensk tid, stod det klart att Catherine Cortez Masto hade gått upp i ledning med en marginal på nära 5 000 röster sedan cirka 22 000 poströster från det folkrika distriktet Clark county, där Las Vegas ligger, räknats.

Kort därefter utropade flera mediebolag, däribland CNN, AFP och AP henne som segrare i senatorsvalet.

Med Cortez Mastos seger får Demokraterna 50 mandat mot Republikanernas 49 mandat, och behåller sin majoritet i senaten med vicepresidenten Kamala Harris som utslagsröst. Biden, som just nu befinner sig i Indonesien för veckans G20-möte, säger i en intervju att han är ”otroligt nöjd”, enligt CNN.

– Jag är inte förvånad men jag är otroligt nöjd med resultatet, säger han och lägger till att partiet nu fokuserar på den andra valomgången i Georgia.

Världens blickar riktades mot Nevada efter att demokraten Mark Kelly under natten till lördag, svensk tid, utropats till vinnare av senatsvalet i Arizona. Republikanerna hade behövt vinna båda de två delstaterna för att koppla greppet om senaten.

Nu återstår den andra valomgången i Georgia i december, som hålls då varken republikanen Herschel Walker eller demokraten Raphael Warnock säkrade 50 procent av rösterna i tisdagens mellanårsval. I delstaten står den sista återstående platsen på spel, men valet kommer inte att i övrigt påverka maktbalansen i senaten.

Det är fortfarande inte klart hur det går i valet till representanthuset, kongressens andra kammare. Enligt CNN:s prognos har Republikanerna ledningen med 211 mot Demokraternas 204, där 218 krävs för majoritet.

Jag är inte förvånad men jag är otroligt nöjd med resultatet

Oroande att extrema läror sprids vid teologiska utbildningar

Ledare Utbildning av nästa generations präster, pastorer och ledare har stor betydelse för den kristna... lördag 25/3 00:00

Bred kritik vittnar om surrogatmödraskapets orimlighet

Ledare När vänsterfeminister och konservativa kristna är överens i en fråga kan man ana att den har en... fredag 24/3 00:10